Hoppa till huvudinnehållet

Så blev domen i ”frysboxfallet” – döms för grovt gravfridsbrott

Publicerad:
Den frys mannen ska ha förvarat kvinnan i.
Den frys mannen ska ha förvarat kvinnan i. Foto: Polisen

57-åringen avslöjades med sin döda sambo i frysen – nu har han fått sitt straff.

Mannen döms till tre och ett halvt års fängelse.

– I det stora hela är jag ganska nöjd, säger åklagaren Linda Karlsson om domen.

Det var i mars i år som polisen hittade en död kvinna i mannens frysbox i hans hem i Årjängstrakten, och det skulle senare visa sig vara mannens sambo.

Mannen misstänktes inledningsvis för att ha dödat sin sambo innan han stoppade ner henne i frysen men efter en tids utredning avskrevs de misstankarna.

I det här huset bodde mannen samtidigt som hans döda sambo låg i frysen.
I det här huset bodde mannen samtidigt som hans döda sambo låg i frysen. Foto: Tommy Andersson

Det gjorde däremot inte de andra misstankarna och i början av juli i år åtalades mannen för grovt brott mot gravfriden, brott mot griftefriden, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri – mannen misstänks nämligen ha plockat ut kvinnans pension och skatteåterbäring under alla år sedan hennes död, från januari 2018 till sista februari i år. Totalt ska det röra sig om mer än 1,2 miljoner norska kronor.

Mannen erkände under utredningen brott men när huvudförhandlingen drog igång drog han tillbaka erkännandet.

Fängelse och skadestånd

Nu har tingsrätten sagt sitt och mannen döms till tre och ett halvt års fängelse för grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och brott mot griftefrid. Mannen ska också betala skadestånd till NAV Familie- och pensjonssytelser på 1 535 903 norska kronor.

Straffvärde var svårbedömt för tingsrätten, eftersom det inte finns någon praxis att jämföra med.

– Gravfridsbrott har ju förkommit någon gång ibland, men just på det här sättet vill jag nog påstå är helt unikt, säger lagman Lars Holmgård.

Försvaret hävdade att gravfridsbrottet borde vara preskriberat, men det höll tingsrätten inte med om. Inte minst det faktum att mannen förvarat matvaror i frysen samtidigt som kvinnan legat där är försvårande.

– Det visar ju att han inte glömt bort det, och han har hela tiden haft möjlighet att avbryta det hela genom att ta upp henne, men det har han inte gjort. Och gravfriden blir ju mer kränkt av att han samtidigt använt frysen till annat.

Mannen led inte av allvarlig psykisk störning vid brottstillfället, det har fastslagit inte mindre än två gånger – utöver den rättspsykiatriska undersökningen från Rättsmedicinalverket hämtade tingsrätten också in ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

– Det är ovanligt. Vi tog ju in ett yttrande från Socialstyrelsen rättsliga råd och en domstol som Värmlands tingsrätt kanske gör det en gång om året. Men alla var eniga om att det skulle göras när det var en så speciell gärning, säger Lars Holmgård.

”Gått på vår linje”

Åklagaren Linda Karlsson är i det stora hela nöjd med domen som meddelades under måndagen, men kommer att se över påföljden.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har gått på vår linje när det gäller de brott som han ska dömas för men också när det gäller hur man har bedömt att det är ett pågående brott och att det är ett perdurerande brott samt att gärningarna inte är preskriberade, säger hon, och fortsätter:

– Det som jag kommer att behöva titta lite närmare på, jag har precis fått domen så jag har inte hunnit gå igenom den särskilt noggrant, gäller påföljden. Ifall man eventuellt behöver överklaga i den delen eftersom tingsrätten ligger strax under det som jag yrkade på. Men i det stora hela är jag ganska nöjd.

Åklagaren Linda Karlsson.
Åklagaren Linda Karlsson. Foto: Helena Karlsson

Åklagaren har nu tre veckor på sig att överklaga.

– Inom den tiden kommer jag ha bestämt mig men jag kan inte säga hur lång tid det tar, men när jag får tid och möjlighet ska jag sätta mig i lugn och ro och titta på det här.

Mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck däremot tycker straffet är för hårt.

– Jag tycker att straffet är för högt, och det tror jag att min klient också tycker. Så jag kan tänka mig att han kommer att vilja överklaga domen.

Liliebäck anförde bland annat i rätten att han tycker att gravfridsbrottet är preskriberat.

– Tingsrätten har inte gått på min linje, medan jag tycker att det finns fog för min bedömning att det inte är något perdurerande brott.

Försvarsadvokaten Stefan Liliebäck.
Försvarsadvokaten Stefan Liliebäck. Foto: Helena Karlsson

Läs mer:

Frysbox-mannens rättegång avslutad – försvaret tror på fängelsestraffÅklagaren yrkar på hårt straff för frysbox-mannen: ”Minst fyra års fängelse”Förvarade död sambo i frysen – inte allvarligt psykiskt sjuk55-årige mannen åtalas: ”Använt frysen även för andra ändamål”Misstänkte mannen berättar: Har ”fört samtal” med sin avlidna sambo

Artikeltaggar

ÅtalBedrägerierBrottBrott, lag och rättFrysbox-falletVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.