Hoppa till huvudinnehållet

Kölista betas av – 40 tomter bjuds ut våren 2024: ”Det blir Vänernära läge”

Publicerad:
Karlstads kommun lägger cirka 30 miljoner kronor på att bygga ut infrastrukturen på Dingeslundet inför kommande bostadsbebyggelse. Här är det Monika Bubholz (MP) som tar ett symboliskt skoptag tillsammans med kommunalrådskollegan Anders Tallgren (S).
Karlstads kommun lägger cirka 30 miljoner kronor på att bygga ut infrastrukturen på Dingeslundet inför kommande bostadsbebyggelse. Här är det Monika Bubholz (MP) som tar ett symboliskt skoptag tillsammans med kommunalrådskollegan Anders Tallgren (S). Foto: Joakim Strand

Karlstads kommunala tomtkö omfattar cirka 450 namn.

40 av dem kommer våren 2024 att erbjudas en tomt på minst 1 000 kvadratmeter på östra Dingelsundet.

– Det blir Vänernära läge, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Anders Tallgren och Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tog på måndagen ett symboliskt skoptag för kommunens utbyggnad av vatten, avlopp, fiber och vägar på Dingelsundet.

– Satsningen på Dingelsundet kommer av en fördjupad översiktsplan från 2014 som mynnade ut i fyra planprocesser där den östra har kommit längst. Någon plan är i granskningsskedet och någon är överklagad, säger Anders Tallgren.

Planen tillåter 43 nya villor, varav 40 kommer att fördelas via den kommunala tomtkön. De tre återstående är arrenden som blivit friköpta. Några av de nya villorna kommer att med lite god vilja att få utsikt mot Vänern.

Villaområdet, med fyra nya gator, ska växa fram i skogsområdet mellan transformatorstationen och Dingelsundsådran.

– Det försvinner en del natur, men mycket natur bevaras också, säger Monika Bubholz.

Huvudgatan ska knyta an till Skoghallsvägen vid järnvägskorsningen som Trafikverket uppgraderat för nio miljoner kronor.

Monika Bubholz (MP), Anders Tallgren (S) och Stefan Prochazka, projektledare på Karlstads kommun, vid villaområdets södra gräns vid pumpstationen på Dingelsundet. Där kommer några av villorna att med lite god vilja få utsikt mot Vänern.
Monika Bubholz (MP), Anders Tallgren (S) och Stefan Prochazka, projektledare på Karlstads kommun, vid villaområdets södra gräns vid pumpstationen på Dingelsundet. Där kommer några av villorna att med lite god vilja få utsikt mot Vänern. Foto: Joakim Strand

Kommunen lägger runt 30 miljoner kronor på infrastrukturen som även inkluderar en 500 meter lång gång och cykelväg. Pengar som hämtas hem via tomtförsäljning på samtliga detaljplaner.

Tomterna på östra Dingelsundet läggs ut till försäljning våren 2024. Nyligen öppnade kommunen för en intresseanmälan för 21 tomter på Södra Kroppkärr. Där är sista anmälningsdag 25 september.

Ytterligare två tomter på Zakrisdal kommer att fördelas via tomtkön.

– Det har byggts många flerbostadshus de senaste åren, men vi har arbeten som pågår i Väse och Vålberg där det blir lättare att få till villor än i centrala Karlstad. Vi vill ha en blandad bostadsbebyggelse, säger Anders Tallgren.

Tomtkön stora numerär ska tas med en nypa salt menar Monika Bubholz. En del är bara intresserade av slå ner sina bopålar på ett visst område.

– Vi vet att många står i kö för att få sin drömtomt, säger hon.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenDetaljplanerDingelsundetKarlstadMonika BubholzVAVillorZakrisdal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.