Hoppa till huvudinnehållet

Dömde mannen vill släppas: ”Verklighetsfrämmande att han på nytt ska begå gravfridsbrott”

Publicerad:

Den man som dömdes för att ha förvarat sin döda sambo i en frysbox i hemmet utanför Årjäng överklagar nu domen.

Han vill också släppas ur häktet.

Mannen dömdes till tre års fängelse för grovt gravfridsbrott, brott mot griftefriden, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri – men nu överklagar mannen domen till hovrätten, vilket P4 Värmland var först med att rapportera.

– När det gäller gravfridsbrottet så menar vi att hovrätten ska bedöma det som att det föreligger preskription, och då ska han frikännas, säger mannens advokat Stefan Lilebäck till VF och fortsätter:

– När det gäller bedrägeri så menar vi att att det brister i brottsförutsättningarna när det gäller vilseledande. Åklagaren har påstått att min klient vilselett Nav (norsk myndighet motsvarande Försäkringskassan, reds. anm.) till att betala ut pengar genom att han inte anmält till myndigheter att den här kvinnan hade dött. Då gör vi gällande att någon sådan skyldighet att anmäla dödsfall finns inte.

Vidare anser Stefan Liliebäck och hans klient att Nav inte är brottsoffer.

– Han har ju tagit pengar, men inte från Nav utan från kvinnans dödsbo dit pengarna betalats ut. Så om det är brottsligt så är brottet riktat mot dödsboet och inte Nav.

Den dömde mannen vill släppas ur häktet.

– Han har suttit häktad i sex månader, det är en lång tid. Under hela häktningstiden så har han varit häktad på grund av flyktrisk. Men sista dagen på rättegången så ändrade tingsrätten detta och anförde i stället till att det finns risk för att han fortsätter med brottslig verksamhet. Det tycker vi är fel, för han är inte straffad i närtid. Och för att det ska föreligga risk för fortsatt brottslighet så ska det röra sig om brott av ungefär samma typ som det han dömts för, och det är helt verklighetsfrämmande att tänka att han på nytt ska begå gravfridsbrott, säger Stefan Liliebäck.

På tisdagseftermiddagen meddelade Hovrätten i Västra Sverige att det blev avslag på begäran att mannen ska släppas ur häktet.

LÄS OCKSÅ:

Så blev domen i ”frysboxfallet” – döms för grovt gravfridsbrottFrysbox-mannens rättegång avslutad – försvaret tror på fängelsestraffFörvarade död sambo i frysen – inte allvarligt psykiskt sjukÅklagaren yrkar på hårt straff för frysbox-mannen: ”Minst fyra års fängelse”Advokaten om frysboxmannen – ”Har allvarlig psykisk störning”55-årige mannen åtalas: ”Använt frysen även för andra ändamål”Misstänkte mördaren inte psykiskt störd – ”Skulle tro att han är besviken”Åklagaren om misstänka miljonbedrägeriet från döda sambons konto: ”Han har använt pengarna”Kvinnan i frysboxen är identifierad: ”Beskedet var väntat”Misstänkte mannen berättar: Har ”fört samtal” med sin avlidna samboMisstänkte mördaren begärs omhäktad: ”Det finns skäl”

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättFängelseFrysbox-falletÖverklagandenP4 VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.