Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads energi rekordhöjer fjärrvärmepriset – men är fjärran från trenden

Publicerad:
Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi säger att höjningen av fjärrvärmepriset var oundviklig sett till de ökade kostnaderna
Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi säger att höjningen av fjärrvärmepriset var oundviklig sett till de ökade kostnaderna Foto: Karlstads energi

Dyrare bränsle. Då gör Karlstads energi en rekordhöjning på fjärrvärmepriset. Det kommunala elbolagets nya pris ligger ändå mycket lägre jämfört med andra aktörer.

– Vi har en gynnsam situation jämfört med andra aktörer, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Karlstads energi levererar fjärrvärme till centralorten. Från och med den 1 januari 2024 kommer bolaget att att höja avgiften med fem procent för villahushållen. För ett genomsnittligt hushåll innebär ökningen en merkostnad per månad på femtio till hundra kronor jämfört med i år. Höjningen är den överlägset största det senaste decenniet där ökningen från år till år legat på noll eller en procent.

– Vi tycker ändå att vi har hittat en bra prisnivå för 2024 när vi har tittat på utvecklingen av löner, elpriser och så vidare, säger Erik Kornfeld.

Produktion utan pellets

Jämfört med andra aktörer är höjningen en andeviskning. Andra kommunala fjärrvärmebolags priser stiger med 25-30 procent. Orsaken är de kraftigt höjda priserna på träflis och pellets som är bränsle i fjärrvärme. Ökningen beror på mer efterfrågan och minskat utbud på bränslet till följd av Rysslands utökade anfallskrig på Ukraina.

– Förutom den direkta påverkan har länder som Danmark och Finland slutat att köpa bränsle från Ryssland och Belarus och vänder sig till oss i stället. Det gör att konkurrensen blir skarp, säger Erik Kornfeld.

Förutom den direkta påverkan har länder som Danmark och Finland slutat att köpa bränsle från Ryssland och Belarus och vänder sig till oss i stället.
Erik Kornfeld

Anledningen till att Karlstads energi kan göra en mindre höjning jämfört med en del andra fjärrvärmebolag är att det värmländska företaget har en annan bränslemix: grot, bark och sågspån i stället för pellets. Men också tack vare kraftvärme, det vill säga att el produceras samtidigt med värmeproduktionen.

– För vår del består åttio procent av trädbränsle såsom grot. Sedan kriget i Ukraina startades har våra bränslekostnader ökat med femtio procent. Men för vissa andra fjärrvärmebolag har kostnaderna stigit betydligt mer, det beror bland annat på vilket bränsle som företagen använder, säger Erik Kornfeld.

Långsiktighet

Hur högt fjärrvärmepriset blir bestäms också av vilka pannor bolagen har, vilka kunderna är och hur distributionsnätet ser ut.

– Ytterligare anledningar till att vi kan hålla höjningen relativt låg är att vi har en långsiktig inköpsstrategi för bränsle, vilket inte gör oss så känsliga för tillfälliga svängningar.

Med tanke på att många familjer har det tufft ekonomiskt kan en hundralapp i månaden vara av stor betydelse. Vad har du att säga till dem?

– Vi har förståelse för det och vill inte höja priset mer än absolut nödvändigt. Vi tror fortfarande att fjärrvärmen är konkurrenskraftig jämfört med mer elberoende uppvärmningsformer och fjärrvärme har dessutom en förutsägbarhet eftersom man som kund redan nu vet priset som gäller för hela året, säger Erik Kornfeld

För flerbostadshus, fabriker och företagskunder höjer Karlstads energi fjärrvärmepriset med åtta procent.

– Orsaken till att villahushåll får en lägre ökning är att att de i dag relativt sett betalar en högre avgift för fjärrvärmen, säger Erik Kornfeld.

Artikeltaggar

ElEnergiErik KornfeldFjärrvärmeKarlstadKarlstads energiMiljöRysslandUkraina

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.