Hoppa till huvudinnehållet

Efter systern Helenas oväntade bortgång – vem vill ta över den anrika butiken?

Publicerad:
”Det skulle kännas extra tungt om butiken skulle behöva stänga för gott”, säger Thomas Wilhelmsson om klädbutiken Continental som hans pappa startade redan 1955.
”Det skulle kännas extra tungt om butiken skulle behöva stänga för gott”, säger Thomas Wilhelmsson om klädbutiken Continental som hans pappa startade redan 1955. Foto: HP Skoglund

Helena Wilhelmsson tog över klädbutiken Continental i Skoghall efter sin pappa och jobbade där i hela sitt yrkesliv. Men häromdagen gick hon hastigt och oväntat bort.

– Det vore så extra sorgligt om butiken skulle behöva stänga, säger brodern Thomas Wilhelmsson – som nu hoppas hitta någon som kan ta över.

Det har varit några riktigt tunga dagar för Thomas Wilhelmsson. Hans enda syskon Helena hade visserligen haft lite hjärtbekymmer, men efter en operation i våras kände hon sig bättre. Hon hade inga planer på att trappa ned företagandet trots att 65-årsdagen närmade sig.

Helena Wilhelmsson jobbade på Continental i Skoghall i nästan 50 år. Nu hoppas hennes bror Thomas kunna hitta någon som är villig att ta över stafettpinnen. (Bild från 2018)
Helena Wilhelmsson jobbade på Continental i Skoghall i nästan 50 år. Nu hoppas hennes bror Thomas kunna hitta någon som är villig att ta över stafettpinnen. (Bild från 2018) Foto: Christine Holm

– Hon mådde bra av det, att få vara aktiv och träffa kunderna och fixa med kläderna. Att hon plötsligt är borta...det kom så väldigt oväntat, förklarar han.

Vi står i butiken på Clevegatan, som Thomas Wilhelmsson de första dagarna efter chockbeskedet sett till att hålla öppen tack vare anställda från hans eget företag Equality Line. Den öppnade pappa Bernt som herrekipering redan 1955.

Under ett antal år från starten var det i ordets rätta bemärkelse ett familjeföretag, berättar Thomas:

Namnet följde med från pappa Bernt Wilhelmssons tidigare företag, då han importerade exotiska varor från Europa, Afrika, Bali och andra delar av världen.
Namnet följde med från pappa Bernt Wilhelmssons tidigare företag, då han importerade exotiska varor från Europa, Afrika, Bali och andra delar av världen. Foto: HP Skoglund

– Mamma jobbade ju där, hon är förresten fortfarande kvar i livet, snart 96 år. Och både mormor och farfar dessutom, han hade sitt ändringsskrädderi i källaren. Otroligt skicklig. Jag sprang själv mycket där när jag var liten, men pappa tyckte jag skulle satsa på annat. Så jag utbildade mig till lärare.

Från det att Helena Wilhelmsson kom in i bilden på 1970-talet gled dock fokuset i butiken mer och mer över till dammode.

– Hennes utbud och kundkrets har mognat tillsammans med henne, nu skulle jag väl säga att det är kläder för 30-40-åringar och uppåt. Hon hade precis fått in större delen av höstkollektionen, men vi hann avbeställa en del. Leverantörerna har varit förstående, vilket är mer än man kan säga om banken. De har stängt av möjligheten att ta betalt med kreditkort, och det verkar vara väldigt svårt att lösa.

Chocken och sorgen över systerns plötsliga bortgång är stor, men Thomas Wilhelmsson vill trots det lägga tid och kraft på att hitta en efterträdare till butiken på Clevevägen.
Chocken och sorgen över systerns plötsliga bortgång är stor, men Thomas Wilhelmsson vill trots det lägga tid och kraft på att hitta en efterträdare till butiken på Clevevägen. Foto: HP Skoglund

Att mitt i sorgen efter systern försöka hitta en lösning på detaljerna kring butiken är självklart inget Thomas Wilhelmsson skulle vilja ägna sig åt. Samtidigt värnar han om dess anrika historia.

Att inte Helena hade några kompanjoner eller anställda gör dock saken lite knepigare – vem kan tänkas vilja ta över?

Redan som 17-åring började Helena Wilhelmsson jobba i familjeföretaget, och hon tog så småningom över och ändrade inriktningen till dammode. Bilden från tidigt 1980-tal.
Redan som 17-åring började Helena Wilhelmsson jobba i familjeföretaget, och hon tog så småningom över och ändrade inriktningen till dammode. Bilden från tidigt 1980-tal. Foto: Privat

– Det är ett väldigt välskött företag, Helena hade fingertoppskänsla för vilka kläder som skulle fungera och många kunder åkte långväga ifrån. Det är inte helt enkelt att driva butik här i Skoghalls centrum, men Continental är ett av de som funnits längst. Så jag hoppas verkligen någon visar intresse. Några skulder att tala om finns det inte, om man säljer kläderna i butiken är man på grön kvist.

Den som är intresserad och vill veta mer kan göra det via thomas.wilhelmsson@equalityline.se

Mamma Birgit Wilhelmsson och Helena i samband med en modevisning på Folkets hus i Skoghall i början av 2000-talet.
Mamma Birgit Wilhelmsson och Helena i samband med en modevisning på Folkets hus i Skoghall i början av 2000-talet. Foto: Privat

Artikeltaggar

ButikerHammarö kommunHandelKläderMänskligtSkoghallThomas Wilhelmsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.