Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads rekordtjej redo att tysta tvivlarna: ”Har alltid höga förväntningar”

Publicerad:
Kan Clara Mossberg vara en lika tongivande spelare i Karlstad som hon var i Dottevik? Foto: Jonas Griberg

Hon hade chansen att SSL-debutera redan förra säsongen, men valde att ha is i magen och stanna i division 1.

Nu gör sig poängdrottningen Clara Mossberg redo för spel i världens bästa liga – efter att ha skrivit historia.

– Jag har längtat efter det här, säger värmländska storlöftet.

Dahlström direkt in i hetluften – blir ensam tränare i SSL-premiären: ”Vi har koll”KIBF-stjärnan om tränarförändringen: ”Det känns bra”

Karlstad IBF har tappat flera spetsspelare – och ersatt med ung entusiasm. Men det är inte vilka spelare som helst som kommit in.

Allsvenska poängdrottningen Josefin Svarfvar valde KIBF, trots intresse från flera SSL-klubbar. Dessutom har man plockat in Kine Hedlund Eriksen, som gjort 137 poäng de två senaste säsongerna i i norska ligan.

Lägg där till Clara Mossberg, värmländska 19-åringen som för två säsonger sedan klev upp som etta genomtiderna vad gäller antal poäng- och assist under en säsong.

Då spelade hon division 2- och 3-innebandy i Dottevik.

I fjol blev det division 1 med moderklubben, trots att flera klubbar från allsvenskan och SSL lockade med ett anbud.

– Där och då kändes glappet för stort... Det krävs mycket för att kunna prestera i SSL jämfört med division 1- 2 eller 3. Det var helt klart rätt val att stanna i Dottevik en säsong till och få spela mitt spel, få en stor roll och producera poäng. Jag visste att om jag gjorde det bra så skulle chansen att få spela SSL komma igen, säger Clara Mossberg.

Det har hänt mycket sedan dess?

– Så är det. Jag känner mig betydligt mognare nu, jag är ju trots allt ett år äldre, skrattar Mossberg och fortsätter:

– Jag har tagit ytterligare ett steg i min utveckling och är glad över att jag inte stressade. Nu fick jag land lite på hemmaplan och tillhöra ett gött gäng och bara ha kul. Sånt är viktigt innan man jagar sin dröm.

Clara Mossberg hoppas hitta nätet även i SSL.
Clara Mossberg hoppas hitta nätet även i SSL. Foto: Jonas Griberg

Den drömmen ja...

Den uppfyller Arvikatjejen på lördag när Karlstad IBF inleder SSL-säsongen borta mot Lund.

– Man är lite pirrig, men som tur är har jag fått några träningsmatcher i benen och fått känna lite på tempot. Det känns lite läskigt att man ska få spela i världens bästa liga, men samtidigt ska det bli grymt kul. Det är ju detta jag har velat hela tiden.

Vad har du för förväntningar på dig själv?

– De är alltid höga, så även nu. Sen har jag väl insett att det är orimligt att jag ska ha samma förväntningar nu som när jag var i Dottevik, men jag är en person som sätter höga krav på mig själv och vill alltid göra det bästa.

Clara Mossberg beskrivs också som en hemkär person.

I nuläget bor hon kvar i Arvika hos föräldrarna och pendlar med tåg till Karlstad, till och från träningarna.

– Det har redan varit mycket som är nytt, så att ha den tryggheten kvar känns skönt. Förr eller senare lär jag väl flytta hit till storstan, skrattar forwarden innan hon fortsätter:

– Jag har kommit in i det mer och mer. Det är ett gött gäng med bra sammanhållning, många som umgås utanför planen vilket är jättepositivt.

”Får växa in i det”

Men det är inte bara laget och ligan som blir nytt för Mossberg.

Talangen är också väl medveten om det mediala som kommer vara betydligt större än det hon är van vid.

– Nu när alla matcher tv-sänds så kommer ju alla se om man gör ett misstag, men det är bara att ta det för vad det är. Jag kommer inte göra något annorlunda på planen, jag vill vara samma spelare som innan. Det gäller att våga för att kunna fortsätta utvecklas.

Clara Mossberg är en av flera SSL-debutanter i laget.
Clara Mossberg är en av flera SSL-debutanter i laget. Foto: Jonas Griberg

Och nog är det så att Karlstads plan för storlöftet är att skynda långsamt. Under försäsongen har Clara Mossberg varken fått spela powerplay eller boxplay.

– Jag visste på förhand att det skulle bli så – det är bara att acceptera och göra det bästa man kan. Jag hoppas komma in i det mer och mer. Oavsett vilken klubb jag hade gått till hade jag fått samma roll i laget, det är inget ovanligt.

– Som junior får man växa in i det.

Bottentippat

Värmländskan har även fått flytta ut på en kant efter att under många år spelat center.

– Det är lite ovant men det har ändå funkat okej. När jag väl kommer in i tempot så kommer jag våga hålla i bollen lite mer och komma mer rätt till lägena. Det blir ett litet annat rörelsemönster ute på banan men det gäller bara att lita på sig själv och göra det man är bra på.

Inför säsongen har Karlstad IBF varit bottentippat och uträknade på förhand efter den stora spelaromsättningen.

Clara Mossberg och övriga i spelartruppen ser fram emot att bevisa motsatsen.

– Svaret är enkelt, allt handlar om att ge hundra procent under träning och match. Alla som är här vill vinna. Visst, vi är ett ungt lag men med en stor vilja. Låt de så kallade experterna räkan ut oss, det är bara tändvätska. Vi ska se till att motbevisa alla.

Artikeltaggar

Clara MossbergInnebandyKarlstad IBF DamSSL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.