Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors kan tvingas bort – kommunen svarar: ”Påbörjat en enklare lösning”

Publicerad:
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Degerfors IF kan tvingas byta arena 2024.
Degerfors IF kan tvingas byta arena 2024. Foto: Degerfors Kommun

Bygget av ny läktare på Stora Valla ser ut att rinna klubben ur händerna, efter att priset överstigit kommunen budget.

Nu kallar Degerfors IF till medlemsmöte.

VF-sporten tippar – så slutar den allsvenska bottenstriden: ”Blir en målskillnadsaffär”

Sedan den allsvenska återkomsten, 2021, har Degerfors levt på dispens för att tillåtas spel i allsvenskan. Det på grund av Svenska Fotbollsförbundets arenakrav att en allsvensk arena behöver erbjuda minst 3 000 sittplatser under tak – något Stora Valla inte lyckats uppfylla.

Det treåriga dispensavtalet är nu på väg att gå ut, vilket kräver att Stora Vallas läktare byggs ut för allsvenskt spel 2024.

Nu ger Degerfors IF senaste nytt kring upphandlingen av ny läktare:

”Upphandlingen av Stora Vallas nya läktare är nu stängd och enligt kommunen så ligger inkomna anbud över den kostnad de är villiga att investera (15 miljoner). Enligt Degerfors kommun så förbereds en ny upphandling för att få in anbud som kan accepteras av kommunen”, skriver klubben på sin hemsida.

– Vi förstår kommunen, som säkert har det kärvt, men vi är inne på att de borde tänka om, godkänna något av de befintliga anbuden och köra. Vi ser inte att det skulle bli dramatiskt billigare i framtiden med tanke på allt som händer. Vi vet inte vad anbuden ligger på i dag, men så länge det inte är en astronomisk skillnad mot vad kommunen tänkte lägga sig på, så tycker vi att det är bäst att köra. Men det är vårt perspektiv, säger ordförande Fredrik Rakar till Fotbollskanalen.

Kommunens svar

Nu börjar tiden rinna Degerfors IF ur händerna, vilket fått klubben att kalla till ett extraordinärt medlemsmöte på torsdag den 14 september.

”Degerfors IF är oroliga inför den snäva tidsplanen och hoppas att kommunen skyndsamt kommer till beslut för att inte äventyra spel på Stora Valla 2024. Om inte beslut tas att acceptera inskickade anbud, eller nya anbud inte hinner komma in i tid, riskerar nästa års säsong att spelas på annan arena”.

– Jag hoppas att det löser sig under hösten, att man kommer igång med bygget, och att en-två matcher flyttas till vår reservarena. Värsta scenariot är att vi blir hemlösa, säger Fredrik Rakar till sajten.

Degerfors kommun är däremot fortsatt hoppfulla om att hinna en lukrativ lösning:

”Degerfors kommun påbörjar redan nu arbetet med att se på enklare läktarlösningar för att kunna säkerställa att en ny läktare hinner byggas inom rimlig tid”, skriver de i ett pressmeddelande.

VF-sporten tippar – så slutar den allsvenska bottenstriden: ”Blir en målskillnadsaffär”

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollStora Valla

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.