Hoppa till huvudinnehållet

Hävdar att barnen finns och blir fler – men det blir ingen förskola

Publicerad:
Aspeds skola och förskolan Junibacken lades ned till höstterminen 2020 och trots en vilja av att starta upp förskoleverksamhet igen dröjer det innan politiken skrider till verket.
Aspeds skola och förskolan Junibacken lades ned till höstterminen 2020 och trots en vilja av att starta upp förskoleverksamhet igen dröjer det innan politiken skrider till verket. Foto: Daniel Olausson

Behovet av en förskola i Vitsand finns kvar.

Åtminstone enligt Ann-Christine Pollack (DO!T) som hävdar att antalet barn bara ökar i upptagningsområdet.

– Vi i vårt parti tycker ju att man ska lösa den här frågan, säger hon.

Förskolans vara har varit ett återkommande diskussionsämne sedan nedläggningen sommaren 2020. I takt med att barnkullarna har vuxit har också tankarna på att återstarta en verksamhet i Vitsand väckts och nu är förutsättningarna bättre än på länge.

Det hävdar åtminstone Ann-Christine Pollack, en av dem som stod främst i ledet när kampen för att rädda Aspeds skola fördes för tre år sedan.

– De uppgifter jag har fått är att det finns 21 barn som är i behov av barnomsorg idag och att det är ytterligare tre som är på väg. Så det har ökat i antal, säger hon.

– Vi i vårt parti tycker ju att man ska lösa den frågan i Vitsand för det behövs. Dels för att det är långt för barnen att åka till förskolorna i Torsby, dels för att det också är ett stort underlag till att starta en barnomsorg.

Ann-Christine Pollack (DO!T) anser att det går att organisera om nuvarande förskoleorganisation för att möjliggöra en avdelning i Vitsand.
Ann-Christine Pollack (DO!T) anser att det går att organisera om nuvarande förskoleorganisation för att möjliggöra en avdelning i Vitsand. Foto: Daniel Olausson

De oberoende i Torsby tog mark i fjolårets kommunval och gick snabbt fram med ett nämndinitiativ i barn- och utbildningsnämnden om att äska pengar för att snarast återstarta en förskoleavdelning i Vitsand.

Men då, liksom nu, får man kalla handen tillbaks. På grund av ett utmanande ekonomiskt läge sattes planerna på paus i höstas och ett år senare är beskeden samma.

– Nej, det har inte ändrat sig och det beror på ett antal olika faktorer, säger nämndordförande Adam Passin (S).

– Ekonomin är en sak, behovet en annan och även hur behovet ser ut i Torsby också. Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara överfullt någonstans i Torsby. Eftersom inget av det har ändrats så står beslutet kvar.

DO!T hävdar här att antalet barn ökar i Vitsandsområdet, att det ska finnas 21 barn och ytterligare tre på gång. Hur ser du på det?

– Att det ska finnas 21 barn är inget jag har fått till mig. Det vi pratade om då var att det fanns 18 barn och då var inte alla födda och sedan försvinner en del eftersom de blir äldre och så. Skulle vi ha startat för ett år sedan så hade vi legat exakt på gränsen. Sedan är det ekonomin också, och det är något vi sliter med överallt i hela Sverige.

Utmanande höst

Kommunstyrelsen meddelades häromdagen om att skolan i Torsby per den sista juli gått 3,6 miljoner kronor över budget i år, och då ser man dessutom fortsatta utmaningar inför hösten.

Ni påbörjar budgetberedning för nästa år inom kort, finns det planer på att försöka få med en förskola i Vitsand till nästa år?

– Nej, det gör det inte, säger Adam Passin.

– Frågan är inte död, det är den inte. Den är fortfarande paus och vi har varit väldigt öppna med att det är något vi bevakar.

Artikeltaggar

Adam PassinAnn-Christine PollackBarnomsorgBudgetarFörskolorSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaTorsbyVitsand

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.