Hoppa till huvudinnehållet

Hälften av husen i länet har brister i badrummen – kan leda till stora konsekvenser

Publicerad:
Robin Wramsjö
robin.wramsjo@nwt.se
56 procent av hus i Värmlands län ligger i riskzonen för fuktskador.
56 procent av hus i Värmlands län ligger i riskzonen för fuktskador. Foto: Janerik Henriksson/TT

Majoriteten svenska badrum har brister i fuktskyddet, enligt en undersökning som Anticimex gjort.

Över hälften av de besiktade husen i Värmland under 2022 fick anmärkningar.

Anticimex husbesiktningar visar att många husägare i Sverige har bristande fuktskydd i badrummet, som kan leda till fukt- och vattenskador. 56 procent av de besiktade villorna och fritidshusen i Värmland under 2022 fick anmärkningar på fuktskyddet i badrummet.

Enligt undersökningen är 41 000 husägare i Värmlands län i riskzonen för att få en fuktskada i sitt badrum. Många av bristerna beror på att badrummen är gamla och utslitna, men även på undermåliga renoveringar.

Tre fjärdedelar av alla anmärkningar på badrummet rörde golvet och golvbrunnen. Det vanligaste problemet med golvbrunnarna är en bristande anslutning av golvets tät- och ytskikt. Många husägare har även kvar icke-godkända golvbrunnar eller gamla gjutjärnsbrunnar som har rostat.

– Husägare vinner mycket på att regelbundet kontrollera hur ens badrum mår, säger Johanna Lindström, expert på husbesiktningar och byggnadsmiljö på Anticimex, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– På golvet ska man exempelvis vara observant på sprickor i kakel och klinker eller om plastmattan har spruckit, lossnat eller missfärgats. Säkerställ att vattnet rinner ned ordentligt i golvbrunnen och rensa den med jämna mellanrum för att undvika översvämning.

I pressmeddelandet betonar Anticimex att skador som inte åtgärdas kan leda till stora konsekvenser då skadorna förvärras över tid och därmed också blir mer kostsamma.

Tips

Så vet du om ditt badrum är i riskzonen:

  • Kontrollera ventilationen och att fukten sugs ut från badrummet. En unken lukt kan bero på bristfällig ventilation eller kvarliggande fukt mellan plattor och tätskikt utanför dusch och badkar.
  • Undersök golv och väggar regelbundet. Kontrollera att plastmattan är hel och inte har spruckit, lossnat eller missfärgats.
  • Var uppmärksam på sprickor i kakel och klinker. Risken är stor att också tätskiktet under är skadat.
  • Var vaksam för fuktfläckar. Fuktfläckar på väggar, golv eller tak i angränsande rum är tecken på fuktskada. Även fuktfläckar på fasaden på ytterväggen utanför badrummet är tecken på skada.
  • Rensa golvbrunnen ett par gånger per år. Dålig avrinning innebär en risk för översvämning och läckage. Säkerställ att det finns en klämring och att den sitter fast ordentligt.

Artikeltaggar

AnticimexBristerHus och hemVattenskadaVärmlands länÖversvämningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.