Hoppa till huvudinnehållet

Bernt vågade satsa på vinimport från Europa under pandemin: ”Vi förstod inte bättre”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Trots pandemin vågade Bernt Gustavsson och affärskollegan Ann Hassel Gent satsa på vinimport från Europa. Nu blomstrar verksamheten.
Trots pandemin vågade Bernt Gustavsson och affärskollegan Ann Hassel Gent satsa på vinimport från Europa. Nu blomstrar verksamheten. Foto: HP Skoglund

Mitt under pandemin bestämde sig Bernt Gustavsson och Ann Hassel Gent i Karlstad att starta ett företag för vinimport.

– Det var inte bästa tillfället att starta näringsverksamhet riktat mot restauranger, men vi förstod inte bättre, säger Bernt Gustavsson och skrattar.

Trots de tuffa tiderna blomstrar verksamheten.

Han arbetar heltid som IT-chef och affärskollegan Ann Hassel Gent är egentligen förskolepedagog till yrket. Tillsammans driver de sedan våren 2021 Uncorked wines.

– Det går fantastiskt bra, vi växer så det knakar, säger Bernt Gustavsson.

Affärsidén är importera kvalitetsvin från mindre producenter i Europa till främst restauranger. Vinodlare som annars skulle ha svårt att nå den svenska marknaden.

– De är så små att de inte klarar av Systembolagets upphandlingskrav. Det är ett hantverk för dem, säger Bernt Gustavsson.

Han och Ann Hassel Gent började i liten skala med att leverera till restauranger i Karlstad och Värmland. Nu omfattar kundboken restauranger i Dalarna, Göteborg, Stockholm och Gävle. Ambitionen är att växa med förnuft. Båda har fortfarande andra heltidsarbeten.

– Vi vill vara säkra på att vi klarar av de åtaganden vi har, säger Bernt Gustavsson.

Förutom import av viner arrangerar Bernt Gustavsson vinprovningar. Företagssalongen avslutas just med en vinprovning.
Förutom import av viner arrangerar Bernt Gustavsson vinprovningar. Företagssalongen avslutas just med en vinprovning. Foto: HP Skoglund

Kontakterna knyts på vinmässor i Europa plus att en vinproducent tipsar om en annan.

– Vi jobbar med ett 20-tal vinodlare i Frankrike, Italien, Spanien, Österrike och Tyskland.

Bernt Gustavsson betonar att det personliga mötet är viktigt. Det blir ett antal utlandsresor om året.

– Att träffas och ta i hand och förklara att vi också jobbar småskaligt och inte har en armada av restauranger som vi levererar till. Vår devis är lite bättre i stället för lite mer.

En fungerande logistik är a och o, det kräver planering. Vinerna som säljs till restauranger mellanlandar på lagret i Karlstad medan de flaskor som kan köpas via Systembolaget lagerförs i Karlskoga.

Sedan ett år tillbaka har Uncorked wines ett samarbete med schlagersångaren Magnus Carlsson. Ett femte vin i kollektionen Saints and sinners är på gång.

Det var passionen för vin som fick Bernt Gustavsson och Ann Hassel Gent att starta företaget. Nu börjar de närma sig ett vägskäl. All logistik med att importera vinerna till Sverige och sedan ut till restaurangkunderna börjar ta upp mer och mer tid. Företaget har nämligen ytterligare ett ben att stå, att arrangera vinprovningar. De samarbetar med en restaurang i Karlstad.

– Mat och dryck hör ihop. Alla våra vinprovningar, med ett undantag, har skett tillsammans med mat. Det kan vara företagsevent eller hemma hos en vinklubb.

I dag avslutar de Företagssalongen på Stadshotellet i Karlstad med en vinprovning. Till skillnad från övriga programpunkter är föranmälan obligatorisk.

Själva företagsnamnet kom till av en slump.

– Vi försökte komma på något lekfullt med Klarälven när Anns man öppnade en flaska i köket. Först funderade vi på ”ôppkôrkat”, men försök att förklara det för en fransk vinodlare, säger Bernt Gustavsson.

Bernt Gustavsson och Ann Hassel Gent ligger också tillsammans med Lennart Åhs bakom eventet Wine and walk som arrangerades i Växjö i helgen och kommer till Karlstad den 22-23 september.

Positivt tänkande leder till framgång: ”I Torsby finns det inga halvtomma glas”Företagarna flaggar för kungen: ”Programmet var redan fastställt”

Artikeltaggar

EuropaKarlstadLennart ÅhsLogistikMagnus CarlssonMat och dryckRestaurangerSystembolagetVin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.