Hoppa till huvudinnehållet

Tomma butiker – politiken agerar: ”Jätteviktigt hur vi upplevs”

Publicerad:
På Kyrkogatan i centrala Hagfors finns det ett flertal stora butikslokaler tomma i anrika fastigheter.
På Kyrkogatan i centrala Hagfors finns det ett flertal stora butikslokaler tomma i anrika fastigheter. Foto: Daniel Olausson

Antalet tomma lokaler i attraktiva fastigheter har blivit fler.

Nu har politiken pekat ut fokusområden för hur centrumen i Hagfors och Ekshärad ska utvecklas.

– Det är jätteviktigt utifrån hur vi upplevs, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Det är främst i centrala Hagfors som antalet tomma lokaler blivit fler på sistone, vilket vi rapporterade om för några veckor sedan.

Jens Fischer fastslår mycket riktigt att en kommun inte kan bedriva butiksverksamheter i egen regi, men man kan åtminstone öka trivseln och förbättra miljön runt dem.

– Inför 2022 tillförde vi 4,5 miljoner kronor under en treårsperiod och en del av dem har vi redan använt till utsmyckningar och vi har också tillfört pengar för att göra i ordning ytan framför stadshuset, säger han.

Kommunstyrelsen beslutade under sitt sammanträde på måndagen att peka ut centrala områden i både Ekshärad och Hagfors som verksamheten nu får till att lägga extra fokus på i sitt fortsatta arbete.

Jens Fischer (OR) förklarar hur kommunstyrelsen på måndagen har bett verksamheten lägga fokus på vissa centrumnära områden i både Hagfors och Ekshärad.
Jens Fischer (OR) förklarar hur kommunstyrelsen på måndagen har bett verksamheten lägga fokus på vissa centrumnära områden i både Hagfors och Ekshärad. Foto: Daniel Olausson

Och det är lite som utvecklingschefen Lars Sätterberg varit inne på redan bland annat parkeringsytorna på fram- och baksidan av Kaffestugan som berörs i det här läget.

– Det kommer även ske saker utanför de här stråken, men det är de som pekas ut mer tydligt. Och det fortgår också ett arbete för att se hur vi kan jobba med att hitta olika lösningar kring de tomma lokalerna, som dialog med fastighetsägare och liknande. Och här kan en del vara utifrån hur vi jobbar med de här miljöerna och hur de tänker kring det.

Varför är det viktigt då, ur politikens perspektiv?

– Det är ju jätteviktigt utifrån hur vi upplevs och en del i det är ju centrummiljöerna där vi vet att det vistas en hel del människor och där vi också ha utmaningar med tomma lokaler. Det vi kan jobba med handlar om utsmyckning som vägar och belysning och försöka skapa en mer attraktiv miljö både för människor som vistas där som bor i vår kommun, men också för dem som besöker. Det är en viktig del i helheten för kommunens utveckling, säger Jens Fischer.

LÄS MER:

Satsar på centrum – men tomma butikslokaler oroar: ”Klart att vi tänker kring det”Leksaksbutikens nytändning i nya lokaler: ”Varit mycket enklare att bara smälla igen”

Artikeltaggar

EkshäradFastigheterHagforsJens FischerKaffestuganKommunstyrelsenLars SätterbergMiljöOberoende realisterPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.