Hoppa till huvudinnehållet

Kungen bjöds på invasiv fisk – fiskare rasar: ”Så komiskt så det finns bara inte”

Publicerad:
Kungaparet besökte Karlstad under torsdagen och bjöds då bland annat på den invasiva regnbågslaxen, vilket har väckt en del irritation inom fiskesfären i länet. Foto: Peter Bäcker

Kungaparet serverades Värmlands landskapsmåltid till lunch.

På menyn finns råbiff, skrädmjölsmazarin, löjrom från Vänern – och den invasiva regnbågslaxen.

– Det är så komiskt så det finns bara inte, säger Tommy Axelsson från Butorps ädelfiske.

Han och många fler med honom förde under fjolåret en långdragen kamp för att få tillstånd till att sätta ut just regnbåge i sina fiskevatten. Trots att fiskevårdsföreningar runt om i länet fått göra det under i stort sett alla tider blev det tvärstopp under förra året fram till såväl förvaltningsrätten som havs- och vattenmyndigheten sagt sitt.

Därav ironin som uppstår när det är just regnbåge som är på menyn när kungaparet besökte Karlstad och fick sin lunch i landshövdingens bostad.

– Det är visserligen Olssons brygga som står för maten och på deras ordinarie meny är det alltid röding, men just idag blev det regnbåge. Så här duger det att bjuda kungen på en invasiv fisk, och hos länsstyrelsen av alla, konstaterar Tommy Axelsson torrt.

Värmländsk landskapsmåltid

Menyn är den som av länsstyrelsen utsågs till Värmlands landskapsmåltid i september förra året och den är skapad av Frans Schubert & Geert Barelds, Bröderna Olssons. Tommy Axelsson läste om menyn i NWT och förklarar att det är fler med honom som är involverade i Butorpsfisket utanför Grums som har reagerat på samma sätt.

Trots att avslaget på tillståndsansökan kom tidigt dröjde det innan frågan blev helt avgjord. Kortfattat kan sägas att länsstyrelsen till förra året gjorde en snävare bedömning med tanke på de krav som väntas kopplade till hinder och fria vandringsvägar om några år, men det var också en snävare tolkning som de stod ganska ensamma om i Sverige.

– Så det blir bara otroligt komiskt. Här får vi inte sätta ut invasiv fisk, som de kallar det. Men det duger i alla fall att bjuda kungen på. Vi tappade ett års fiske på grund av det där, tre dagar efter att vi hade bommat igen för säsongen så fick vi vårt tillstånd, säger Tommy Axelsson vars Butorps ädelfiske haft en bra säsong det här året.

Landshövdingen Georg Andrén, här till vänster i bild, förstår varför det ställs frågor, men förklarar också att kungaparet efterfrågade den värmländska landskapsmåltiden och den innehåller regnbågslax.
Landshövdingen Georg Andrén, här till vänster i bild, förstår varför det ställs frågor, men förklarar också att kungaparet efterfrågade den värmländska landskapsmåltiden och den innehåller regnbågslax. Foto: Peter Bäcker

Och landshövdingen, som stod som värd för finbesöket, förstår frågorna.

– Det gör jag. Problemet som jag ser det är inte regnbågslaxen utan problemet när det handlar om utsättning av fisk är att det finns ett regelverk vi måste följa, inte minst när det handlar om arter som klassificeras som invasiva.

Han påpekar att måltiden som kungaparet bjöds på är den värmländska landskapsrätten som togs fram förra året och att det också var något som efterfrågats av dem.

– Det blev en viss skärpning av kraven och tillämpning av regelverket förra året och med anledning av det så kallade jag till ett informationsmöte som vi hade här på länsstyrelsen med en rätt stor uppslutning. Där hade vi en diskussion där vi försökte förklara regelverket kring detta och jag tycker diskussionen blev bra. Men jag förstår om inte alla är nöjda, det är egentligen inget konstigt.

Artikeltaggar

Bröderna OlssonDjur och naturFiskeGeorg AndrénGrums kommunInvasiva arterKarlstadKungligheterSamhälleVänernVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.