Hoppa till huvudinnehållet

Jägare riktar vass kritik mot jaktproven: ”Jägarkåren kan minska rejält på sikt”

Publicerad:
Enligt Petra Torin Jansson och hennes kollegor på Jägareförbundet Värmland är de svårbegripliga frågorna på teoriprovet för jägarexamen ett stort problem.
Enligt Petra Torin Jansson och hennes kollegor på Jägareförbundet Värmland är de svårbegripliga frågorna på teoriprovet för jägarexamen ett stort problem. Foto: Privat

Ett komplicerat språk, dyra omprov och ingen återkoppling på felaktiga svar. Jägareförbundet Värmland riktar skarp kritik mot teoriprovet för jägarexamen.

– Sedan proven blev digitala har de blivit väldigt svårbegripliga. Jag är orolig för att folk ska ge upp och jägarkåren därmed minska rejält på sikt, säger Petra Torin Jansson, provledare och styrelseledamot i Grums jaktvårdskrets.

Från att ha gjorts med penna och papper blev teoriprovet för jägarexamen digitalt i mars 2021. Sedan dess har antalet personer som klarat testet sjunkit från 74 till 55 procent. Sveriges jägarkår riktade tidigt omfattande kritik mot provets utformning och nu vill Jägareförbundet Värmland få till en förändring.

– Den drastiska minskningen av godkända resultat talar för sig själv. Som övervakare märker jag tydligt hur många fler personer som missar gentemot förr. Det finns dem som ger upp och aldrig kommer tillbaka. Det är en sorglig trend. Proven ska inte vara lättare, bara bli tydligare, säger Petra Torin Jansson.

Tre stora problem

Naturvårdsverket ansvarar för teoriprovet. Det består av sjuttio frågor som slumpvis väljs ut ur ett batteri med femhundra frågor. För att få godkänt krävs sextio rätta svar.

– Språket i frågorna är för akademiskt. Det är många svåra ord som sällan används bland dagens ungdomar och som de heller inte förstår vad det betyder. Detta gör att de får svårt att som följd förstå själva frågan, säger Petra Torin Jansson.

Hon fortsätter:

– Jag har hajat till över att att vissa frågor är så konstigt formulerade att även jag som provledare har haft svårt att förstå vad det egentligen är som eleverna ska svara på.

Jag har hajat till över att att vissa frågor är så konstigt formulerade att även jag som provledare har haft svårt att förstå vad det egentligen är som eleverna ska svara på.
Petra Torin Jansson

Hon är också kritisk till att provskrivaren inte får reda på vilka frågor som denne har haft fel på.

– Det skulle hjälpa mycket för att öka kunskapen hos den som inte får godkänt.

Att göra provet kostar 500 kronor och avgiften är densamma för omprov. Jägareförbundet Värmland anser att summan för omprov är alldeles för hög.

– För den som gör om provet några gånger kan det handla om flera tusen kronor. För en barnfamilj kan kostnaderna skena i väg ordentligt, säger Petra Torin Jansson.

Samtliga studerande missade

Danne Helmerson är diakon i svenska kyrkan med fokus på jägarkonfirmander. Han håller kontinuerliga studiecirklar i Karlstad. Där förbereds ungdomar inför teoriprovet som skrivs under våren.

– Vi börjar att studera redan i september. Då får vi gott om tid att plugga in kunskaperna, säger Danne Helmerson.

Vid ett tillfälle hade han 22 konfirmander som samtliga blev underkända på sitt första teoriprov.

– Det har aldrig hänt tidigare och då förstod jag att någonting inte står rätt till med frågorna, säger Danne Helmerson.

Kan det finnas brister i er undervisning?

– Vi har samma undervisning som innan testet blev digitalt. Då såg jag en tydlig ökning av icke godkända resultat. Eftersom trenden ser likadan ut i hela landet tror jag att det är provets utformning som är problemet.

Vid ett tillfälle hade undervisaren Danne Helmerson 22 konfirmander som samtliga blev underkända på sitt första teoriprov.
Vid ett tillfälle hade undervisaren Danne Helmerson 22 konfirmander som samtliga blev underkända på sitt första teoriprov. Foto: Privat

Digitalt inget problem

Både Danne Helmerson och provledare Petra Torin Jansson påpekar att de i grunden anser att övergången till digitalisering är bra.

– De stora fördelarna är att det är mer rättssäkert och innebär smidigare hantering för oss provrättare. Men frågorna bör följa samma mall som tidigare, säger Petra Torin Jansson.

Petra Jansson Torin är orolig för att jägarkåren ska minska rejält på sikt.
Petra Jansson Torin är orolig för att jägarkåren ska minska rejält på sikt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Genre

Artikeltaggar

DigitaliseringFritid och livsstilJaktKritikNaturvårdsverketSvenska JägareförbundetUndervisningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.