Hoppa till huvudinnehållet

Blöj-skuld bakom rått överfall: ”Svingade för att jag var rädd”

Publicerad:
När 40-åringen slutade jobbet blev han överfallen av en tidigare kamrat.
När 40-åringen slutade jobbet blev han överfallen av en tidigare kamrat. Foto: Peter Bäcker

En söndagseftermiddag i juli såg anställda vid Bergviks köpcenter hur två män började knuffas med varandra vid personalparkeringen på baksidan. Nu har en av dem, en 38-årig man, åtalats för att ha huggit den andre mannen i halsen.

Bakgrunden till bråket är vad det ofta är – tjafs om pengar. Enligt 38-åringen hade han lånat ut 1 000 kronor till den andre mannen så att denne skulle kunna köpa blöjor till sitt barn.

– I förhör framkommer att den åtalade ville ha betalt för en skuld. Det var ingen stor skuld, har åklagare Sara Nerman sagt till VF tidigare.

Den andre mannen, 40 år gammal, medger att 38-åringen har lagt ut pengar för livsmedel under en period som de delade bostad, men att pengarna inte skulle behöva betalas tillbaka.

Så det råder delade meningar om just den biten – men 38-åringen, som enligt egna uppgifter befann sig på Bergvik för en synundersökning, ville ha tillbaka de tusen kronorna och passade då på att söka upp den andre mannen på dennes arbetsplats på Bergvik.

Nyckeln som 38-åringen säger sig ha använt för att freda sig. Bild ur polisens förundersökning.
Nyckeln som 38-åringen säger sig ha använt för att freda sig. Bild ur polisens förundersökning.

De kom överens om att ses på baksidan för att reda ut saken och det dröjde då inte länge innan tumult uppstod. Duon började knuffa varandra och när slagen började komma hamnade de båda på marken – och det är då som 40-åringen märker tillhygget i 38-åringens hand.

När [38-åringen] låg på marken och höll sina händer framför sitt ansikte såg NN att det stack ut något från hans ena hand. NN uppfattade det var en skruvmejsel som stack ut från [38-åringens] hand ca 1-2 cm. NN skulle tro att det var en liten smal plattmejsel”, har polisen antecknat efter ett förhör med 40-åringen dagen efter bråket.

Ett par vittnen som såg det hela har också uppgett att 38-åringen hade en skruvmejsel i handen – men själv uppger han att han bara försökte försvara sig med en nyckel han hade i fickan.

Polisen har i förhör frågat honom om hur många slag med nyckeln han slog: ”Det kan jag inte säga, jag vet inte. Jag svingade bara för att jag var rädd och ville försvara mig. Jag använde båda mina händer för att försvara mig”, har 38-åringen svarat.

Men någon skruvmejsel har polisen inte lyckats hitta, trots att man sökt igenom hela Bergvik med hund. NFC, Nationellt forensiskt center, som undersökt nyckeln har samtidigt inte hittat varken dna eller annat biologiskt spår på nyckeln vilket i så fall skulle tyda på att den inte användes i bråket.

38-åringen greps inte långt efter bråket, efter att till sist gått till den synundersökning han hade bokat. Han har suttit häktad sedan 1 augusti och nu har han alltså åtalats för grov misshandel.

Straffet för grov misshandel ligger på minst ett och ett halvt års fängelse och max sex års fängelse.

– Vad jag kommer yrka på för straff har jag inte funderat på ännu, det tar jag vid rättegången nästa fredag, säger Sara Nerman.

Han misstänks även för hot mot tjänsteman efter att ha hotat att slå häktespersonalen när de skulle ta hans kläder.

Artikeltaggar

ÅklagareBergvikBrott, lag och rättFängelseFörhörMisshandelNFCSara Nerman

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.