Hoppa till huvudinnehållet

26-åring ”matade slag” mot äldre man: ”Kände ondskan – var vansinnesslag”

Publicerad:
Här flyger 26-åringen på den äldre mannen, till synes oprovocerat. Nu har han på nytt åtalats för grov misshandel.
Här flyger 26-åringen på den äldre mannen, till synes oprovocerat. Nu har han på nytt åtalats för grov misshandel.

Plötsligt och till synes oprovocerat överfölls en äldre man av en 26-årig Filipstadsbo i somras. Nu har 26-åringen, tidigare dömd för flera grova överfall, åtalats på nytt.

Den misstänkte 26-åringen hade blod på sina byxor när han greps men i förhör vägrar han att berätta om vad som hänt. Istället skriker han på sin försvarare – och påstår att de alla konspirerar emot honom: ”Försöker ni söva ner horungen så att jag åker in på tre år till, så kommer jag på hembesök”, säger han till polisens förhörsledare.

Tre år till ja – inte långt innan den aktuella misshandeln, som skedde på en pub i Filipstad i somras, tillbringade mannen ett par år på anstalt efter en tidigare grov misshandel. Även den skedde bara knappt två veckor efter att han släppts ur fängelse.

Men varför han i mitten av augusti i år gav sig på en äldre man på puben har han inte lämnat någon förklaring till. I det första förhöret är han som nämnt ganska konfrontativ och hävdar att den äldre mannen inte ska ha blivit särskilt skadad: ”Han är en jävla fjant om han sitter hos polisen och golar om att han har fått ett par slag i ansiktet”.

– Efter det första förhöret har han bara sagt ”inga kommentarer”, säger åklagare Rasmus Johannesson.

Dunkade huvudet i golvet

Ett vittne har för polisen berättat att hon såg hur 26-åringen stod böjd över den äldre mannen och slog honom med knytnäven. Hon såg även att 26-åringen dunkade hans huvud i golvet.

Den äldre mannen, som är i 70-årsåldern, drabbades bland annat av hjärnskakning och sårskador – han behövde sys i huvudet – och har i förhör berättat hur han inte kan sova på grund av att han mår dåligt psykiskt.

– I min värld verkar det här vara en oprovocerad misshandel, de två har ingen koppling till varandra sedan tidigare, säger Rasmus Johannesson.

Den äldre mannen har under utredningen berättat hur han var på väg till toaletten när han plötsligt ”kände ondskan” bakom sig. Han vände sig om och såg 26-åringen, och när han då försökte gå därifrån – ”bort från hotet” – så fick han ett första slag i bakhuvudet innan den misstänkte mannen fortsatte slå: ”NN förklarar slagen mer som att han slog av ursinne än rena kraftiga slag. Det var på något sätt makt”, beskriver polisen i ett första förhör.

Nästa anteckning från förhöret: ”Misstänkt slog med knytnävsslag, med båda händerna och det var vansinnesslag. Misstänkt matade slag utan att ta paus”.

Försökte få hjälp tidigare

En bekant till 26-åringen hade tidigare på kvällen försökt få honom att åka hem innan nånting hände men utan att lyckas. När hon sen blev uppmärksammad på misshandeln inne på puben sprang hon dit och knuffade undan honom, innan hon föste ut honom på bakgården för att han skulle komma därifrån. Hon beskriver honom som ”psykotisk” den aktuella kvällen.

– Vi hade försökt få hjälp till [26-åringen] hela dagen för att han själv inte skulle bli skadad eller det skulle bli något. Vi förstod att något skulle hända, har hon sagt i förhör.

Rättegången mot 26-åringen hålls i slutet av nästa vecka och åklagare Rasmus Johannesson ser bevisningen mot honom som god.

– Jag tycker att bevisningen ser väldigt bra ut. Det finns både vittnesuppgifter och övervakningsfilm från hotellet så det ser starkt ut, säger han.

Den misstänkte 26-åringen förnekar brott.


Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättFilipstadFörhörHotMisshandel

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.