Hoppa till huvudinnehållet

Arkadspel, konsthall och scener – det vill Karlstadsborna se i bibliotekshuset

Publicerad:
Bibliotekshuset i Karlstad ska bli ett ”kultur- och demokratihus” – och nu sammanställs förslagen från folket vad det kan tänkas innehålla. Foto: Lena Richardson

Vad ska egentligen hända i bibliotekshuset i framtiden? Den frågan ställde Karlstads kommun tidigare i år till folket generellt och till kulturens representanter specifikt. Förslagen regnade in – med stor spännvidd.

– Allt från arkadspel till konsthall, säger kulturchefen Anna Åberg Bucht.

Det drygt 50 år gamla bibliotekshuset står inför förändringar, då det på sikt ska bli ett ”kultur- och demokratihus”. Men så jättemycket mer än så är ännu inte klart, annat än att biblioteket och sessionssalen och troligen även biosalongen ska vara kvar i befintliga lokaler.

Som en del i processen gick kommunen på försommaren ut och bad om förslag, dels via FB till allmänheten, dels i riktade utskick till kulturföreningar, hembygdsföreningar, studieförbund och så vidare.

– Vi fick in otroligt många svar, en del korta och koncisa förslag och andra flera sidor långa resonemang. Jätteroligt! Några röda trådar kan man också se som kommer igen i många inlägg, säger Anna Åberg Bucht.

Hon tänker då framförallt på sådant som en kommunal konsthall, mötes- och samlingslokaler, en livescen och replokaler till såväl musik som dans och teater.

Kulturchefen Anna Åberg Bucht är överväldigad över responsen. ”Vi har fått in otroligt många svar”, konstaterar hon.
Kulturchefen Anna Åberg Bucht är överväldigad över responsen. ”Vi har fått in otroligt många svar”, konstaterar hon. Foto: Lisa Olaison

Just de sistnämnda förslagen kommer dock inte att bli aktuella i just bibliotekshuset:

– Nej, vi har tyvärr en begränsning i aktiviteter som riskerar att bli högljudda. Replokaler och scener är alltså något vi får försöka hitta på annat håll. Därmed kan det nog också bli svårt att ordna en spelhall för arkadspel, som någon ville ha.

En arbetsgrupp där Anna Åberg Bucht ingår kommer att sammanställa det hela och presentera ett förslag under hösten. Därefter blir det upp till politikerna att ta ställning.

– Det ska bli spännande att se vad det mynnar i. Vi vill ju skapa ett hus som lockar, och som speglar begreppet ”kultur- och demokratihus” på ett bra sätt. Några delar behöver finnas kvar, som Karlstadsrummet och kommunens arkiv och ett café, men det kanske går att ordna på andra ställen och sätt. Kontorsdelarna på våning tre-fem är inte fredade, till exempel.

Artikeltaggar

DansDemokratiKarlstadKarlstads kommunKulturNöje/KulturSamhälleStadsbiblioteket

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.