Hoppa till huvudinnehållet

Hela listan – så mycket talar Värmlandspolitikerna i riksdagen: (V) och (KD) mest aktiva

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Flera Värmlandspolitiker har stått ofta i talarstolen och dessutom pratat länge.
Flera Värmlandspolitiker har stått ofta i talarstolen och dessutom pratat länge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagsledamöterna från Värmland pratar en hel del i riksdagen. Håkan Svenneling (V) och Kjell-Arne Ottosson (KD) är de mest aktiva ledamöterna i sina respektive partier.

På tisdag öppnar riksdagen igen, för andra gången den här mandatperioden. Det första året var ovanligt snackigt, visar Newsworthys genomgång av alla anföranden. Sett till de senaste 13 åren är det bara under valåret 2021/22 som det registrerats mer talartid i kammaren totalt. Så hur står sig då riksdagsledamöterna från Värmlands läns valkrets?

Totalt har elva personer haft en talartid på 17 timmar och 35 minuter. Det är ungefär 1 timme och 36 minuter per mandat, vilket gör Värmland till valkretsen med den tredje längsta genomsnittliga talartiden i riksdagen.

Håkan Svenneling (V) i talarstolen, där han har stått i ett antal timmar.
Håkan Svenneling (V) i talarstolen, där han har stått i ett antal timmar. Foto: Sören Andersson/TT

Han pratade mest

Pratgladast i Värmlands läns valkrets har Håkan Svenneling (V) varit. Han har talat i totalt 4 timmar, 13 minuter och 23 sekunder i kammaren under året. Mest aktiv var han när han tillsammans med bland andra Aron Emilsson (SD), Ann-Sofie Alm (M) och Anna Starbrink (L) diskuterade Sveriges medlemskap i Nato i mars 2023.

Då begärde han ordet 21 gånger och hade en sammanlagd talartid på 1 timme, 6 minuter och 46 sekunder. Håkan Svenneling är också den vänsterpartist som talat mest i riksdagen.

Värt att notera är att även Kjell-Arne Ottosson (KD) har pratat mest av alla kristdemokrater: 3 timmar, 26 minuter och 38 sekunder.

Kjell-Arne Ottosson har talat mest av alla kristdemokrater i riksdagen.
Kjell-Arne Ottosson har talat mest av alla kristdemokrater i riksdagen. Foto: Göran Persson

Miljöpartist pratar mest av alla

Håkan Svenneling sammanlagda talartid är den fjärde längsta av alla riksdagsledamöter. Allra mest pratade dock Daniel Helldén (MP) från Stockholms kommun – 5 timmar, 43 minuter och 7 sekunder. Och allra mest aktiv var han i en debatt om Luftfartsfrågor den 31 maj – med bland andra Oskar Svärd (M), Ulrika Heie (C) och Kadir Kasirga (S). Då hördes hans röst i totalt 43 minuter och 25 sekunder.

Ebba Busch (KD), är inte främmande för att ta plats i talarstolen. Hon är den minister som stått där mest, med nio och en halv timmes talartid.
Ebba Busch (KD), är inte främmande för att ta plats i talarstolen. Hon är den minister som stått där mest, med nio och en halv timmes talartid. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ministrar hörs mest

Men även om det oftast är riksdagsledamöter som pratar i riksdagen är det ministrar som har de allra saftigaste talartiderna. Det längsta enskilda anförandet förra året var Ulf Kristerssons regeringsförklaring på 50 minuter och 39 sekunder. Sett till total talartid står dock statsministern i skuggan av Ebba Busch (totalt nio och en halv timmars talande), Romina Pourmokhtari (drygt åtta timmar), Andreas Carlson (sju och en halv timme) och Johan Pehrson (sju timmar och en kvart).

Martin Olsson, Newsworthy

Artikeltaggar

Aron EmilssonDaniel HelldénEbba BuschHåkan SvennelingKjell-Arne OttossonKristdemokraternaModeraternaNewsworthyPolitikSocialdemokraternaStockholms kommunVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.