Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Tömmernes: ”En stor lockelse att flytta hem är matcherna mot Färjestad”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Henrik Tömmernes är tillbaka i Frölunda och ser fram emot matcherna mot moderklubben Färjestad.
Henrik Tömmernes är tillbaka i Frölunda och ser fram emot matcherna mot moderklubben Färjestad. Foto: Robin Karlsson Dahlgren

Han är tillbaka i svensk hockey för första gången sedan 2017.

Då lyfts Henrik Tömmernes fram som SHL:s bästa nyförvärv, enligt media och tränarna.

– Det ska vara höga förväntningar på mig, säger Frölundas värmlänning.

SHL-tipset: Guldet hamnar hos FärjestadVideo: Här får hockeyexperterna svara på frågor om Färjestad

Den 33-årige Karlstadskillen säger att han är ”hemma”.

Men sedan 2008 är det inte längre den värmländska residensstaden som är hemma för Henrik Tömmernes.

Färjestadsprodukten har tillbringat hela sin seniortid i Frölunda, som var det enda valet när han och familjen bestämde sig för att lämna Schweiz och komma tillbaka till SHL där han skrev på ett fyraårskontrakt med Frölunda.

Det hade inte ens hjälpt om FBK:s hemvändare ,Magnus Nygren, tjatat på honom att komma till rötterna.

– Vi har följts åt under hela karriären och bildade ju även familj samtidigt i Schweiz. Det ska bli väldigt kul att möta varandra på hemmaplan i ett varsitt rivallag igen. Kul att se honom på isen igen efter tuffa skadan, men för mig var det ett enkelt val att skriva på för Frölunda även fast jag växt upp med att se Färjestads framgång på nära håll.

Hur är din och ”Nyggas” relation utanför isen?

– Väldigt bra. Vi har känt varandra sedan vi var sex år och följts åt hela karriären. Vi umgås kanske inte jämt men när vi ses är allt som förr. Jag är glad för hans skull och hans framgångar, och han är glad för mina.

Henrik Tömmernes flyttade tillsammans med sin fru, Ellen, till Géneve 2017 och under sitt första år i Schweiz fick de dottern Livia. Två år senare kom Lily.

Den äldsta dottern har precis börjat skolan i Göteborg.

– Vi är glada över att vara i Sverige igen och prata svenska, Även fast familjelivet var fantastiskt i Schweiz och miljön helt underbar var just skolan en bidragande orsak till att vi ville komma hem. Vi vill ge barnen en trygghet och att de får en bra skolstart.

”Stämningen var grym”

Ett rivalmöte i Löfbergs Arena och Scandinavium, det har Tömmernes också saknat.

Suget efter att få spela det kanske hetaste mötet i hela serien, det blev inte mindre efter att han från tv-soffan såg vårens kvartsfinalserie.

– Stämningen var grym och det pratas än i dag om den kvartsfinalserien. Man kände trycket genom rutan, det var galet och man blev imponerad över uppslutningen från båda städerna. Den stora lockelsen att flytta hem är just lördagsmatcherna mot Färjestad.

Ni har ju även blivit en liten Värmlandskoloni i Frölunda?

– Ja, jättekul. Det lär bli lite mer hajp kring matcherna nu, det späds ju på lite extra. Många av oss har även familjen i Karlstad som kommer vara på läktaren. För rivaliteten klubbarna emellan ser jag bara positivt på det.

Linus Omark och Henrik Tömmernes.
Linus Omark och Henrik Tömmernes. Foto: Robin Karlsson Dahlgren

Tömmernes har även utsetts till seriens bästa värvning av såväl media som SHL-tränarna.

På frågan vem som blir säsongens MVP var värmlänningen etta av tränarna, samtidigt som Luleås Linus Omark röstades fram av media.

– All press på Linus, skrattar Tömmernes.

– Media verkar kunna hockey. ”Henke” är en bra hockeyspelare, Frölunda ska vara glada över att de får hem Europas bästa back, kontrar Linus Omark.

Det är stora ord från Luleåforwarden som förra säsongen var lagkamrat med Henrik Tömmernes i Genève-Servette.

– Fina ord av en fin vän. Det är en fröjd att se Linus spela, han hittar alltid på något så fort han har pucken så det är bara att hålla bladet i isen så hamnar passningen där.

Känner du en press att leverera med tanke på förväntningarna?

– Förväntningar har jag alltid haft så länge jag varit på en hög nivå. Jag tar med mig mycket erfarenhet från Schweiz där man som import måste leverera varje kväll, annars är de inte sena med att sparka en. Det ska vara höga förväntningar på mig, även jag har det.

Artikeltaggar

Frölunda HCFärjestad BK HerrHenrik TömmernesIshockeySHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.