Hoppa till huvudinnehållet

Replik: ”Odramatiskt beslut som tagit stora proportioner”

Publicerad:
Klimataktivisten Ann-Marie Falkensjö får inte tala på ABF:s arrangemang på grund av sitt deltagande i en aktion arrangerad av Återställ våtmarkerna.
Klimataktivisten Ann-Marie Falkensjö får inte tala på ABF:s arrangemang på grund av sitt deltagande i en aktion arrangerad av Återställ våtmarkerna. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sven-Ove Svensson går i en insändare i VF 8/9 i vänskaplig polemik med ABF med anledning av en föreläsningsserie vi beslutat att inte genomföra.

Utifrån ABF:s perspektiv är det ett odramatiskt beslut som tagit stora proportioner. Det är trots allt ABF som måste få besluta vilken verksamhet vi gör, och vem som får representera oss – allt annat vore orimligt.

Samhällsförändring sker på många plan, exempelvis i utomparlamentariska aktioner, i demonstrationer på gator och torg, på sociala medier och i demokratiskt valda församlingar. ABF strävar efter en samhällsförändring, och vi tror att alla delar av samhället, som de ovan nämnda, måste samverka för att verklig förändring ska kunna ske. Det innebär också att vi ser det som kontraproduktivt, för alla, när en del av alla goda krafter för förändring ger sig på en annan del, exempelvis när en utomparlamentarisk organisation riktar sig mot folkvalda.

Alla rättighets- och förändringskamper sker på bred front, där alla goda krafter förenas. Det gäller i stort och smått, och i samtliga Sven-Ove Svenssons olika exempel:

Från gruvstrejken i Persberg, till kvinnlig rösträtt, Vietnamrörelsen och kampen mot Apartheid i Sydafrika.

Men i dessa kamper, och alla andra, har vi som organisation haft vår egen integritet, och fått välja vilken väg framåt som är vår, och stämmer med vår värdegrund och metod. Det gällde rösträttskampen, Vietnam, ANC, och det måste få gälla även när det gäller vårt arbete med klimatet.

Blåvitt Elofsson

Ordförande ABF Värmland

Anna-Karin Ingman

Ombudsman ABF Värmland

Artikeltaggar

ABFBeslutEkonomiOrganisationerPersbergRösträttSamhälleSociala medierVärmlands länVietnam