Hoppa till huvudinnehållet

Facket om matbuden: ”Mössan i hand-villkor”

Publicerad:
Mats H Andersson, ombudsman på Transport, är kritisk till arbetsvillkoren för kurirerna som kör åt Wolt. Foto: privat

”Mössan i hand-villkor”. Så beskriver Transports ombudsman Mats H Andersson villkoren för kurirerna som jobbar för Wolt.

– Det finns inga garantier över huvud taget. Jag tycker det är för jäkligt.

Mats H Andersson är ombudsman centralt på Transport, och han har jobbat med ärenden som rör matleveransföretag. Han har bland annat jobbat med att ta fram arbetsvillkor för Foodora, och också varit med och drivit frågorna till domstol.

– Vi ville att Foodora, som det handlade om i det här fallet, skulle ses som arbetsgivare och ta ett arbetsgivaransvar. Men domstolen kom fram till något annat, att kurirerna skulle ses som inhyrd arbetskraft från ett bemanningsbolag. Det innebär i praktiken att Wolt är fritagna från arbetsgivaransvar.

Transports arbete har dock inte varit förgäves, motgångarna i domstol till trots. Arbetsvillkoren på Foodora har till exempel förbättrats avsevärt, och där erbjuds numera garantilön.

– De har nog fortfarande underentreprenörer vissa ställen, men det är inte alls som det var tidigare.

Arbetsvillkoren för kurirerna som jobbar för exempelvis Wolt beskriver Mats H Andersson som ”mössan-i-hand villkor”.

– Det finns inga trygghetsvillkor över huvud taget, man har inga garantier för någonting. Jag tycker det är för jäkligt

Mats H Andersson tycker att samhället är dåliga på att reagera på de villkor som matbuden jobbar under.

– Vi får väl se det som ett misslyckande för arbetsmarknaden parter när det är på det här viset. Men det kanske går att jämföra med gråa sektorn inom byggsektorn, det är någonting som accepteras på något vis. Jag ser inte att arbetsgivarparten är särskilt intresserad av att komma till rätta med det här.

– Från gemene man verkar det inte heller finnas något större intresse för förändring.

Transport är dock fortsätter sitt arbete för att få till bättre villkor för buden, men det är en uppgift som bitvis är problematisk .

– Vi kommer sällan i kontakt med de enskilda som utför jobben, eftersom de ofta befinner sig i en position där de inte vill bråka med arbetsgivaren. Sedan är det självklart en del som har det som extraknäck också. Men det är en svårorganiserad grupp, säger Mats H Andersson.

Hur ska man som konsument tänka, tycker du?

– Man ska välja en leverantör där man vet att det är arbetsvillkor som parterna sinsemellan har upprättat. Eller så kan man ju faktiskt gå ner på hörnet och hämta sin pizza själv.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArbetsmarknadDomstolarFoodoraMats AnderssonTransport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.