Hoppa till huvudinnehållet

Stridbar debattör fyller 75 år

Publicerad:
Med boken ”Karlstadliv med utblickar mot världen – ögonblick som jag minns dom” vill Stefan S Widqvist uppmana till diskussion. ”Har man samma uppfattning i dag? Behöver vi återupprätta något som gått förlorat?”
Med boken ”Karlstadliv med utblickar mot världen – ögonblick som jag minns dom” vill Stefan S Widqvist uppmana till diskussion. ”Har man samma uppfattning i dag? Behöver vi återupprätta något som gått förlorat?” Foto: Tommy Andersson

Med nedslag i sin personliga historia reflekterar författaren, debattören och idéhistorikern Stefan S Widqvist i sin senaste bok över sitt ”Karlstadliv”.

– Det är egentligen inga memoarer, säger den blivande 75-åringen.

I en fullsatt tingsrättssal 1971 försvarade en ung Stefan S Widqvist sin vägran att inställa sig när försvaret kallade. Färgad av 1960-talets aktiva svenska fredsrörelse, Vietnamkriget och dramadokumentären ”Krigsspel” om kärnvapenkrig.

– Det var en sorts delvis pacifism för jag var inte emot att vietnameserna skulle försvara sig. Motivet för att jag vägrade var egentligen ett blandmotiv. Varför skulle vi överhuvudtaget rusta upp i Sverige när det inte fanns något som hotade oss? Så tycker jag än i dag. Ryssland kommer inte att anfalla Sverige, säger Widqvist.

– Åklagaren blev så upprörd... ”Det var det mest samhällsfientliga jag har hört!”.

Efter överklagan till Hovrätten i Göteborg blev slutligen straffet en månad i Härlanda fängelse. Där Widqvist fick dela avdelning med alltifrån ”mördare till småtjuvar”. Däribland den framlidne skådespelaren Sven Wollter och ”Hem till byn”-regissören Bengt Bratt.

– Men tidsandan på 1960- och 1970-talet var ändå att man kunde återanpassa folk. Den strävan finns över huvud taget inte nu.

Frigörelse och upptäckande

Det var i hemstaden Vänersborg som Widqvists politiska hållning tog form. Under gymnasietiden engagerade han sig i den lokala organisationen Vox, en röst vänster om konservativ skolungdom, som tog ställning för världens fattiga.

– Jag är ju ett barn av 68-rörelsen. 1968 var för mig en bred rörelse som innefattade mer än bara politik i ren mening. Det handlade om kultur, frigörelse och förhoppningen om ett annat sätt att leva.

En tid, som trots sin mångfald av rörelser och händelser, i det historiska minnet tenderar att reduceras till mer specifika stalinistiska och maoistiska kommunistiska grupper.

Efter Vänsterpartiet kommunisternas interna splittringar, som föranledde partiledare C. H. Hermanssons mer eller mindre bevingade ord ”Någon jävla ordning ska det vara i ett parti”, under partikongressen 1969, anslöt Widqvist till den anti-stalinistiska vänstergruppen Förbundet Kommunist, som leddes av Anders Carlberg, Fryshusets grundare.

Hans 1970-tal kom också till stor del att präglas av arbetet inom solidaritetsorganisationen Chilekommittén, som var drivande i Folkkampanjen Nej till kärnkraft.

– Jag hade en annan ingång till vänsterarbetet än de grupper som lutade sig mot olika texter eller politiska ledare som Mao och Stalin. Just den här breda delen av 68-rörelsen tyckte många var flummig. I Chilekommittén kom vi från alla möjliga håll och jobbade för att ena vänstern i viktiga frågor.

Från vänsteraktivist till S

Tidigare i år kom boken ”Karlstadliv med utblickar mot världen – ögonblick som jag minns dom”, där författaren Stefan S Widqvist går reflekterande promenader genom olika stadsdelar tillika minnenas alléer.

– Det är egentligen inga memoarer. Men jag hade cirka två tusen sidor och började fundera kring vilka händelser däri som berörde andra än mig själv, och som andra kanske har andra uppfattningar om.

I boken minns Widqvist sina år vid Folkskollärarseminariet i Karlstad (1971-73), där han var engagerad i Röd skola-gruppen, liksom sejouren som industriarbetare vid Skoghallsverken och ABF:s förlagsverksamhet Brevskolan. Samtidigt lyfter han dåtidens politiska diskussioner och skeenden på lokal såväl som global nivå.

– Syftet eller förhoppningen är att de här händelserna diskuteras. Har man samma uppfattning i dag? Behöver vi återupprätta något som gått förlorat? Det är för lite av den typen av diskussioner tycker jag.

I mitten på 1980-talet blev han något oväntat ordförande i Karlstads S-förening på Herrhagen. Det efter att ha låtit sig övertalas av dåvarande kommunalråd Alf Höglund (S) att ansvara för partiets miljöfrågor. I en intervju i VF 2018 kommenterade Widqvist hur det knorrade bland en del partikamrater som inte ansåg att ”en gammal vänsteraktivist hade något i partiet att göra”:

”Jag förstod att jag skulle misstänkliggöras men det kändes viktigt att driva miljöfrågorna, som då var en bristvara inom socialdemokratin.”

Tillsammans med kamraten Mats Parner har Stefan S Widqvist nyligen författat boken ”Episoder: tankar om att vara i världen”.
Tillsammans med kamraten Mats Parner har Stefan S Widqvist nyligen författat boken ”Episoder: tankar om att vara i världen”. Foto: Tommy Andersson

Prisad pedagog

I 45 år han Stefan S Widqvist varit en debattröst i lokalpressen, inte minst på VF:s debattsida, där han ofta behandlar klimat- rasism-, och rättvisefrågor, liksom Karlstads stadsutveckling. Numer benämner han sig själv som ”social demokrat”, snarare än något annat.

– Oavsett vilket parti man talar om lutar det sig mot någon partiledare eller någon bok, men för mig finns det fortfarande inga sådana ryggstöd. För mig handlar det om hur du skaffar tillit till dig själv och den andre. De två måste gå hand i hand. Men i det här samhället, den här tidsandan, handlar allt bara om individen. Och då är det inget socialt i socialdemokratin.

Betoningen på ”social”, som i tillsammans med andra, är minst lika viktig när man tar sig an skolans didaktiska utmaning, menar Widqvist, som i anslutning till att Högskolan i Karlstad fick universitetsstatus 1999 startade upp ämnet idéhistoria.

Tanken på bildning som livslång process blev central för honom i rollen som lärare. Under många år arbetade han parallellt med lärarutbildningen och ingenjörsutbildningen vid universitetet. I det sammanhanget har han skrivit läroboken ”En tankebok för yrkeslärarstudenten” samt debattsamlingen ”Vad vill vi med skolan?”.

2001 tilldelades han det pedagogiska stipendiet för bäste lärare inom humaniora/samhällsvetenskap.

– Förutsättningen för att förmedla kunskap är att du har en relation till eleverna oavsett hur den relationen ser ut. Eleverna måste inte vara intresserade, men de måste bli berörda av vad du som lärare säger.

Klassfotbollen

I bildrika ”Karlstadliv med utblickar mot världen” skriver Widqvist också om de flera resorna till Latinamerika och Spanien, där möten med människor och andra kulturer gjort stora avtryck. Inom ramen för lärarutbildningen genomförde han också tillsammans med studenter flertalet resor till bland annat Bolivia och Peru.

Men insprängt mellan pärmarna finns också personliga historier om en växande familj, förluster samt vän- och kärleksrelationer som satt spår. (”I efterordet har jag skrivit några försvarande rader”).

Fotbollslivet på Örsholmen har förärats ett eget kapitel. Klassfotbollen blev ingången till styrelsearbete i FBK, Fotbollsklubben i Karlstad, där Widqvist själv satt åtta år som ordförande.

– Klassfotbollen blev min ögonsten. I det arbetet såg jag också till att pengarna gick till att stärka ungdomsverksamheten och behålla trivseln. Men det som var viktigt för mig med åren på Örsholmen var att jag trivdes att umgås med barnen, föräldrarna och klubbens ledning. Även där var det sociala avgörande.

Hans egen bakgrund som distriktsmästare i bland annat fotboll och bandy samt medverkan i tv-pucken höll han däremot hemlig.

– De trodde bara att jag var en allmän akademiker, skrattar Widqvist.

Födelsedagen den 7 september kommer med stor sannolikhet firas med en promenad vid Vänerns strand, men någon önskelista finns egentligen inte, säger den blivande 75-åringen.

– Det blir gott att familjen ses en stund. Men en present från kommunledningen skulle kännas bra, att de tog ansvar för vår miljö och övergav tanken på att exploatera Månsberget. Dessutom skulle då Socialdemokraterna inte svika sitt löfte från valrörelsen, när de sa ”NIX till Månsberget!”.

Artikeltaggar

ABFBengt BrattBrevskolanFärjestad BK HerrFörbundet KommunistFörfattareKarlstadLitteraturLärareMånsbergetPolitikSocialdemokraternaSven WollterVietnamkrigetÖrsholmen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.