Hoppa till huvudinnehållet

Klirr i kassan för studenterna: ”Vore kul att kunna unna sig”

Publicerad:
Studenter på KAU om höjning av Studiemedel Foto: Peter Bäcker

Studenterna får 1 100 kronor mer i månaden att röra sig med efter årsskiftet.

Det välkomnas av studenterna i Karlstad.

– Det blir allt dyrare, så det kan vara skönt med en kompensation för det, säger en av dem.

Som student får du i dag ut drygt 12 000 kronor i månaden, om du tar både bidrag och studielån. Det kan vara knivigt att få ihop ekonomin och hålla sin budget.

Murat Petrov flyttade från Halmstad till Karlstad för att plugga civilingenjör inom industriell ekonomi för två år sedan.

För att klara studentbudgeten hade han byggt upp en buffert, vilket han menar var tur.

– Första året var knivigt. Det var mycket att köpa nytt, och utan bufferten hade det nog inte blivit så många besök till Ikea, säger han.

Murat Petrov tillsammans med kompisen Ida Berzell. Båda är positiva till beskedet från CSN, även om de tycker att det fungerat bra att få ihop ekonomin.
Murat Petrov tillsammans med kompisen Ida Berzell. Båda är positiva till beskedet från CSN, även om de tycker att det fungerat bra att få ihop ekonomin. Foto: Peter Bäcker

Men nu meddelar alltså Centrala studiestödsnämnden, CSN, att de vid årsskiftet kommer höja både bidrag och lån med en total summa på knappt 1 100 kronor.

Taket för vad den med extrajobb får tjäna utan att det påverkar ens CSN höjs också.

Murat Petrov jobbar själv vid sidan av studierna, vilket drygar ut hans inkomst.

– Sedan tackar man inte nej till några extra slantar. Men höjningen av studiemedlet är framförallt väldigt bra för de som bara har CSN som inkomstkälla.

Den extra slanten tänker han att han ska försöka spara – om den blir över, vill säga.

– Med inflationen och matpriserna som höjts gör det kanske inte så stor skillnad i slutändan, säger han.

Paul Leiding och Max Solfors ser fram emot det extra tillskottet på kontot.
Paul Leiding och Max Solfors ser fram emot det extra tillskottet på kontot. Foto: Peter Bäcker

Paul Leiding och Max Solfors tänker i samma banor.

– Det blir allt dyrare, så det kan vara skönt med en kompensation för det, säger Max Solfors.

Båda läser teknisk fysik och tycker att det kan vara stressigt att få ihop ekonomin ibland, men det skiljer sig åt från månad till månad.

– Man klarar sig alltid och det har rullat på, men det är skönt med en extra slant, säger Max Solfors.

Paul Leiding håller med.

– Vi kanske inte kommer märka så stor skillnad direkt när pengarna rullar in, men förhoppningsvis märks det i slutet av månaden, säger han.

Max Solfors berättar att han också försöker lägga undan pengar de månaderna som hans utgifter är lägre. Det kan vara bra att ha lite pengar att ta till vid nödfall.

Den extra tusenlappen tänker han kanske kan möjliggöra att det går att lägga undan några kronor mer, och om pengarna inte hamnar på sparkontot har han en annan plan:

– Det vore ju kul att kunna unna sig något extra ibland, säger Max Solfors.

Lite mer pengar? Ja tack, säger några lärarstudenter på Karlstads universitet. Emma Söderström, Maja Bergqvist och Paulina Lindström tillsammans med en kompis.
Lite mer pengar? Ja tack, säger några lärarstudenter på Karlstads universitet. Emma Söderström, Maja Bergqvist och Paulina Lindström tillsammans med en kompis. Foto: Peter Bäcker

Paulina Lindeskär har två år av studier och studentbudget bakom sig.

– Det har ändå funkat bra. Förhoppningsvis går det att spara lite också, om inflationen inte blir ännu högre, säger hon.

Emma Söderström har precis påbörjat sina studier och har inte hunnit bilda sig någon uppfattning om hur det är att leva på CSN.

– Det är väl ingen dans på rosor direkt. Jag tror det kan bli tufft, men man måste leva lite också och inte bara överleva, säger hon.

Artikeltaggar

CSNHalmstadIkeaInflationKarlstadKarlstads universitetSkola och utbildningStudentenStudenterStudiemedel

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.