Hoppa till huvudinnehållet

Färre bodelningar i år – jurister tror på skilsmässoboom efter ekonomiska krisen

Publicerad:
Juristerna Sandra Grahn, Sara Hjalmarsdotter Gund och Sandra Rosén på Wermlands juridiska märker av färre bodelningar i år – och en del av de tvister de har är mer infekterade än tidigare.
Juristerna Sandra Grahn, Sara Hjalmarsdotter Gund och Sandra Rosén på Wermlands juridiska märker av färre bodelningar i år – och en del av de tvister de har är mer infekterade än tidigare. Foto: HP Skoglund

Att skilja sig kan ofta vara en svår process – både känslomässigt och ekonomiskt.

I lågkonjunktur kan det bli sju resor värre.

– En del av de tvister vi har är mer infekterade nu än de annars skulle ha varit, säger juristen Sara Hjalmarsdotter Gund.

Räntan är hög, maten är dyr och sen kanske kärleken tar slut också. Eller så har den varit över länge.

Det kan bli en kostsam historia att skilja sig – speciellt i lågkonjunktur.

Sara Hjalmarsdotter Gund, Sandra Rosén och Sandra Grahn driver juristbyrån Wermlands juridiska tillsammans i Karlstad och har specialiserat sig på bland annat bodelningar och familjerätt. De upplever att bodelningarna till följd av den ekonomiska krisen blivit färre.

– Vi brukar alltid starta hösten med väldigt många bodelningsärenden, men de har inte kommit, säger Sandra Grahn.

– Vi reflekterade över det redan i januari att det inte är lika många bodelningar. Det är efter sista julen i huset och på hösten efter semestrarna, som bodelningarna brukar vara som flest, fortsätter Sandra Rosén.

Sexsiffriga belopp

Inlåsningseffekten där båda eller en av parterna inte har råd att skilja sig kan vara en förklaring. Eller så kan ena parten bli fast längre med sitt ex i en bodelning som tar flera år och sexsiffriga belopp att lösa.

– Allting blir ju känsligare nu. Helt plötsligt är det värt för parterna att få med sig den där soffan, bordet eller pengarna. Varenda krona blir mer värd. En del av de tvister vi har är mer infekterade nu än de annars kanske skulle ha varit, berättar Sara Hjalmarsdotter Gund.

Sandra Rosén och Sara Hjalmarsdotter Gund berättar att många sambor fortfarande tror att de ärver varandra. Men för det krävs ett testamente.
Sandra Rosén och Sara Hjalmarsdotter Gund berättar att många sambor fortfarande tror att de ärver varandra. Men för det krävs ett testamente. Foto: HP Skoglund

En blandning av att värdet på fastigheter sjunker samtidigt som bankerna är mer strikta med att bevilja större lån och bristen på att hitta prisvärda hyres- eller bostadsrätter att flytta till, är några orsaker till att färre kanske tar steget att skilja sig.

Men den ekonomiska oredan kan börja redan samtidigt som nyförälskelsen spirar.

– Man tror att man kommer vara ihop för evigt, men ekonomi är inte sällan en av anledningarna till att man går isär. Det är jobbigt att prata om. När det är rosa moln man svävar runt på blir det här ett svart moln som man måste ta i. Och sen går åren, säger Sandra Rosén.

Prata och ta hjälp innan

Deras främsta råd är att prata ihop sig innan skilsmässan kommer på tapeten, allra helst i början av relationen.

– Många drar sig för att ta juristhjälp för att det kostar och använder gratismallar på nätet i stället. Kostnaden kan då bli skyhög över vad det hade kostat att ta en första konsultation med en jurist för att få veta vad som faktiskt gäller. Vi pratar stora summor om man måste gå in i en tvist, där båda behöver ha egna ombud och en bodelningsförrättare utsedd av tingsrätten som man också måste betala, säger Sandra Rosén.

– Det är inte bara kostnaden i pengar heller, det är väldigt tärande för parterna att gå igenom en sån här process som kan ta flera år. Att inte få komma vidare i livet, fortsätter Sandra Grahn.

Vid en bodelning summeras parternas tillgångar och skulder och delas sedan hälften hälften. Men har då värdet på tillgångarna minskat kan det bli ett nollsummespel. Då får parterna i stället behålla både sina skulder och tillgångar som de då har. Den som står på fastigheten, bilen och sparandet blir den ekonomiskt starkare medan den som betalat mat, barnens kläder och andra konsumtionsartiklar hamnar i underläge.

– Statistik visar att kvinnor förlorar mest vid en bodelning. Även om kvinnan äger mer innan äktenskapet, så äger hon procentuellt mindre efter bodelningen. Det är inte fastställt exakt varför, men det kan ha att göra med hur parterna beter sig vid bodelningen, säger Sara Hjalmarsdotter Grund.

150 procent känslor

Vissa krigar igenom sina rättigheter, medan andra tycker det är viktigare att barnen får bo kvar i huset och ger efter på vad den juridiskt har rätt till.

– Man tror att tvister är hjärnor som slåss mot varandra, men det är det inte alltid. Det är mer ofta hjärtan. Det kan vara 150 procent känslor i affekt som slåss mot varandra. Då är det en fördel att ha ombud som kan tratta ner alla dessa känslor till juridiska argument som sedan presenteras för det andra ombudet. Som ombud har man inget känslomässigt investerat, säger Sara Hjalmarsotter Gund.

Klassiska kvinnofällor är kända, men juristerna ser även att män råkar i ekonomiskt trubbel vid en separation.

– Det finns även klassiska mansfällor där de går in med tid, pengar och engagemang i någonting som de inte äger. De tar på sig snickarbyxorna och åker ut till hennes sommarstuga och byter panel. Men har de bara varit sambor kan det bli så att vid en separation att han inte får del av den värdeökning som blivit. Tänk på var man lägger sin tid och energi, särskilt om lägger man in det i något som sedan inte kommer att delas lika.

Sandra Grahn och hennes juristkollegor uppmanar alla par att ha en avstämning inför alla större beslut i livet och se över sin ekonomi med både skulder och tillgångar.
Sandra Grahn och hennes juristkollegor uppmanar alla par att ha en avstämning inför alla större beslut i livet och se över sin ekonomi med både skulder och tillgångar. Foto: HP Skoglund

Ett annat råd är att kolla med sin bank och en jurist så att man på alla plan kan fatta ett välgrundat beslut.

– Man behöver bädda lite innan – framför allt i dessa tider. Det blir väldigt stora ekonomiska skillnader att hamna i ett ensamhushåll, så man är förberedd på det och kan ta ett väl förberett beslut, säger Sandra Grahn.

De som måste lämnar

Till följd av bankernas hårdare krav och höga ränta kan utgången bli att huset måste säljas – till förlust. Eller att parterna fortsatt måste samäga bostaden.

– Det kan bli lösningar som vi normalt sett avråder från. Som att man får betalt med ett skuldebrev i stället för pengar eftersom man inte har råd. Eller får ta hjälp av en förälder som får stå som medlåntagare för att få ta över bolånet. Ingen av de här lösningarna är de bästa, men det kanske är bättre än att känna att man avstår från en likvid man har rätt till, säger Sandra Grahn.

– Och bättre än att stanna kvar i en relation som är dålig, fyller Sara Hjalmarsdotter Gund i och fortsätter:

– De som måste lämna kommer att lämna nu, men när lågkonjunkturen släpper och räntorna går ner något tror vi att vi får en skilsmässoboom.

Artikeltaggar

ÄktenskapBankerEkonomiFastigheterJuridikSkilsmässorSkulderTvisterVärmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.