Hoppa till huvudinnehållet

Spelaren flest tror på – över 100 profiler om Färjestads nya guldjakt: ”Håller hög klass”

Publicerad:
100 profiler har fått tycka till om Färjestads säsong.
100 profiler har fått tycka till om Färjestads säsong.

SHL-säsongen 2023/2024 har inletts – likaså Färjestads jakt på det elfte SM-guldet.

Hur kommer det gå och vem i FBK kommer sticka ut?

Det har över 100 profiler fått svara på i en stor VF-enkät.

TV: Här möts FBK-stjärnorna i het duell: ”Din gamla lärare kommer inte bli nöjd”Video: Här får hockeyexperterna svara på frågor om FärjestadExperterna har sagt sitt –SM-guldet hamnar hos Färjestad: ”Vill slåss om det”

Anders Bastiansen, 42, dubbel guldmedaljör med FBK

”Jag tippar på att det kommer gå bättre för Färjestad i år jämfört med förra säsongen. Med tanke på att det blev uttåg ”redan” i kvartsfinal kommer de vara revanschsugna. Dessutom är det ett spännande lag med många riktigt bra spelare.

Den jag är mest nyfiken på att se är Magnus Nygren. Jag kan lova att han inte har tappat sitt skott. Sen är han en ledare, sådana ska man inte underskatta”.

Christer Sjögren, 73, legendarisk musiker och glödande FBK-supporter:

”Kul att serien börjar nu. Det här är underhållning av hög klass. Frugan och jag är inbitna FBK-fantaster. Tur att vi håller på samma lag, då blir det aldrig några konflikter, haha. Färjestad har ett jättebra lag som mycket väl kan gå hela vägen i vinter. Definitivt. Men det är en bra lång resa. De hårda konkurrenterna är många. Det börjar ju med en av dem redan i premiären på torsdag, Växjö.

FBK har många spännande spelare i vinter. Det är extra kul att Magnus Nygren är tillbaka. Roligt med Kallstapôjker i laget. Han har ett jäkla bra slagskott från blå. Hoppas det håller lika bra nu. En annan personlig favorit är Per Åslund. En kille med hjärtat på rätt ställe”.

Stefan Holm, 47, OS-guldmedaljör i höjdhopp och stor Färjestadsentusiast

”Jag kan inte säga att de tar guld, för jag har alltid fel. Sen kan jag inte säga att de åker ur heller… Minst final, säger jag. Det känns som att klubben är på G och att revanschlustan från förra säsongen är stor. Dessutom har man kryddat med lite tunga nyförvärv.

Det finns många som har höga förväntningar på sig i år, men jag är extra spänd på att se Magnus Nygren hemma i Karlstad igen. Det blir spännande att se hur han står sig efter skadan”.

Albert Johansson, 22, FBK-produkt numera andra året i AHL

”Jag tror FBK blir farliga i år. De har ett spännande lag med rutin och yngre, pigga lirare. Av det jag sett under försäsongen verkar det vara många som är på spelhumör.

Det är svårt att bara välja en spelare... Nygren är såklart en intressant lirare som nu har flyttat hem igen. Men ska jag ta någon helt ny så är jag nyfiken på Tomásek. Det känns som att han kan sätta några puckar i när under säsongen”.

Marcus Leifby, 43, reporter på Sportbladet

”Jag kom på mig själv att jag redan har tippat att Rögle och Växjö tar SM-guld, så jag nöjer mig med att säga att om inte Färjestad tar sig till en semi är det ett fiasko.

Mest nyfiken är jag på talangerna från Djurgården (Öhgren och Lindbom) som var så häftiga att se i det ishockeyallsvenska slutspelet i våras, och så ska det bli intressant att se hur många matcher det dröjer innan tjecken Tomasek får sitta bredvid och titta på”.

Per Carlén, 62, handbollslegendar

”Jag tror att de hamnar topp tre i grundserien, så länge de får vara hyfsat skonsamma från skador. Med en bra form in i slutspelet ser jag inget annat än att det här laget har bra chans att ta hem guldet. De största utmanarna är Frölunda och Skellefteå.

Jag är väldigt nyfiken på de yngre spelarna. Carl Lindbom ska bli oerhört intressant att se, likaså Joel Nyström som tagit stora kliv och gör nog sin sista säsong i år innan han åker över till Nordamerika”.

Stefan Holm.
Stefan Holm. Foto: FREDRIK KARLSSON

Håkan Loob, 63, Färjestadslegendar och numera hockeyexpert på SVT

”Det kommer att gå väldigt bra för Färjestad i år. Topp 2 i serien och jättechans att vinna guldet. Man har kontinuitet på tränarsidan med Mitell som implementerat ett spelsystem som motståndarna har svårt att hantera.

Bra antal spelare (åtta-tio stycken) som jag anser har ”ryggrads” status vilket är helt avgörande för en topplacering.

Jag är väldigt intresserad av David Tomásek! Varför? Jo han har ett bra utvecklat spelsinne som är långt över SHL snittet. Därför kan han kreativt skapa målchanser för sig själv – och andra spjutspetsar – och han har även bevisat att han levererar på högsta nivån. Dessutom: Carl Lindbom supertalang!”.

Björn Goop, 46, travkusk och travtränare

”Jag tror det blir SM-guld. Det har sett väldigt bra ut de senast matcherna, framförallt mot Biel. Det märks redan nu att laget kan spela en snabb hockey där alla kedjor bidrar. Kan man hålla i det under en längre tid kan det blir en rolig säsong.

Jag är bra kompis med Magnus Nygren så det är klart att det ska bli väldigt kul att se honom på hemmaplan igen. Det lär nog pangas in några slagskott från blålinjen”.

Theodor Lennström, 29, SM-guldhjälte från 2022

”Jag tror de slutar trea i grundserien och sen vinner guld. De har sett starka ut under försäsongen och många spelare ser pigga ut. Bra lag – grymma fans. Jag tror och hopps att det blir succé i år.

Joel Nyström utvecklas hela tiden och är en otroligt begåvad spelare. Det ska bli kul att följa min gamle backpartner i vinter”.

Johan Norrman, 47, värmländsk tidigare OS-hockeydomare

”Jag tror på guld då känslan är att Färjestad har lyckats skaffa en bra bredd och tyngd i laget. Jag tycker Tomásek skall bli intressant att följa”.

Fredrik Söderström, 46, hockeyexpert på TV4

”Svårt att undvika Färjestad i toppsnacket, en klassklubb. Truppen känns genomtänkt, kraftfull och solid, finns en konstant frenesi i spelet. Dessutom ligans slugaste tränare. Definitivt en guldkandidat!

Nyfiken att följa upp Carl Lindbom, som utan minsta tvekan var det stora utropstecknet i Hockeyallsvenskan förra säsongen”.

Pernilla Uddh, 52, ordförande i Värmlands Fotbollsförbund

”Jag tror på guld, har kanske inte någon djupgående analys av det mer än att jag verkligen hoppas det för deras skull och för Karlstads skull. Är mest nyfiken på den nya centern David Tomásek, han verkar vass”.

Tommy Samuelsson, 63, huvudtränare i Nybro och FBK-legendar

”Topp tre i serien, de ser ut att ha både djup och spets för det plus att de flesta har koll på strukturen. I slutspelet har de absolut kvalitén för att gå långt, så länge de får ha ett skadefritt lag och får en bra ingång i slutfasen.

Lukas Forsell, kan han följa upp utvecklingen från förra säsongens avslutning?”

Lena Sundqvist, 38, kommentator och programledare på TV4

”Färjestad kliver in i säsongen som en av de stora guldfavoriterna som jag ser det. Kanske dags för finalspel igen och varför inte då mot värsta rivalen Frölunda? Det hade kittlat, va.

Jag tycker att nya målvaktsparet känns lite extra spännande. Och framförallt då att följa Carl Lindboms resa från gigant i Hockey Allsvenskan till klivet upp till SHL. Och jag blir inte det minsta förvånad om han är lagets sista utpost när kampen om guldet inleds framåt våren”.

Theodor Lennström.
Theodor Lennström. Foto: TOBIAS STERNER

Lina Watz, 27, para-simmare

”Jag tror på en final mellan Färjestad och Frölunda, då är det både hjärtat och hjärnan som talar. Det känns som att båda lagen och rustat på bra och samtidigt sett bra ut hittills. Alla minns kvartsfinalserien i fjol, så det hade varit kul om de möts i en final denna gång

Joel Nyström har utvecklats för varje år som gått, det ska bli väldigt intressant att se vad han kan åstadkomma i år”.

Johan Erkgärds, 33, junioransvarig och A-lagstränare i Grums

”Jag tror på SM-guld i slutändan. Lite halvknackig start innan allt sätter sig med de nya gubbarna. Klarar dom sig någorlunda från skador på nyckelspelare så är dom topp 3 i serien för att sen ta guld.

Mina gubbar jag är mest nyfiken på är en skadefri ”Björka” som får bôsa runt en säsong i SHL. En skadefri ”Åsa” är bäst i hela shl, smartare än alla andra och gör allt rätt exakt hela tiden och sista gubben är Nygga som ska skjuta 30 stenhårda slagskött i mål.

Hans Abrahamsson, 53, hockeyreporter på Sportbladet

”SM-guld är kravet! Nej, riktigt så högt är inte mitt krav, men Färjestad har definitivt de ingredienser som krävs för att gå hela vägen. Sedan är det mycket som ska stämma och så vidare…

Nyckeln i mina ögon blir (utöver en hyggligt skadefri säsong) att de två nya tilltänkta toppcentrarna (Kellman och Tomasek) fungerar så som Färjestad har kalkylerat med.

Och när det gäller Tomasek har det sett väldigt lovande ut under försäsongen och han är också den spelare jag är mest nyfiken på att se nu när det blir skarpt läge”.

Johan Östling, 49, skådespelare och programledare

”Amatörtipset säger att de kommer gå långt. Vi har varit bortskämda de senaste åren och allt annat än en topp fyra-placering i grundserien är svårt att tippa. De har vaskat om lite i laget och ser ut att gå mot en spännande säsong och förhoppningsvis gå långt i slutspelet.

Den jag tror mest på i år är Magnus Nygren. Han kommer hem med en revanschlusta och dessutom är det en spelare med ett stort Färjestadshjärta som utvecklats mycket de senaste åren”.

Conny Evensson, 78, FBK-, Frölunda- och Tre Kronor-ikon som utnämnts till Sveriges bäste hockeytränare genom tiderna.

”Jag har sett försäsongsmatcherna på TV och tror att FBK vinner SM-guld. De har ett väldigt bra lag i år. Frölunda blir nog värsta konkurrenten men många lag är bra den här säsongen. Det har jämnat ut sig i ligan.

FBK har många bra spelare som jag är nyfiken på. Nye tjecken Tomášek är väldigt bra. Där har FBK gjort ett klipp tror jag. Synd bara att unge talangen Liam Öhgren är skadad. Han var jättebra i Djurgården förra säsongen. Sedan är det viktigt att det funkar för Joakim Nygård också”.

Oskar Brandt, 28, OS-skidskytt från Karlstad

”I fjol var det en kvartsfinalserie som kunde gå hur som helst… Ny har FBK fått in bra nyförvärv och med lite mer stolpe-in blir det minst semifinal utan problem.

Den spelare jag är mest nyfiken på är Joel Nyström. Han var riktigt bra förra säsongen där han visade sin potential. En bra sommarträning och ytterligare utveckling så kommer han i år att vara en av ligans bästa backar”.

Jesper Hallberg, 33, hockeybevakande reporter på Barometern/OT

”Rätta mig gärna om jag har fel – men allt annat än ett SM-guld är väl ett fiasko? Med det laget, med sådana förutsättningar ska Färjestad slåss om det varje år. Färjestad vinner finalen mot Rögle. Slutplacering i grundserien blir tvåa.

Jag är väldigt nyfiken på han som ”gjorde en Patrik Karlkvist” förra säsongen. Förvisso hade Henrik Björklund skadeproblem, men jag är väldigt spänd på att se ifall han kan växla upp igen efter tolv poäng på 14 matcher i grundserien. Han skjuter som en häst och är både stor och stark. Jag gillar den typen av resor som Björklund och Karlkvist med flera har gjort. Det visar att det går, även om vägen dit inte är spikrak”.

Sanny Lindström, 43, expert på TV4 och krönikör och poddare hos Sportexpressen

”Färjestad kommer vara ett topplag i år igen. Jag gillar har man byggt laget kring en bättre bredd än vad man gjorde i fjol och det som indirekt blev deras fall när skadorna tagit ut sin rätt.
I år är det mer färdiga spelare som värvats in bortsett från Liam Ögren och Carl Lindbom.

Jag har tippat Färjestad som seriesegrare vilket säger än del om mina förväntningar på årets lag.
Tomas Mitell kommer driva på laget och i en större utsträckning sätta sitt spel i år än vad han kunde i fjol. Det här lagbygget kommer passa honom perfekt.

Den spelare jag är mest nyfiken på är givetvis Carl Lindbom. Så bra som han var i Djurgården och i JVM i fjol och som han sett ut på försäsongen. Luktar succé.
Men Lindbom är 20 år, det är hans första år i SHL och blott hans andra seniorsäsong. Han kommer ha sina svackor. Men potentialen är skyhög.

Ska jag fortsätta?
Hur bra kan Joel Nyström bli i år?
Hittar Lindqvist tillbaka till där han var innan knäskadan?
Hur många slagskott kommer Nygren skicka in från blå?
Kommer Marcus Nilsson göra 40 pinnar?
Är David Tomasek den kreativa center som Färjestad har saknat?
Till sist. Vem får Garrett Stafford Award som går till den sämsta värvningen?
Släpp pucken!”.

Lena Sundqvist och Sanny Lindström.
Lena Sundqvist och Sanny Lindström. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Johan Pennerborn, 51, före detta FBK-coach som numera tränar Graz

”Med det laget finns bara en förväntan. Vem jag är mest nyfiken på? Joel Nyström. Han ”har det”!”

Jennifer Engström, 29, hockeyreporter på Sportexpressen

”Jag tror att Färjestad kommer vinna SM-guld. Samtliga lagdelar är av högsta kvalitet och hela organisationen törstar ständigt efter framgång.

Jag är nyfiken på att se hur Henrik Björklund på allvar tar sig an SHL, efter att han var skadad så mycket som han var under fjolåret. Jag tror han kan bli en riktig favorit hos supportrarna”.

Thomas Rundqvist, 63, Färjestadslegendar med tröjan i taket

”Om målvakts- och backsidan lever upp till förväntningarna kommer de absolut att vara ett topplag. Jag tror att Micke Lindqvist studsar tillbaka som en stor poänggörare och att Oscar Lawner får sitt stora genombrott”.

Andreas ”Nelsa” Nilsson, 35, FBK-supporter som driver FBK-podden ”Podcast 1932”

”Jag tror att Färjestad verkligen blir att räkna med i år. Klarar vi oss undan skador så kommer vi komma tvåa i grundserien. Där tar vi revansch på Frölunda från kvarten förra säsongen och vinner mot dom i finalen med 4-2 i matcher.

Den är riktigt svår faktiskt. Finns många att hålla koll på. Men jag tror att ”Linkan” gör en riktig kanonsäsong. Han känns riktigt het så han ska man ha ett gott öga till i år”.

Henrik Löfvendal, 42, huvudtränare i IF Boltic

”Jag tror de iallafall går till semifinal sen kan allt hända , jag tycker de har fått till ett bra lag med en bra stomme som de har byggt upp under några år. Vi får hoppas kollektivet verkligen presterar men sedan att vissa höjer sig och toppar poängligan till exempel Nygård, Tomasek, Lindqvist.

Jag är mest nyfiken på målvakterna och hur de kommer att prestera. Sen tror jag mest på Linus Johansson – han är stabil och trygg och själva navet i FBK”.

Oskar Steen, 25, hockeyspelare i Boston Bruins

”Tror Färjestad kommer vara med i toppen av tabellen och fajtas långt in i slutspelet. De har fått in bra spelare och har bredare trupp i år känns det som.

Det ska bli kul att följa Max Lagacé som jag spelade med mitt första år här borta i USA. Den säsongen var han en av de bästa målvakterna i hela AHL så jag hoppas han kommer upp i den nivån i vinter också”.

Björn Oldeen, 43, programledare och kommentator på TV4

”Jag ser ett absolut topplag i Färjestad. Kommer såklart vara ruggigt tajt i toppen, men tippade FBK högst upp i en annan enkät, så får stå fast vid det.

Gillar målvaktssidan, och det ska bli väldigt kul att se Carl Lindbom i SHL-kostymen. Klart Lennström saknas, men tycker ändå backsidan ser gedigen ut, men det är en nyckel att nån/några kliver fram här för att säsongen ska sluta på topp. Gillar skarp forwardsuppsättningen och centersidan är ju, för att använda ett Mitell-uttryck, väldigt vuxen”.

Per Frick, 31, Kils AIK-producerad fotbollsspelare i Elfsborg

”Färjestad kommer topp tre i grundserien. De har en bred trupp och många revanschsugna spelare efter ett allt för tidigt uttåg ur slutspelet i fjol.

Oscar Lawner tror jag får sitt stora genombrott i år, det ska bli kul att följa honom”.

Per Frick.
Per Frick. Foto: JÖRGEN JARNBERGER

Lars Appelqvist, 49, vd på HKScan och ordförande i Färjestad BK

”Vi slutar topp fyra och går långt. Nu har vi fått en lång och bra träningsperiod i år till skillnad mot i fjol och har en bred trupp med konkurrens. Bred trupp är nyckeln för att gå långt. Mest nyfiken är jag på Lucas Forsell och hur han kommer utvecklas”.

Alexander Nilsson, 30, frilansande hockeyreporter

”Färjestad kommer såklart vara med där uppe i toppen i vanlig ordning. Lennström kommer såklart att saknas, men med en hungrig Nygren och en alltjämt växande Joel Nyström ser backsidan ut att klara sig. Tomasek, och Öhgren när han blir frisk, ser tokintressanta ut offensivt.

Lindbom blir etta i målet och där finns det inget tak på hur bra det kan bli. Ska vi säga topp 2 i grundserien och en rejäl utmanare om guldet?”.

Jörgen Kalitzki, 67, tidigare VF-krönikör och presschef i FBK

”Topp-tre i serien, minst semifinal. En stabil centersida – som alltid varit Färjestads styrka – och ett gedignare och mer spetsat och rutinerat lag kommer att göra säsongen betydligt roligare än det skadefyllda och ganska mediokra fjolåret. Som alltid avgör målvaktssidan slutskedet av säsongen och här finns två spännande (men oprövade) namn att följa.

Tjeckiske centern David Tomáseks spelsinne och smartness ser spännande ut. Kan Joel Nyström ta ett steg till, hur bra blir Henrik Björklund med en skadefri säsong och hur lång startsträcka behöver Magnus Nygren? Men viktigast av alla är Linus Johanssons superkaraktär som alltid leder laget, på och utanför planen”.

Jonathan Lindqvist, 34, hockeyreporter och kommentator på Viaplay

”Säg final, men jag tror Skellefteå tar det.

FBK är tunga framåt och har stor potential i mål, men låt säga att frågetecknet är högersidan av försvaret. Magnus Nygren och Joel Nyström kommer så klart vara bra, men ska det bli en lång vår måste nog åtminstone en av dem vara en riktig x-faktor . Nygren är inne i en ålder där produktionen brukar börja trappa av och Nyström bör absolut ta ett rejält kliv framåt denna säsong, men än så länge har det bara hänt i teorin.

Efter att kommenterat ett par CHL-matcher så har jag kvickt hunnit bli förtjust i David Tomásek. Härlig kreativitet, klass i både avslut och passningar. Han tycks vara den där centertypen som har lätt att få kemi med de flesta”.

Tina Thörner, 57, värmländsk rallyikon

”Det känns som att Färjestad ofta är lite segstartat för att sedan vakna till och hitta glädjen när de andra är lite trötta. I min värld blir målvakterna viktigast. När det är lite rörigt i femmorna kan man få energi av att målvakterna hjälper laget.

Lagkaptenen Linus Johansson är som en Barbapappa i laget, det är han som håller ihop gruppen”.

Tina Thörner.
Tina Thörner. Foto: DANIEL STILLER

Henrik Leman, 58, hockeyskribent på Frölundabevakande sajten Rakapuckar.com

”När jag i förra veckan på Rakapuckar delade in de 14 lagen i fyra kategorier hade jag tre lag i den första (utan inbördes ordning): Rögle, Växjö och - så klart - Färjestad.

Det här laget har fyra kedjor som hotar, en backbesättning som är nog bra och två (på olika vis) spännande målvakter.

Färjestad ska vara ett topplag. Ett som utmanar om att gå hela vägen. Tvivelsutan. Det är det i och för sig många som vill göra, till exempel finns här i Göteborg ett lag med den ambitionen, så att sitta i september och tippa/blicka mot april - hopplöst. Men att Färjestad gör en bra säsong - allt annat hade förvånat mig.

Lite extra nyfiken på: David Tomasek - tjecker har det inte alltid lätt att få det att flyga i defensivt tajta SHL, men det lilla jag sett av Tomasek hittills har lovat gott. Joel Nyström - från spännande till stjärna i vinter? Carl Lindbom - mycket spännande att följa den här unge, skicklige burväktaren när han nu tagot steget från allsvenskan till högsta ligan”.

Christer Johansson, 57, Icahandlare på Maxi Bergvik och stor hockeyälskare med hjärta för Brynäs

”Färjestad vinner serien den här gången för att dom slipper skadorna. Men guldet, det går till Luleå. Jag tror mest på Michael Lindqvist medan spelaren jag är mest nyfiken på är Carl Lindbom”.

Adam Stahl, 32, FBK-supporter som driver FBK-podden ”Podcast 1932”

”Jag tror att det i stora hela kommer att gå väldigt bra den här säsongen. Topp 4 och minst semifinal.

Att ta sig hela vägen till en förstaplats och/eller hela vägen till guldet är extremt svårt i en väldigt tajt liga. Av erfarenhet av förra säsongen så kan skadorna förstöra ganska mycket, men just därför känns det bra med det breda laget som vi har den här säsongen.

Jag måste säga att jag är mest nyfiken på Tomášek i SHL. Under försäsongen och CHL har han visat en extrem klass! Fortsätter han så första tio matcherna i SHL så vill jag se att Wallin kastar fram ett längre kontrakt snabbast möjligast. Klockren publikfavorit om allt fortsätter så här!”.

Adam Johansson, 29, reporter och hockeypoddare på Sportexpressen

”Topp fyra, något annat vore både en grönvit besvikelse och missräkning. Färjestad har laget för att utmana om guldet, helt klart. Målvaktssidan känns spännande med Carl Lindbom som förväntad etta, backsidan har breddats och framåt är det få lag som slår FBK på näsan. Det saknas möjligtvis en wow-spelare i backstallet, men Färjestad har fått prioritera annorlunda efter Lennströms sorti. Sedan är det nog inte omöjligt att Wallin & co handlar i vinter om rätt spelare finns ledig.

Vem jag är mest nyfiken på? Tufft. Vill plocka en från varje lagdel, faktiskt. Carl Lindbom har ett Henrik Lundqvist-, Jacob Markström- eller Linus Söderström-genombrott i sig. Sedan två frågor till de andra två lagdelarna: Tar Joel Nyström klivet till att bli en av ligans bättre högerfattade backar i år (det är nog avhängt på vilken Magnus Nygren vi får se i vinter)? Och visst skulle David Tomásek kunna bli nästa tjeckfavorit i SHL?”.

Harald Lückner, 66, FBK-legendar och nyligen pensionerad expert från C More

”Färjestad kommer sluta topp 3 och utmana om guldet med en skadefri trupp. Motivering: Mitells förmåga att få ut MAX av materialet och att centersidan är starkare än på länge.

Jag är mest nyfiken på Carl Lindbom! Stor talang med starkt psyke. Kommer att bli ett utropstecken i vinter. Han måste lyckas för att FBK ska vara med och kriga om guldet”.

Pelle Johansson, 45, krönikör på Norrmedia samt grisbonde

”Jag har Färjestad topp sex, utanför den direkta tabelltoppen. Laget ser bra ut på förhand, men det är några frågetecken som måste rätas ut för att det här ska bli riktigt bra.

Mest nyfiken är jag naturligtvis på vår very own August Tornberg, som har gått den långa vägen och nu har en väldigt viktig andrasäsong för att bevisa att han hör hemma på den här nivån”.

Lars Lindberg, 37, kommentator och programledare på TV4

”Jag är helt övertygad över att det här är ett lagbygge där Wallin, Mitell, Wilderoth och co vill vinna nu. Det är egentligen perfekt uppbyggt för just nu. Backsidan har många byggstenar för framgång om de faller väl ut. Joel Nyström lär vara redo för den stora offensiva uppgiften. Jag tippar Färjestad som starkaste laget i ligan få förhand med Rögle som största utmanare och Frölunda, Skellefteå just bakom topptrion.

Sedan är jag enormt spänd att få se Carl Lindbom i SHL. Jag följde hans resa ifjol på första parkett och det är en av de mest mogna, seriösa och jordnära målvakter som i juniorålder fick ansvaret för Djurgårdens avancemang till SHL på sina axlar. Det var så små marginaler att hans skada kan ha kostat stockholmarna SHL-platsen.

Sedan är man ju enormt spänd på att se en förhoppningsvis hel Henrik Björklund få en hel säsong. Tror många mål kommer hittas där. Nej, fasen jag är nog sjukt taggad på Färjestads säsong nu när jag tänker efter. Det kanske ”blåser i träa i år”.

Erik Björndahl, 33, fotbollsspelare i Karlstad Fotboll

”Jag tror det finns goda chanser att de går hela vägen i ett SHL där flera lag ser starka ut. Färjestad har en bra bredd med både nya, gamla och nygamla spelare.

David Tomásek har spets och har sett spännande ut på försäsongen, men även hela laget ser ut att kunna bjuda på på bra hockey i vinter”.

Thomas Tynander, 55, framgångsrik författare, journalist och TV-chef som återvände hem till Värmland som chefredaktör på Arvika Nyheter i måndags.

”Jag såg FBK:s CHL-match mot Ålborg igår. Visserligen inget bra motstånd men det ser riktigt bra ut inför premiären. Jag tror att det här kommer att stå mellan FBK och Frölunda. Båda har många starka nyförvärv.

FBK:s nye tjeck David Tomášek ser jättespännande ut. Jag vet inte hur han funkar i omklädningsrummet men passar han in där också blir han en kanonförstärkning. Sedan väntar jag på att Joel Nyström ska blomma ut. Det är skönt surr kring honom och så är han ju en egen FBK-produkt”.

Carl Jakobsson, 23, före detta FBK-forward som nu spelar i finska Kärpät

”Jag tror Färjestad kommer topp 4 i grundserien och i slutspelet växlar de upp och blir alldeles för svåra för resten av lagen. Vinner finalserien 4-2 mot Frölunda. Motivering: Ett lag med bra bredd som är byggt för slutspel.

Sen tror och hoppas jag Joel Nyström fortsätter snurra runt motståndarna, kan säkert va sista säsongen på ett tag i Färjestad. Minst 30 pinnar från han i år. Dessutom har Tomásek sett väldigt fin ut tillsammans med ”Linkan”. De tror jag blir viktiga för Färjestad i vinter”.

Tomas Ros, 51, hockeyreporter på Sportbladet

”Jag tror det blir en fin säsong för Färjestad. Blir topp två och spelar final i april och maj. Magnus Nygren gör mig nyfiken. Hur bra är han 2023?”

Jonas Blixt, 39, från Hammarö och trefaldig segrare på golfens PGA-tour som spelade TV-pucken som tonåring.

”Jag ska se premiären på plats på torsdag. Jättekul! Sedan åker jag till en tävling i Italien dagen efter. FBK har lyckats bra med värvningarna. Jag tror på topp tre i serien. Jag tror och hoppas även på SM-final den här säsongen. Men slutspelet är förstås jättesvårt att sia om. Hur skadefritt laget får vara, vilka spelare som tagits in i sista stund? Jag hoppas att FBK kan vässa till avsluten lite mer. Jag vill till exempel se mer av kombon skott/returtagning. Annars gillar jag det spelsätt Tomas Mitell introducerat.

Av spelarna är jag extra nyfiken på Carl Dahlström. Det är viktigt att ha spelare som styr upp boxplay och tar bort stjärnorna i motståndarnas förstaformationer. Målvaktssidan är intressant. Den kan bli ett stort utropstecken men även ett stort frågetecken. Fast jag tror på det förstnämnda”.

Jonas Blixt.
Jonas Blixt. Foto: JOHANNA WALLEN

Jacob Järpegård, tror han är 34, FBK-supporter och tidigare stjärna på VF-sporten

”På förhand ser det mer intressant ut inför den här säsongen än förra. Men det hänger på hur de får till PP/BP, skador och hur målvaktsfrågan kommer spela ut sig. Gillar att det finns bredd och konkurrens – kan nog bli avgörande. Allt annat än semifinal skulle förvåna mig.

Enkla svaret är ju Tomášek. Det skulle varit Öhgren – men hur skadad är han? Så jag säger ändå Magnus Nygren. Det har gått sex säsongen och det är en utvecklad person som återvänder. Men vilken roll kommer han ta på isen? Det ska bli spännande att se”.

Johan Rylander, 49, hockeykrönikör på Göteborgs-Posten

”Färjestad kommer, precis om Frölunda, vara med och slåss om guldet. Och Färjestad har, precis som Frölunda, valt att bygga truppen svensk – med endast tre importspelare. Jag tror att Carl Lindbom i målet kan växa till SHL:s bäste innan han drar till Nordamerika – och jag skulle älska att återuppleva en slutspelsserie i Löfbergs Arena och Scandinavium. Det var magiskt att bevittna i våras.

Allra mest nyfiken är jag på Jérémy Groleau – som redan i Strömstad retade gallfeber på förre FBK-kaptenen Gustav Rydahl. Fortsättning följer i vinter”.

Rolf Björk, 76, domarvärd som gått halva livet i korridorerna i ishallen

”Jag tror att det kan bära hela vägen! En bred trupp som behövs för att lyckas, sen gör Joel Nyström en toppsäsong”.

Benny Sjöström, 69, ordförande i supporterklubben Wolfpack under 14 år, nu vice ordförande

”Jag tror att det kommer att gå hur bra som helst för FBK den här säsongen. Det finns goda förutsättningar för att nå SM-finalen. Där kan allt hända. FBK har fått ihop en bred trupp som kommer att klara skador bättre i vinter än förra säsongen.

Carl Dahlström är en spelare som är jäkligt intressant. En stor bit som även är bra med pucken. Lugn och trygg. Vi behöver stora killar framför egna målet”.

Martin Johnsen, 19, hockeylöfte som precis lämnat FBK för Storhamar

”Jag tror att Färjestad kommer topp tre i år. De nya spelarna ser bra ut och de har behållit mycket av stommen från förra året. Tycker också dom har två jättebra målvakter.

Jag är väldigt nyfiken på David Tomásek, tycker han har sett bra ut i CHL och på försäsongen. Linus Johansson hoppas och tror jag får en bra säsong också”.

Anders Holmberg, 52, känd boxarprofil och galamakare från Karlstad, tidigare ordförande i Svenska Boxningsförbundet och stor FBK-supporter

”Truppen ser verkligen lovande ut den här säsongen. Materialet är bra och så ser det ut som att stämningen i truppen är mycket god. Med god vilja och hårt arbete finns alla förutsättningar att succén från senaste guldet upprepas. När Rickard Wallin kom in som sportdirektör skapade han långsiktighet och trygghet för klubben.

Bland spelarna är Joakim Nygård en favorit som säkert är lika stabil även den här säsongen”.

Lisa Östman, 31, värmländsk bandystjärna i Villa Lidköping

”Jag har läst lite förhandstips och då låter det som att de kommer hamna på övre halvan i tabellen, kanske till och med topp två. De har fått ihop ett bra lag, men det gäller också att få alla pusselbitar att stämma. I slutspelet kan allt hända, men så länge allt är intakt ska det inte vara några konstigheter att gå hela vägen.

Jag har en personlig favorit i Per Åslund. Han levererar alltid och är en stabil pjäs, jag hoppas han är minst lika bra i år”

Lisa Östman.
Lisa Östman. Foto: TOBIAS STERNER

Daniel Enestubbe, 51, hockeybevakande reporter på Smålandsposten

”När jag, efter klassisk vånda och massor av tvivel, nu landat ett SHL-tips och plockat ut en guldkandidat har jag placerat Färjestad som tvåa efter 52 omgångar. FBK brukar alltid ha förmågan att hitta en tidig höst-dipp som gör att seriesegern uteblir och jag tror att Rögle inkasserar flest poäng efter grundserien i år.

Däremot lägger jag min guldröst på Färjestad. Alla har sett vilken slug schackspelare Tomas Mitell är, lite av Sam Hallams efterträdare i SHL med sin taktiska coachning. Nu gissar jag att det finns ytterst få ärvda saker kvar i hans FBK och att han efter eget huvud byggt årets trupp, som jag tycker innehåller precis allt ett mästarlag ska ha.

Carl Lindbom kommer att vara en superstar i sin mellanlandning i Karlstad före en lysande NHL-karriär, sheriff Nygren är tillbaka som försvarsminister och forwardssidan – behöver jag ens nämna vilket powerhouse den är?”.

Kalle Flognman, 46, före detta Crusadersprofil som nu är DJ på FBK:s matcher i LA

”Känslan är att årets trupp är ett ”vinna nu” lagbygge. I serien kommer de sluta topp fyra men sen kommer deras bredd i truppen att bidra till ett mycket intressant slutspel som slutar med SM-guld framåt våren.

Om man bara får svara en spelare så blir det Liam Öhgren. Han har en otrolig potential och så blir det ju troligen bara en säsong man får se honom här i Färjestad. Förhoppningsvis är han snart skadefri och med på isen igen”.

Anders Steen, 68, tidigare skyttekung och sedan scout i FBK

”Jag tror att FBK hamnar på topp två tillsammans med Frölunda. Det grundar jag på att FBK har ett väl sammansatt lag. Jag har även enormt förtroende för coacherna. Tomas Mitell har en förmåga att använda materialet på rätt sätt och få ut max av det.

Av spelarna är jag mest nyfiken på David Tomášek. Han blir en väldigt viktig kugge i en roll som FBK saknat, som avlastare till Linus Johansson. Sedan hoppas jag att Magnus Nygren får fart på grejerna nu när han är tillbaka efter benbrottet. En mycket viktig kugge med sitt fina skott i powerplay”.

Glenn Olsson, 47, vd för Royal Rally of Scandinavia

”Jag ser fram mot årets resa mot finalspel, där målet givetvis måste va guld. Tror stenhårt på Magnus Nygrens återkomst och påverkan att stärka hela laget till nya segrar!”.

Gereon Dahlgren, 36, assisterande förbundskapten i Småkronorna

”Det kommer gå bra för Färjestad denna säsong. Truppen är bred och tung, med bra spets. De slutar topp tre i tabellen.

Jag kommer givetvis hålla ett extra öga på Liam Ögren. Sen kommer det bli kul att se Magnus Nygren i Färjestadströjan igen”.

Gereon Dahlgren.
Gereon Dahlgren. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Robin Lindgren, 36, hockeyreporter på Norran i Skellefteå

”Jag har tippat Färjestad som tvåa i SHL, sen tror jag att de blir väldigt farliga i slutspelet där de också får lyfta Le Mat igen. Jag tycker man är det lag som värvat bäst inför säsongen, där värvningarna av Tomášek och Dahlström sticker ut för mig. Där känns det som att Färjestad fått varsin ”etta” i vardera lagdel.

Jag tror att nämnda Tomášek blir ruskigt bra för FBK, men den jag är mest nyfiken på är Nyström – det här känns som hans stora år i SHL!”.

Tom Colling, 32, värmländsk innebandystjärna i allsvenska Nilsby IK

”Färjestad går till SM-Final. I finalen kan allt hända. Skadefria = guld!

Vem jag är mest nyfiken på? Linus Johansson gör alltid jobbet! Men Nygren och Tomásek ska bli kul att se”.

Mats Fagerström, 64, journalist som med sin röst i Radiosporten berättar hur det går för Färjestad

Jag tror på en drömfinal i april sett med värmländska ögon, Färjestad-Frölunda. David Tomásek lovar gott och blir kul att följa. Tror han kan lyfta hela laget. Sympatisk kille dessutom”.

Alexander Jepsen, 34, hockeybevakande reporter på Smålandsposten

”Färjestad slutar topp 3. De har helt enkelt en av de tre bästa trupperna i SHL i mitt tycke och om det blir etta, tvåa eller trea kommer bero lite på hur eventuella skador faller. Spelaren jag är mest nyfiken på? Liam Öhgren”.

Joakim Johansson, 58, känd och prisbelönt konstnär och stor FBK-supporter

”Jag har sett alla träningsmatcherna och är inte direkt jätteimponerad. Inte än. Fast hockeyn i CHL blir ju i och för sig lite annorlunda och FBK:s konkurrenter har väl inte imponerat direkt, de heller. Jag tippar SM-guld för FBK om nya målvaktsparet håller. Det är den svaga länken, tror jag.

Några spelare ser väldigt spännande ut. Jag är nyfiken på nye tjecken David Tomášek och även på jättetalangen Liam Öhgren. Hoppas nu bara att han är tillbaka från skadan snart”.

Leif Carlsson, 58, före detta spelare, tränare och sportchef i FBK som nu coachar norska Comet från Halden

”Färjestad kommer vara ett topp 4-lag i serien och kommer slåss om guldet och det bygger jag på en spännande centersida och likaså bra mix på backsidan. Carl Lindbom kommer bli intressant att följa i vinter.

Victor Ejdsell kommer bli en avgörande spelare i viktiga matcher ju längre säsongen går, måste också säga att det kommer bli extra roligt att följa ”Nyggas” hemkomst – han har det största hjärtat för klubben av alla”.

Patrik Hjelte, 50, Karlstad Fotbolls ordförande, hamburgerkung och tidigare i FBK-styrelsen

”Jag tror på guld för FBK. De har fått ihop ett komplett lag och de så viktiga spelarna i kärntruppen ser väldigt fräscha ut nu. Jag tror att det här kommer att stå mellan Färjestad och Frölunda i slutänden.

Michael Lindqvist är spelaren som jag är mest nyfiken på inför seriestarten. Nu är han skadefri sedan länge och ser väldigt spännande ut. En annan som jag också ser fram emot att följa är Liam Öhgren. En blivande superstar i NHL, tror jag”.

Jacob Bucht, 37, elitseriemerited mittfältsmotor i Boltic

”Jag tror och hoppas att det ska går bra, och att vi kan följa laget långt in i slutspelet så jag tror de slutar högt upp. Det är alltid kul för stan när det bli drag kring hockeyn. Men vilken spelare som kan sticka ut vågar jag mig inte på”.

Mattias Ek, 52, krönikör och reporter på Hockeynews.se

”FBK är väldigt brett, starkt och spännande. Ser framför mig att det blir en lång hockeyvår i Karlstad med minst SM-semifinal på menyn.

Carl Lindbom är den jag är mest nyfiken på. Dominant i Hockeyallsvenskan med Djurgården. Het på försäsongen i Färjestad. Tror han kan ta SHL med storm också”.

Frida Swahn, 24, värmländsk innebandyspelare i Skoghalls IBK

”Jag tror att Färjestad hamnar på en andraplats i tabellen.

Linus Johansson kommer att vara en viktig spelare som vanligt, men den jag tror kommer ta ett kliv till i år är Joel Nyström”.

Frida Swahn.
Frida Swahn. Foto: PER WIKLUND

Magnus Arvedson, 51, tidigare stjärna i FBK och NHL

”Det ser verkligen bra ut för FBK. De har ett brett material och mycket bra tränare. Alla förutsättningar finns för att det ska bli SM-guld igen.

Många spelare ser spännande ut. Jag är extra nyfiken på Carl Dahlström, Som gammal defensiv forward är jag extra svag för duktiga defensiva backar. Dahlström är stor, stark och står verkligen upp. Han blir en viktig pjäs bland alla offensiva backar. Dahlström kommer in och ger balans”.

Robin Olausson, 24, reporter på Hockeysverige.se

”Färjestad har gjort mycket rätt och har alla delar, med en bra coach och en stark trupp, för att vara ett topplag och gå långt. Jag har inte tippat att guldet hamnar i Karlstad men jag ser absolut FBK som åtminstone ett semifinallag och de kommer vara med och stöka om guldet.

Svårt att bara välja en jag är nyfiken på men David Tomásek har varit väldigt rolig att följa under försäsongen och om han fortsätter på samma sätt kommer han bli en av de mest sevärda spelarna i hela SHL. Samtidigt tror jag också en hel del på två unga spelare, målvakten Carl Lindbom och backen Joel Nyström. Båda de två ligger bra till att få ett stort genombrott i vinter”.

David Hellsing, 35, hockeyreporter på Nerikes Allehanda

”Färjestad vinner serien av anledningen att de har seriens bästa lag. Backsidan både bred och spetsig, precis som forwardsuppsättningen. Och Carl Lindbom kan redan nu vara en toppmålvakt i SHL.

Jag har ju bara sett Färjestad en gång (mot Örebro) men redan då stack David Tomásek ut. Klasslirare. Men är också spänd på att se om Lucas Forsell kan spinna vidare på sin fina utveckling från i fjol”.

Per-Erik Saikoff, 67, sportchef i Boltic och funktionär i utvisningsbåset hos Färjestad

”Det känns som att Färjestad gjort bra nyförvärv och nu har Mitell fått sätta sin prägel på laget. Kontinuiteten är viktig. Tjecken Tomásek är jag nyfiken på, även målvakterna. Även om det finns talang är det lite ett oskrivet kort. Målvakterna behöver lyckas, annars kan det bli tufft”.

Johan Nilsson, 42, grundare av hockeydatabasen Eliteprospects.com

”Färjestad slutar topp tre i grundserien och är en av huvudfavoriterna till SM-guldet. Truppen, som känns betydligt bredare i år, är riktigt spännande med en intressant mix av talang och rutin.

Joel Nyström – i konkurrens med Lindbom och Öhgren – är den jag är mest nyfiken på. Jag tror mycket väl Nyström kan komma att tillhöra absoluta toppskiktet i ligan på backsidan. En smart och kreativ back som nu, med ökad rutin och jämnhet, kommer leverera!”.

Jan ”Flash” Nilsson, 62, racinglegendar

”Jag tror FBK har ett vinnande lag, minst semi tror jag på. Skador var problemet senaste säsongen och backar kan avgöra ett lags resultat. Jag har oerhört höga förväntningar på ”Nygga” som är både en ledare och målgörare, passare och försvarare. Tror han kommer lysa”.

Rasmus Kågström, 30, sportredaktör för Hockeysverige

”Jag har tidigare tippat Färjestad som svensk mästare 2024 och det är inget jag kommer att gå ifrån. Konkurrensen är stenhård, men Färjestad har alla ingredienser som behövs för att gå hela vägen.

Liam Öhgren ska bli spännande att följa, men som den målvaktsvurmare jag är så kan jag inte svara något annat än Carl Lindbom. Jag blev otroligt imponerad av honom i Djurgården förra säsongen och jag tror att han är redo att ta SHL med storm i vinter”.

Daniel Viksten, 34, tidigare FBK-spelare och numera i Österrike

”Jag tror att Färjestad slutar topp fyra i serien, sen är det svårt att hitta någon favorit till guldet. Jag tycker det känns som att fyra-fem lag ser intressanta ut på förhand. Men ett skadefritt Färjestad blir nog farligt.

Jag har bara kollat några perioder hittills på försäsongen, av det lilla jag sett har Tomásek sett väldigt vass ut”.

Leo Klavhed, 20, FBK-produkt i allsvenska Bik Karlskoga som gjorde stor succé i tv-intervjuer i fjol

”Jag tror att Färjestad kommer ta guld. Riktigt starkt lag med många spelare som jag tror kommer kunna göra sitt personbästa.

Jag tror att Forsell kommer bli Färjestads utropstecken i år, hört av säkra källor att han har tränat på helt galet under sommaren. Sen med hans slut av förra säsongen så känns det som det riktiga genombrottet kommer i år”.

Jonas Karlsson, 46, mångårig sportjournalist från Värmland

”Jag tror det går bra för Färjestad. De har fått bygga om lite, framför allt på centerpositionerna, men fått in spännande namn. Färjestad får leva med att vara ett av favoritlagen, men det är ju som vanligt.

Mest nyfiken är jag på målvakterna och framför allt Carl Lindbom. Han behöver nog växa ut till en stabil förstemålvakt om det ska firas på torget i vår”.

Jonas Karlsson.
Jonas Karlsson. Foto: FREDRIK KARLSSON

Rasmus Kågström, 30, sportredaktör för Hockeysverige

”Jag har tidigare tippat Färjestad som svensk mästare 2024 och det är inget jag kommer att gå ifrån. Konkurrensen är stenhård, men Färjestad har alla ingredienser som behövs för att gå hela vägen.

Liam Öhgren ska bli spännande att följa, men som den målvaktsvurmare jag är så kan jag inte svara något annat än Carl Lindbom. Jag blev otroligt imponerad av honom i Djurgården förra säsongen och jag tror att han är redo att ta SHL med storm i vinter”.

Christian Berglund, 43, FBK-profil

“Jag tror på final.

Jag hoppas få se “Björka” hela säsongen, han har en grymt rolig spelstil. Sen blir det såklart roligt att se “Nygga” skjuta stenhårt i krysset”.

Tommy Åström, 49, mångårig programledare och kommentator, numera på Discovery

”Jag har tippat en SM-final mellan Färjestad och Frölunda, något jag även tror skulle vara bra för svensk hockey. Starkaste lagdelarna är forwards- och målvaktssidan, lite mer osäker är jag på backsidan efter att Theodor Lennström lämnat

Jag tror väldigt mycket på Carl Lindbom. Det är en supervärvning som är en framtida svensk stormålvakt. Även Liam Öhgren ser mogen och intressant ut”.

Tobias Solberg, 42, Degerforslegendar, gör nu sitt tredje år som tränare för herrlaget

”Jag tror absolut att Färjestad kommer vara med och slåss om SHL-guldet. Jag hoppas och tror de vinner, även om det alltid är små marginaler som avgör i slutändan.

Då säger jag lagkaptenen Linus Johansson. Han är extremt viktig för att laget ska gå hela vägen, både på och utanför isen”.

Tobias Solberg.
Tobias Solberg. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Gunnar Johansson, 69, har vunnit SM-guld som både spelare och tränare i Färjestad BK

”Ser väl oförskämt bra ut på pappret, kan ha överskattat laget en aning. Men absolut topp 4.

Jag säger två stycken, Westfält är oerhört underskattad. Och Öhgren känns som en riktig rysare med 20-25 poäng”.

Måns Karlsson, 29, chefredaktör på Hockeysverige.se

”Jag tror Färjestad kommer vara bra. Får de träff på någon av målvakterna är de ett topp fyra-lag. Får Carl Lindbom den utveckling som de flesta av oss tror att han kommer få så kan Färjestad vara ett finallag. Annars tror jag de ligger runt sjätteplatsen och kanske har semifinal som ett tak. Backsidan är bred, men det kanske saknas den där riktiga superbacken för att jag ska vara helt såld på den. Forwardssidan är bra och centersidan ser riktigt fin ut.

Jag är nyfiken på många spelare, men det är klart att Carl Lindbom sticker ut. Han är sannolikt den spelare i hela SHL jag är mest spänd på att få se kommande säsong. Jag har stuckit ut hakan och sagt att jag tror att han kan bli en VM-målvakt redan i vår. Det blir kul att se hur han svarar upp på kraven och förväntningarna, han är trots allt bara 20 år. Just det har ändå varit hans styrka tidigare. Han har alltid lyckats överträffa de krav som omgivningen haft på honom”.

Lars Hedelin, 57, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen

”Färjestad åker ut i semifinalen efter att ha slagit ut Frölunda i kvarten. Jag tror att Carl Lindbom kommer att vara ett spännande inslag i årets säsong och ta ytterligare kliv i sin utveckling”.

Mikael ”Daggen” Eriksson, 36, Bik Karlskogaikon och numera hockeyexpert på TV4

”Jag tror att Färjestad kan gå långt, de är absolut en av toppkandidaterna. Tomas Mitell har klivit in och rört om lite i hela organisationen och gjort det jäkligt bra. Blir det SM-guld? Nej, jag tror på Frölunda. Men en final, dit tar sig FBK.

Manus Nygren blir intressant att se i Färjestadströjan igen. Kan han nå upp i samma nivå som när han lämnade är det ett supernyförvärv. Sen är jag nyfiken på att se om Oscar Lawner kan ta ännu mer steg. Jag spade mycket med honom när han var utlånad till Bik och var redan då imponerad. Han har potential att spela högre upp i kedjorna, men det är samtidigt en tuff konkurrens på forwardssidan”.

Christian Gustavsson, 46, krönikör på Barometern OT

”Jag tror att det går bra för Färjestad. Väldigt bra. Ska jag sticka ut och vara lite festlig, så tippar jag att Timrå vinner guld, jag tycker de har något väldigt spännande på gång. Ska jag vara realistisk, så tippat jag guldet till Karlstad. Det ser väldigt harmoniskt ut utifrån. Ja, så får det bli – guldfirande på Stora tôrget till våren!

Den jag är mest nyfiken på är Marcus Nilsson. Seriens mest underhållande hockeyspelare är väl inte på väg att ta slut? 31 och 36 pinnar de två senaste säsongerna är så klart helt okej och poäng är inte allt, men så infernaliskt bra som ”Lilliz” är i sina bästa stunder, så skulle jag vilja se honom göra Patrik Karlkvist-mycket poäng igen”.

Mattias Persson, 24, hockeyreporter på Örnsköldsviks Allehanda

”Jag tror hårt på Färjestad, men hela vägen till guld? Nja. Mitt guldtips går till Frölunda, men det är klart, rätar Färjestad ut frågetecken till utropstecken på målvakt- och backsidan kommer de definitivt vara med hela vägen in.

Det är definitivt David Tomásek. Jag gillar starkt det jag sett under försäsongen och i CHL, det är en sån där spelartyp man vill ha i sitt lag. Jag är också nyfiken på hur Carl Lindbom klarar omställningen till ett SHL med bättre skyttar”.

Carl Berglund, 23, ishockeyspelare i AHL-klubben Bakersfield Condors

”Jag tror på SM-guld för Färjestad. Jag hoppas och tror att Oscar Lawner kommer ha ett riktigt bra år”.

Almen Bibic, 30, hockeyexpert på TV4

”Färjestad ser otroligt stabila ut på alla positioner. Offensiven känns bra, här finns allt man kan önska sig. Fart i Joakim Nygård, finess i Marcus Nilsson och karaktär i kapten Linus. Det svåra blir att hålla så många duktiga forwards nöjda. Backsidan känns solid. Med en bredd som ser övertygande ut, men klart att Theodor Lennströms spets blir smått omöjlig att ersätta. Skulle Mikael Wikstrand komma tillbaka i gammalt gott slag så ser det spetsigt ut där bak också. Summa summarum, det ser jättebra ut och är inte Färjestad med i en semifinal är det ett fiasko!

Carl Dahlström är jag mest nyfiken på, sättet han förflyttar sina 104 kg på ser oförskämt bra ut. En lång klubba som liknar en vindrutetorkare som slukar allt i egen zon och ett spel med pucken där han sätter sina lagkamrater rättvända med tid. Han påminner om en Mercedes G-Wagon. Den sticker ut med sin storlek, den presterar bra och du vet att den funkar i alla väder”.

Fabian Zetterlund, 24, FBK-produkt som numera är proffs i San Jose Sharks

”Det känns som ett väldigt stabilt lag som kommer vara med i toppen av grundserien och även slåss om en finalplats. Jag tror Joel Nyström kommer vara en stor faktor till att Färjestad vinner guld den här säsongen”

Fabian Zetterlund.
Fabian Zetterlund. Foto: JOEL MARKLUND

Mattias ”Kolan” Karlsson, 38, före detta FBK-back och numera bland annat hockeypoddare

”Färjestad kommer vara ett topplag som jag tror har alla möjligheter att gå hela vägen i ett slutspel. Top 3 grundserien sen minst final i slutspelet.

Svårt att välja en spelare, så jag ger er två! Joel Nyström: 2 säsonger med 16 poäng. Jag tror att han dansandes på blå smäller in 30 poäng och sedan ”hasta la vista” till NHL.

David Tomásek: Jag har sett tre matcher på försäsongen och han är grym på isen. Bra speluppfattning och en bra avslutare. Given succé!”.

Johan Hedlund, 43, redaktör och reporter på SVT Värmland som gjort 20 år som sportreporter på VF

”Det blir final. Experttyckare och spelbolag tycks eniga, det kommer gå riktigt bra och vem är jag att säga emot? Men till guld räcker det inte den här säsongen.

Jag är, som många andra, mest nyfiken på Carl Lindbom och David Tomášek. Men den jag tror stenhårt får en renässans är Michael Lindqvist”.

Victor Palovaara, 29, värmländsk speedwaystjärna

”Färjestad har en bra chans att ta hem SM-guldet. De har fått in ett par vassa nyförvärv som spetsat truppen ännu mer. Magnus Nygren blir väldigt spännande att se på hemmaplan igen. Sedan tycker jag att David Tomásek sett väldigt bra ut under försäsongen.

Uffe Bodin, 43, Head of Sports Media Better Collective.

”För mig är FBK ett givet topp sex-lag med potential att slåss i den absoluta toppen om man får målvaktsspelet som krävs för det. Jag skulle kategorisera dem som en kandidat till att vinna SM-guld.

Joel Nyström. Det är en kille som har alla verktyg för att bli en högproducerande back i SHL. Hittar han bara en jämnare nivå i sitt spel får vi se ett genombrott modell större”.

Anton Persson, 28, OS-åkare i längdskidor

”Jag tror på ett bra år med SM-final. Förhoppningsvis kan de möta Leksand i slutspelet då jag och Calle Halfvardsson länge pratat om det drömscenariot.

I år tror jag stenhårt på Linus Johansson. Det verkar vara en fin grabb som dessutom var en frontfigur under guldåret. Extra kul om en smålänning avgör igen för Färjestad eftersom många i längdlandslaget är smålänningar som lever för HV71”.

Daniel Rooth, 47, hockeyreporter och sportchef på Helsingborgs Dagblad

”Theodor Lennström går väl inte att ersätta och två nya målvakter måste nog ses som ett initialt frågetecken, men det är så mycket annat som är på plats. När jag studerar laguppställningar och förutsättningar är Färjestad ett topp 4-lag i mina ögon.

Jag blev svårt förtjust i Carl Lindboms tävlingspsyke i Djurgårdsmålet, så för mig är han det mest spännande nyförvärvet”.

Lasse Granqvist, 55, en av landets främsta sportkommentatorer genom tiderna

”Sportsligt ansvarig Wallin har gjort ett starkt jobb. Fjolårets missräkning (kvartsfinal, skadefylld, jag vet men ändå…) repareras denna säsong. Absolut minst semifinal.

Första tanken är Liam Öhgren. Dock besvärar med skada, vilket försenar premiären. Väljer istället andra förstärkningen från Djurgården: Carl Lindbom. Bra på riktigt!”.

Lasse Granqvist.
Lasse Granqvist. Foto: Andreas Hillergren/TT

Oskar Eriksson, 32, OS-guldmedaljör i curling med lag Edin och uppvuxen på Färjestad

”Det blir guld va? De har en bra trupp och framförallt grymma supportrar som kommer fylla arenan och lyfta laget. Linus Johansson är min favorit, han visar alltid vägen.

Jon Hedlund, 32, Skoghallsfostrad världsmålvakt i SSL-laget Pixbo

”En topp fyra-placering i grundserien och sedan en final mot Frölunda hade varit det bästa, med tank på att jag bor i Göteborg. Det är alltid skönt att se Färjestad tvåla dit Frölunda i Scandinavium.

När det kommer till spelartruppen kommer jag vara målvaktsorienterad och säga att jag är mest nyfiken på nya målvaktsparet. Både Max Lagacé och Carl Lindbom kan bli en succé, men det kan också bli mindre bra eftersom båda är nya i ligan.

Johan Kristoffersson, 34, flerfaldig världsmästare i rallycross

”Jag tror alltid på Färjestad, även denna säsong. De är oftast stabila i grundserien och förhoppningsvis kan de få marginalerna på sin sida i slutspelet. Att Magnus Nygren är tillbaka är jäkligt kul, det blir spännande att se vad han kan tillföra laget”.

Linus Ekman, 30, FBK-supporter och assisterande tränare för Sävehofs herrlag

”Jag tror att Färjestad kommer vara med uppe i toppen av tabellen och slåss likt de gör varje år. Man slutar aldrig förvånas över kraften och styrkan i klubben att år efter år kunna vara där uppe och slåss i toppen. Jag tror på SM-guldfirande på torget i Karlstad under våren. Man har kvar en stor stomme som har slagits i toppen och även vunnit i flera år nu samtidigt som man lyckats förstärka i mina ögon alla delar av truppen men både ungt och rutinerat.

Jag personligen tycker det är riktigt kul att se Linus Johansson på isen varje gång han är på banan, det är imponerande att se honom kunna gå in byte efter byte och visa vad det innebär att vara kapten”.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.