Hoppa till huvudinnehållet

Liam, 25, har köttproduktion – hotas av svinpest: ”Är extremt rädda”

Publicerad:
Liam och hans sambo använder sig av regenerativt jordbruk, ett jordbruk som bevarar och bygger den biologiska miljön. Foto: Peter Bäcker

På gården i Gräsmark har Liam, 25, småskalig verksamhet med bland annat grisar och köttproduktion.

Tanken är att låta verksamheten växa – om inte den Afrikanska svinpesten sätter käppar i hjulet.

– Pesten kan drabba grisproduktionen allvarligt, säger han.

Under lång tid har Liam af Ekström von Sablja haft tankar på en egen gård. Sedan i mars äger helsingborgaren tillsammans med sin sambo Eira Karlsson drygt 22 hektar mark i värmländska Gräsmark – en gård som de förvärvade utan att ha besökt den innan.

– Det finns en frihetskänsla här. Lite som Sveriges Montana eller Nya Zeeland, och så ser jag en stor potential, säger han.

Två månader efter att de själva flyttade in på gården var det djurens tur, och verksamheten kunde börja. Djuren lever utomhus i stora inhägnader och får utlopp för sina naturliga beteenden.

För Liam har det varit viktigt att kunna ge djuren det livet. De ska kunna beta i gräset eller böka efter rötter i jorden.

Även fast gården inte är stor tycker han ägorna är tillräckligt. Betet har räckt för den här säsongen, samtidigt som det finns utrymme att utveckla produktionen och låta verksamheten växa.

– Det är inte storleken som gör det utan vad man gör med den marken man har. Vi vill producera effektivt och få vår mark så produktiv som möjligt.

Liam har erfarenhet av fårskötsel och jordbruk från bland annat Nya Zeland och Skottland.
Liam har erfarenhet av fårskötsel och jordbruk från bland annat Nya Zeland och Skottland. Foto: Peter Bäcker

Under sommaren och höstens första tid har de sålt ägg och griskött via reko-ringen i Karlstad, vilket har tagits emot positivt.

– Jag tror på framtiden och på svensk matproduktion. Det vore fantastiskt om små lantbruk kan komma tillbaka och småbygden få mer liv. Vi vill växa här och stärka det lokala.

Eftersom planen är att öka produktionen är tanken att köpa in fler djur nästa säsong. Utöver grisar, får och höns vill han och sambon gärna ha kor.

– Det måste man ha på en gård, säger Liam af Ekström von Sabljar och skrattar.

Han fortsätter:

– Jag skulle vilja ha fler grisar nästa år, om köttlådorna fortsätter att sälja bra. Jag hoppas det finns en peng kvar i folks plånböcker så de kan lägga pengar på rätt saker, på bra och god mat.

Men det är fler saker att ta hänsyn till och om det blir några grisar nästa säsong återstår att se.

I år har 20 grisar fått växa upp på gården. Förhoppningsvis blir det fler nästa år.
I år har 20 grisar fått växa upp på gården. Förhoppningsvis blir det fler nästa år. Foto: Peter Bäcker

Den Afrikanska svinpesten har för första gången tagit sig till Sverige.

– Den kan drabba grisproduktionen allvarligt. Jag hoppas verkligen de får bukt med utbrottet. Det kan bli extra kännbart för de större producenter som redan har svårt med lönsamhet.

Liam af Ekström von Sabljar följer svinpestutbrottet och hanteringen av det med intresse. Hur det hanteras spelar en stor roll i beslutet om huruvida de kommer köpa in grisar nästa år eller in.

En tänkbar åtgärd är att Jordbruksverket bestämmer att tamgrisar inte får visats utomhus, för att minska risken att de smittas.

– Vi vill kunna erbjuda kött från glada grisar som har fått växa upp utomhus. Finns inte möjligheten att hålla djuren så, vill vi inte heller ha grisar, säger Liam af Ekström von Sabljar.

Då kommer i stället den nystartade verksamheten att pausas i ett år eller två, eller fler om det behövs.

Han menar att verksamheten, som är under uppbyggnad, kommer klara sig ändå, tack vare att den har en bredd. De pysslar inte bara med grisar.

– Vi har många ben att stå på. Faller en del bort får en annan bära mer.

Är du rädd för att få hit svinpesten?

– Det är klart att vi är extremt rädda. Sedan är det nog en låg risk att den kommer hit. Vi har en låg vildsvinsstam här och inte många tamgrisar. Det blir svårare för viruset att spridas då, även om människan också kan sprida det såklart, säger Liam af Ekström von Sabljar.

Just nu erbjuds styckdetaljer från grisarna. I framtiden vill de gärna kunna erbjuda annat också, som korv.
Just nu erbjuds styckdetaljer från grisarna. I framtiden vill de gärna kunna erbjuda annat också, som korv. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestDjurDjur och naturGräsmarkJordbruksverketKöttMiljö

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.