Hoppa till huvudinnehållet

VF AVSLÖJAR: Norsk investerare vill bygga nytt superhotell vid Sandgrund: ”Ska bli 100 meter högt”

Publicerad:
De norska hotellutvecklaren AB Invest vill bygga ett enormt högt trähotell intill Sandgrund.
De norska hotellutvecklaren AB Invest vill bygga ett enormt högt trähotell intill Sandgrund. Foto: AB Invest

Den norska hotellutvecklaren AB Invest, med en stor mängd storslagna hotellprojekt runt om i Norden, riktar nu sina blickar mot Karlstad.

Precis intill Sandgrund vill de bygga ett 100 meter högt hotell – helt i trä.

– Det ska bli ett positivt signalbygge som visar vad Karlstad står för, säger delägaren Arthur Buchardt.

AB Invest har gjort sig kända för storslagna och miljömedvetna hotellprojekt runt om i Norden. Bland annat har de byggt Clarion Hotel i Helsingfors, Scandic Victoria Tower i Kista, som är Nordeuropas högsta hotell, och Mjöstornet i Brumunddal i Norge, som med sina 85,4 meter är världens högsta trähus.

Och det är Mjöstornet som indirekt är anledningen till att Arthur Buchardt och AB Invest nu blickar mot Karlstad för att här bygga ett ännu högre trähus.

– Jag blev kontaktad av Paper Province som undrade om jag inte ville bygga någonting liknande i Karlstad, med tanke på stadens position när det gäller träindustrin. Och det kunde jag kanske tänka mig, säger Arthur Buchardt.

Världens högsta trähus

Så Arthur reste till Karlstad tillsammans med vännen och arkitekten Gert Wingårdh, känd i Karlstad framförallt för att han ritat det som nu är Karlstads högsta hus ute på Bryggudden.

Men det här projektet är mer storslaget än det 51 meter höga huset på Bryggudden. Faktiskt nästan dubbelt så storslaget.

– Det ska bli 18 våningar och 100 meter högt, och det ska byggas i trä så mycket det bara går, säger Arthur Buchardt.

AB Invest ligger bland annat bakom världens högsta trähus i norska Brumunddal.
AB Invest ligger bland annat bakom världens högsta trähus i norska Brumunddal. Foto: Peter Bäcker

Med sina 100 meter så kommer det då också att ta över titeln som världens högsta trähus efter hotellet i Brumunddal.

– Det som också är bra är att det är ett miljöprojekt. Det blir 60 till 70 procent mindre koldioxidutsläpp när jag bygger i trä jämfört med om vi använt betong. Och vi kommer att försöka få in så mycket som möjligt från den lokala träindustrin i det här projektet, säger Arthur Buchardt.

Intill Sandgrund

Den tänkta platsen för bygget är på parkeringsplatsen intill Sandgrund och bibliotekshuset. Här har AB Invest gjort en begäran om en markanvisning för att visa att man menar allvar med planerna.

– Det som var viktigt var att det inte får ligga allt för långt från Karlstad CCC och det här är en väldigt bra plats för att bygga en sådan här byggnad i Karlstad, säger Arthur Buchardt.

Kista tower är ett annat av AB Invests stora satsningar. Även den skrapan är ritad av Gert Wingårdh.
Kista tower är ett annat av AB Invests stora satsningar. Även den skrapan är ritad av Gert Wingårdh. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hotellet ska bli 18 våningar, det ska innehålla ett café i bottenplanet, det ska finnas en bar och restaurang samt en wellnessavdelning med en utomhuspool. Och på toppen av jättebygget ska det anläggas en trädgård.

”Sätta på kartan”

Och allt alltså ritat av superarkitekten Gert Wingårdh.

– Det är projektet i sin helhet och jag kan lova att det kommer att sätta Karlstad på kartan lika mycket som Färjestad, säger Arthur Buchardt med ett skratt.

Om någon vecka kommer han att åka till Karlstad igen för att träffa politiker och för att kratta manegen för det vidlyftiga projektet. Prislappen beräknas landa på runt 600 miljoner kronor.

– Vi bygger för miljarder varje år och vi är en stor aktör när det gäller sådana här satsningar, säger Arthur Buchardt.

Det lär dock förmodligen ta ett tag innan det nya superhotellet kan bli verklighet. Det enda som hittills har gjorts är det första steget med att begära en markanvisning, därefter räknar Arthur Buchardt med 12 till 15 månader för att göra en ny detaljplan och därefter ytterligare 16 till 20 månader för att bygga hotellet.

– Sedan kan det såklart ta längre tid om detaljplanen överklagas, men jag är redo att köra hela det lopp som är nödvändigt för att det här ska bli av, säger han och konstaterar att planerna initialt har tagits emot väl.

– Det är många som tycker att det här låter väldigt spännande och att det skulle passa bra in i Karlstad.

Varför vill ni bygga just här?

– Jag tycker att Karlstad är en jättefin stad och det finns en bra marknad med mycket konferenser. Och sedan gillar jag folket i Karlstad, ni är ju nästan lika trevliga som norrmän...

Artikeltaggar

Arthur BuchardtBostad och byggenBrumunddalBrygguddenDetaljplanerFärjestad BK HerrGert WingårdhHotellKarlstadKarlstad CCCNäringslivÖverklagandenPaper ProvinceRestaurangerSandgrundVictoria Tower

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.