Hoppa till huvudinnehållet

Storlöftet omskolad inför SSL-premiären – efter tips från FBK-hjälten: ”Har varit grymt bra”

Publicerad:
Axel Sandberg kom till Karlstad som en ung, lovande forward på dubbellicens från Skattkärr under förra säsongen.
Axel Sandberg kom till Karlstad som en ung, lovande forward på dubbellicens från Skattkärr under förra säsongen. Foto: Tommy Andersson

Skador innebar plötsligt backbrist i Karlstad IBF.

Lösningen – den fick man presenterad av förre FBK-hjälten Christian Berglund.

Därför kliver 18-åriga storlöftet Axel Sandberg plötsligt in i SSL-premiären på söndag som back.

– Det hade jag inte trott för två månader sen, skrattar han.

Det var efter Latvia Open för några veckor sedan som Karlstad plötsligt hade både norske landslagsbacken Ludvik Hansen och lagkaptenen Gustav Agnemyr skadade.

Och lösningen, den kom från oväntat håll.

– Jag är ju kollega med Christian Berglund vi pratade i högtalartelefon, jag han och Peter Nordström. Då sa Christian att ”Testa Axel Sandberg där, han är grym som back...”, berättar assisterande tränaren Andreas ”Karlan” Karlsson.

Berglund var nämligen tränare för det pojklag i Färjestad där Sandberg spelade, och då med back som position.

Sagt och gjort – i nästa träningsmatch mot Mullsjö var det med en omskolad lillebror Sandberg ett steg ner. Och där har han blivit kvar.

– Han har varit grymt bra, säger ”Karlan”.

”Bra för mina chanser”

Axel Sandberg själv konstaterar:

– När Christian sa att jag spelat back i hockey blev våra tränare, hockeykillar som de är, såklart sugna på att testa det, skrattar han.

– Om någon sagt för två månader att jag skulle vara back i SSL-premiären hade jag inte trott på dem. Men jag tycker att det har fungerat bra och vi har så väldigt stor konkurrens på forwardssidan så det är klart det är bra för mina chanser att få spela att kunna konkurrera även som back.

Att du ändå spelat där i hockeyn, kan du använda den erfarenheten nu?

– Jag spelade faktiskt back även i innebandy när jag var liten, så jag har erfarenhet från två sporter. Från hockeyn plockar jag med mig framför allt det fysiska spelet, gå in rejält och vinna puck – fast nu boll i stället, säger 18-åringen som fortfarande går på gymnasiet på Fria Läroverken.

”Varit en dröm”

Han tar sig tid att prata under en rast och även om det är två dygn till premiären finns pirret i magen där redan nu.

– Det ska bli svinkul. Det är den här helgen man väntat på ända sedan vi gick upp i Visby. Att få chansen att spela mot de bästa i världen har varit en dröm sedan jag var liten.

Och då storebrorsan Oliver återvänt hem från Warberg får Skattkärrs IK-produkterna leva den drömmen tillsammans.

– Skönt att inte behöva åka fyra timmar för att träffa honom, jättekul att brorsan flyttade hem.

Axel Sandberg har i veckan på träning parats samman med Gustav Agnemyr, för efter att ha missat alla träningsmatcher efter hemkomsten från Lettland är han tillbaka nu lagom till SSL-starten.

I fjol var de motståndare, nu spelar Oliver Sandberg och Axel Sandberg i samma lag.
I fjol var de motståndare, nu spelar Oliver Sandberg och Axel Sandberg i samma lag. Foto: Tommy Andersson

– Jäkla skönt. Vår kapten som alltid går in 100 procent. Gustav vet man alltid vad man får av samtidigt som han är en pjäs man inte flyttar på, säger ”Karlan”.

Hansen saknas dock fortfarande.

– En frustrerande start för honom, han vill vara med nu när vi startar den här resan. Men han har en fotskada och vi väntar nu på MR-undersökning.

Avvaktar med Degeryd

Något spel i SSL-premiären blir det inte heller för Sebastian Degeryd.

– Han tränar väldigt bra men vi tar det lugnt försiktigt efter knäskadan. Vi har bra bredd och låter Sebastian känna att han är 100 innan vi kastar in honom.

SSL-återkomsten blir sannerligen en rivstart för Karlstad.

Inte i form av att det är tippade topplag som väntar – snarare genom att man först har Helsingborg hemma på söndag, därefter Hagunda borta nästa helg. Lag som precis som KIBF tippas slåss om att slippa nedflyttning.

– Det är inget att hymla om, det är otroligt viktiga matcher som framför allt är otroligt inspirerande. Att börja hemma känns otroligt gôtt, där vet vi att vi är trygga. Vi har gjort alla detaljer rätt för att vara så förberedda som möjligt – nu ska det bli fantastiskt kul att få testa vårt sätt att spela innebandy även på SSL-nivå.

Artikeltaggar

Axel SandbergChristian BerglundFärjestad BK HerrFria LäroverkenGustav AgnemyrInnebandyKarlstadKarlstad IBFLettlandNöje/KulturOliver SandbergPremiärerSebastian DegerydSkattkärrSportSSL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.