Hoppa till huvudinnehållet

Färjestad vände och vann efter drömmål – nyförvärvet imponerande: ”Immun mot misstag”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Michael Lindqvist firar efter 2-1-målet.
Michael Lindqvist firar efter 2-1-målet. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Ett av Europas bästa lag står för motståndet.

0–1 efter första – men Färjestad vände och vann hemma mot Biel i CHL med 4-1.

Färjestads topp 3

3) Victor Ejdsell

Pigg, aktiv och svår att ta pucken från. När Victor Ejdsell rör på fötterna och är så engagerad som han var på fredagen, då är han nästan ostoppbar på isen.

2) David Tomásek

Tjecken fortsätter att charma sina nya hemmasupportrar. Vrider och vänder, hittar passningslösningar och spelar nästan hela tiden med ett leende på läpparna.

1) Carl Dahlström

Här får ni en uppgift nästa FBK-match ni ser på plats: Sitt och följ Carl Dahlström några byten med blicken. Det ni får se är en jätte som verkar vara immun mot att göra några misstag.

Styr bort passningar, slår inte bort en enda själv – och har en skridskoåkning som är få förunnat med tanke på hur stor han är.

Matchens...

...mest överraskande: Den skedde redan innan nedsläpp, då det efter några år av tysta läktare i alla CHL-matcher plötsligt fanns en sjungande hemmastå. Tack för det, idrott är ingenting utan en engagerad publik. Över 3 000 dessutom, CHL-intresset växer sakta men säkert även bland Karlstadspubliken.

...miss: Det var ingen passning egentligen, och pucken studsade. Men Michael Lindqvist stod för en prestation då han inte fick in pucken trots öppet mål i andra perioden.

...mest överraskande #2: Magnus Nygrens första match sedan benbrottet, då kommer de matcha in honom lugnt – så tänkte nog de flesta.

Vad vi fick se? En Nygren med 7 minuters istid redan i första perioden, mest av alla spelare.

...propp: Michael Lindqvist! På Joakim Nygård!! Den såg vi inte komma, och inte Nygård heller.

...gladaste: Joel Kellman, får vi gissa. Bara sju mål på 43 matcher i Växjö förra säsongen – nu ett busenkelt mål och därefter en styrning. Man ska ALDRIG underskatta betydelsen av att spelare med målpotential får utdelning tidigt på säsongen.

Matchfakta

Första perioden

0–1 (11.27) Ramon Tanner (Ian Derungs)

Andra perioden:

1–1 (32.58) Joel Kellman (Victor Ejdsell)

Tredje perioden:

2–1 (45.02) Michael Lindqvist (David Tomásek)

3–1 (52.58) Joel Kellman (Joel Nyström, Carl Dahlström)

4–1 (59.25) Joakim Nygård (Michael Lindqvist)

Skott: 42–17.

Utvisningsminuter: 6–4

Så är matchen:

Efter två bedrövliga förstaperioder i de två tidigare CHL-matcherna kom Färjestad nu ut betydligt mer påkopplat i första matchen på hemmaplan och skapade första tio en handfull fina chanser.

Men precis som scoutingrapporten sa var Biel farliga framåt, en styrning i målramen efter 2.30 var en försmak av det – en rapp kontring och 0–1 genom en fiskande Ramon Tanner ytterligare ett kvitto på att så är fallet.

Trots 21–9 i skott i första fick FBK åka till omklädningsrummet i första pausen i underläge.

I andra perioden fortsatte Färjestad att vara det spelförande laget, och Joakim Nygård fick tidigt ett kanonläge framspelad av David Tomásek men Harri Säteri i Biel-målet fortsatte att vara tät.

Drygt halvvägs in i perioden var han dock överspelad då Tomásek på nytt stod för ett fint förarbete, men trots öppet mål fick Michael Lindqvist inte riktigt träff på den studsande pucken och avslutet fick i stolpen.

Men till sist skulle FBK-kvitteringen komma. Ett tröttkört Biel-försvar fastnade i egen zon där Victor Ejdsell kunde trampa runt och avsluta, pucken landade bakom Säteri och Joel Kellman gjorde kanske karriärens enklaste mål då han rakade in 1–1-kvitteringen vilket var resultaten efter andra periodens slut.

FBK fortsatte att trampa gasen i botten i tredje och i en flygande spelvändning kom 2–1 då Michael Lindqvist och David Tomásek på ett ruskigt snyggt sätt växelspelade fram till öppet mål för den förste.

Och strax därefter skulle även 3–1 komma, den här gången efter att Joel Nyström skjutit från blå och Joel Kellman på nytt hållit sig framme och styrt in pucken från nära håll.

Biel satsade mot slutet vilt mot en reducering och plockade målvakten tidigt och då satte Joakim Nygård till sist 4–1.

Så ställde Färjestad upp:

Målvakter:

Carl Lindbom (Max Lagacé)

Backar:

Jonathan Andersson - Magnus Nygren

Carl Dahlström - Joel Nyström

Mattias Göransson - Jérémy Groleau

Axel Bergkvist

Forwards:

Joakim Nygård - David Tomasek - Michael Lindqvist

Marcus Nilsson - Marcus Westfält - Henrik Björklund

Patrik Lundh - Linus Johansson - Lucas Forsell

Victor Ejdsell - Joel Kellman - Oscar Lawner

Gabriel Melin

Notering: August Tornberg blev backen som fick stå vid åt sidan denna gång när Färjestad för första gången hade åtta backar tillgängliga.

Framåt plockades gotlänningen Gabriel Melin med som 13:e forward då han för första gången i karriären fick chansen i A-laget.

Artikeltaggar

August TornbergCHLEuropaFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyLinus JohanssonLöfbergs ArenaMagnus NygrenMarcus NilssonMarcus Westfält

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.