Hoppa till huvudinnehållet

Mahmoud hamnade i egyptiskt fängelse – som 9-åring: ”Jag har haft riktig tur som klarat mig”

Publicerad:
Mahmoud Ashram kom som syrisk flykting till Torsby med sin familj i början på 2014 och här de sedan blivit kvar. Foto: Robin Karlsson Dahlgren

Det ligger en brun nalle på den prydligt bäddade sängen.

Den fick Mahmoud Ashram, 19, när han släpptes ut ur fängelset, då nio år gammal.

– Jag kan ibland inte själv tro det jag har varit med om, säger han.

Han skrattar lite åt minnet. Hur mörkt det än må ha varit där och då när Mahmoud räddades ur ett smockfullt fängelseförvar i Egypten så minns han både krigets början och dess strapatser som tog honom och familjen till Sverige ur ett barns perspektiv.

Som hur han och kompisarna samlade skotthylsor på gatorna i Aleppo, eller letade störst bitar av detonerade bomber.

En åttaåring som inte visste bättre.

– Nej, man fattade ju inte. Vi lekte ju bara och när det var skottlossningar så tyckte vi det var kul för då kunde man få se skott och vi sprang och samlade på dem, säger han.

– Men jag har haft en riktig tur som har klarat mig levande ur det här. I Syrien blev jag skjuten på och det missade mig med så här mycket, måttar han med tummen och pekfingret.

– Annars hade jag fått ett skott i hjärtat! Det var skottlossning ute och flera av oss stod och tittade genom fönstret och vi hörde något träffa fönsterbrädan, men vi hade ingen elektricitet och det var mörkt så vi tänkte inte mycket på det. Morgonen efter såg vi hur böjd fönsterbrädan var och vi hittade skottet på köksgolvet.

Den här nallen fick Mahmoud av de båda advokater som hjälpte honom ut ur fängelset i Alexandria i september 2013.
Den här nallen fick Mahmoud av de båda advokater som hjälpte honom ut ur fängelset i Alexandria i september 2013. Foto: Robin Karlsson Dahlgren

Idag är han 19 år gammal. Han tog studenten från naturprogrammet på Stjerneskolan i somras och har precis jobbat färdigt för dagen på Coop i Torsby. Han tar emot i sin etta på Enstigen, bara ett par rejäla stenkast från Alstigen på andra sidan skogsdungen där hans familj bor kvar.

Det var dit de kom i januari 2014.

– Det var kallt! Första dagen var det 27-minusgrader och de som mötte oss sade att det var bland de kallaste dagarna på hela vintern. Vi åkte från Egypten där det varit 20 grader på kvällen och kom till minus 27... min mamma ville tillbaka direkt, ler han.

TV-team följde familjen

Familjen var inte ensam på resan. Ett franskt tv-team och ett från Unicef hade följt med för att dokumentera familjens flykt. Mahmoud Ashram hade nämligen redan som flykting i Egypten intervjuats av ett egyptiskt tv-team och när hyresvärden fick se hur han då nio år gammal påtalade för reportrarna hur uselt syriska flyktingar hade det i Egypten blev familjen utkastad.

Och lite på den vägen är det, så att säga. Det var ett flyktförsök med en överfull fiskebåt som ledde Mahmoud Ashram och den vuxna han reste med in till ett egyptiskt fängelse efter att kustbevakningen stoppat båten och hävdat att det var en turkisk båt som olagligt gett sig in på egyptiskt vatten, enligt vad Mahmoud har fått återberättat för sig.

– Men vi försökte ju bara ta oss från Egypten, säger han.

Väl i fängelse började klippet från de egyptiska gränderna spridas, Mahmoud fick erbjudanden världen över att få bli räddad från fångenskapen och det var två av FN anlitade advokater som lyckades få honom frisläppt, med den bruna nallen i famnen.

Tack vare att du hade varit med i tv?

– Ja, och att det hade spridits av Amnesty, Unicef och förmodligen även den franska tv:n.

Nu var du ett barn när det hände, men hur mycket känslor har du kopplat till allt det här?

– Lite, men det blir för det mesta att jag tar det som ett skratt, säger han och berättar om en bekant till familjen som de träffade efter något år i Torsby.

– Jag vet att jag berättade för henne att jag suttit i fängelse och jag träffade henne igen för bara några veckor sedan och hon sade att hon minns hur jag berättat om det och hon tror mig inte! Men jag har ju gjort det, ler han.

Idag bor Mahmoud Ashram i en etta på Enstigen i Torsby.
Idag bor Mahmoud Ashram i en etta på Enstigen i Torsby. Foto: Robin Karlsson Dahlgren

Nu vill han bli polis, samtidigt som han drömmer om att bli hjärtkirurg. Det franska tv-teamet besökte för ett par veckor sedan Torsby för ett uppföljande inslag med Mahmoud till kanalens 30-årsjubileum, och han fick leende visa upp sin nya hemort.

Här vill han stanna.

– Jag älskar Torsby, jag vill inte flytta härifrån. Och även om jag gör det för att plugga eller så, så vill jag flytta tillbaks sen, säger han.

Artikeltaggar

Amnesty InternationalCoopEgyptenFlyktingarFNMänskligtSkottlossningStjerneskolanSyrienTorsbyUnicef

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.