Hoppa till huvudinnehållet

Glampingtält kan strida mot strandskyddet – kommunen startar utredning

Publicerad:
Happie camps glampingtält ska utredas. Men företagets vd hävdar att de har agerat korrekt.
Happie camps glampingtält ska utredas. Men företagets vd hävdar att de har agerat korrekt. Foto: Tommy Andersson/Arkiv

De står uppställda runt om i Värmland. Nu ska Karlstads kommun utreda om glampingföretaget Happie camps tält strider mot strandskyddet.

– Vi välkomnar en utredning eftersom vi vill göra rätt för oss, säger Happie camps vd och grundare Staffan Svantesson.

Det var P4 Värmland som var först med att rapportera om att glampingtälten med tillhörande mulltoa och uteplats kan vara olagliga. Just nu står de på tre platser runt om i länet: Karlstad, Arvika och Hagfors.

Efter P4:s inslag startar Karlstads kommun en utredning om Happie camp ska få dispens från strandskyddet. Granskningen avser Arnön utanför Väse där Happie camp har haft sina tält under sommaren.

– Nu får företaget skicka in en redogörelse till oss. Vi vill veta hur många tält de har, hur länge de har stått på platsen, hur tälten ser ut och hur länge de ska stå där, säger Karin Manner, bygglovschef i Karlstads kommun.

Happie camp var i kontakt med bygglovsenheten redan 2020. Bygglovschef Karin Mannen säger att kontakten upphörde efter det.
Happie camp var i kontakt med bygglovsenheten redan 2020. Bygglovschef Karin Mannen säger att kontakten upphörde efter det. Foto: Håkan Strandman/Arkiv

Avslag på bygglov

Enligt Staffan Svantesson har Happie camp i dag 14 tält i Värmland. På Arnön används nio av dem och de står kvar i ungefär två veckor till.

Karin Manner säger att utredningen har dröjt på grund av att kommunen inte visste om att företaget hade verksamhet på Arnön.

– Vi har inte haft möjlighet att göra tillsyn, säger hon.

Företaget har gjort mycket reklam för sina tält. Hur har ni kunnat missat det?

– Vi visste inte att de var i Karlstads kommun och det är svårt för bygglovsenheten att uppmärksamma alla aktiviteter som sker, säger Karin Manner.

Att Happie camp vill använda Arnön för sin verksamhet är inget nytt för kommunen. Företaget, som startades för snart fem år sedan, skickade 2020 in en ansökan om bygglov på ön. Kommunen godkände bygglovet, som överklagades och sedermera avslogs i Mark- och miljödomstolen.

– Platsen är ett Natura 2000-område. Ärendet kom tillbaka till oss och vi behövde redogöra för hur ett eventuellt bygglov skulle påverka området. Men innan processen var färdig drog sig Happie camp ur, säger Karin Manner.

– Processen kostade oss alldeles för mycket tid, pengar och resurser. Dessutom var det ett Lisområde (Landsbygdsutveckling i strandnära läge, reds. anm.) och en sådan plats skulle bli alldeles för kommersiell för oss, säger Staffan Svantesson.

Happie camps vd och grundare Staffan Svantesson förklarar varför företaget inte har ansökt om dispens för strandskydd.
Happie camps vd och grundare Staffan Svantesson förklarar varför företaget inte har ansökt om dispens för strandskydd. Foto: Happie camp

Vill undantas reglerna

Efter den kontakten går meningarna isär om vad som hände sedan. Staffan Svantesson säger att företaget har haft en kontinuerlig dialog med kommunen, även bygglovsenheten, angående tälten. Karin Manner hävdar att kontakten bröts efter det uteblivna bygglovet 2020.

Men Happie camp har inte någon gång ansökt om dispens från strandskyddet för sina vattennära tält.

– Vi har inte tyckt att det har varit nödvändigt. Vi anser att vi bedriver skogsbruk eftersom vi hjälper skogsägare att få intäkter genom att ge folk upplevelsevärden på ägarnas marker. Eftersom vi bedriver skogsbruk undantas reglerna om strandskydd. Jag vill göra rätt för mig och det anser jag ha gjort, säger Staffan Svantesson.

Eftersom vi bedriver skogsbruk undantas reglerna om strandskydd.
Staffan Svantesson

Vad tror du utredningen kommer att visa?

– Jag tror inte att vi kommer få dispens för den här typen av verksamhet.

Du tycker ändå att du har agerat rätt?

– Ja, eftersom vi anser att vi bedriver skogsbruk och då görs andra lagtolkningar.

Om ni inte får dispens. Kommer ni att driva verksamheten vidare ändå?

– Absolut. Då fortsätter verksamheten på annat sätt, säger Staffan Svantesson.

Artikeltaggar

ArnönBrott, lag och rättBygglovHappie CampKarin MannerKarlstadKarlstads kommunÖverklagandenP4 VärmlandStrandskyddUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.