Hoppa till huvudinnehållet

Hårresande kulturnatt väntar – Kupoler, eldshower och högläsning för djävulen

Publicerad:
Dagra-kollektivet inuti en av de kupoler som byggts i Museiparken i Karlstad inför årets Kulturnatten. Från vänster: Joakim Persson, Theo Nisula, Sanna Norbäck Welin och Ana Strandberg.
Dagra-kollektivet inuti en av de kupoler som byggts i Museiparken i Karlstad inför årets Kulturnatten. Från vänster: Joakim Persson, Theo Nisula, Sanna Norbäck Welin och Ana Strandberg. Foto: HP Skoglund

En kulturell buffé dukas som vanligt upp i Museiparken och runt om i Karlstad när det är dags för Kulturnatten.

I år är temat hår.

– Kultur skapar glädje och meningsfullhet och därför är det viktigt att stötta, främja och uppmuntra, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Tv-spel, livemusik och frisörelever från Nobelgymnasiet som fixar håret på besökare i Museiparken. Smakprov från musikalen Amélie på Tempelriddaren, utställningar med hårmode genom tiderna och högläsning för Fan i Stadsbiblioteket under parollen ”Läs för fan!”. Eldshow, led-show och dansshow.

När Kulturnatten anordnas i Karlstad för 21:a året i rad kommer någon form av kulturutövning att ske i nästan vartenda hörn av centrum under fredagskvällen och -natten. Även på fritidsgårdarna i Molkom och Vålberg arrangeras kulturaktiviteter.

– Låga trösklar in till kulturupplevelser vill vi som förtroendevalda främja. Kanske väcker något under Kulturnatten ett intresse för livet, kanske ger det en glad stund. Allt är lika viktigt här, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Robert Halvarsson (MP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden och Frida Oskarsson, projektledare på kultur- och fritidsförvaltningen berättar om årets kulturnatt i Karlstad.
Robert Halvarsson (MP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden och Frida Oskarsson, projektledare på kultur- och fritidsförvaltningen berättar om årets kulturnatt i Karlstad. Foto: HP Skoglund

I Museiparken har också en spektakulär värld med tre kupoler i olika storlekar byggts upp. En av dem är för att testa graffiti på och de andra två i glas kommer att innehålla lampor som skapar en färgsprakande ljusshow när mörkret faller.

Det är Dagra-kollektivet med rötter i Värmland som håller till där och bjuder på dansworkshops, rap-introduktion och dj:s med dansgolv både i och utanför kupolerna.

– Är du sugen på att dansa, men vill ha lite guidning ska du komma hit. Vi håller i olika workshops, men det blir även vår dansföreställning Bubbles, säger Ana Strandberg från Dagra-kollektivet.

Från vänster Joakim Persson, Sanna Norbäck Welin, Theo Nisula och Ana Strandberg från Dagra-kollektivet.
Från vänster Joakim Persson, Sanna Norbäck Welin, Theo Nisula och Ana Strandberg från Dagra-kollektivet. Foto: HP Skoglund

Årets tema på Kulturnatten är hår, vilket tolkas både bokstavligen och på flera kreativa sätt.

– Det känns som ett väldigt kul tema för det är något som nästan alla har en relation till. Hår kan både vara problematiskt och vara en önskan till förnyelse när man går till frisören. Hår är identitetsskapande, säger Frida Oskarsson, projektledare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Även under lördagen blir det en massa aktiviteter som ansiktsmålning och luftakrobatik i bland annat Museiparken, Bibliotekshuset och flera parklekar när det är dags för Kulturknatta för barn mellan 0 och 13 år.

Artikeltaggar

BöckerDansKarlstadKulturKulturnattenMuseiparkenMusikalerNobelgymnasietNöje/KulturRobert HalvarssonTempelriddaren

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.