Hoppa till huvudinnehållet

Blött flottrace på Klarälven: ”Klart vi vann, vi är ju ingenjörer”

Publicerad:
Siri Stålbröst kramas om av föreningsvännerna i Zeke efter att hon och Lukas Albinsson tagit hem ett av heaten i årets flottrace på Klarälven.
Siri Stålbröst kramas om av föreningsvännerna i Zeke efter att hon och Lukas Albinsson tagit hem ett av heaten i årets flottrace på Klarälven. Foto: Morgan Schmidt

Årets upplaga av studenternas flottrace på Klarälven i centrala Karlstad blev som vanligt en blöt historia. Vinnare i heat fyra blev Lukas Albinsson och Siri Stålbröst från studentföreningen Zeke.

– Klar vi vann, vi är ju ingenjörer, säger Siri Stålbröst.

Pratar man hösttecken så är Karlstadstudenternas årliga flottrace så gott som något. Hundratals studenter hade under onsdagskvällen samlats vid stranden nedanför Karlstad Teater för att se de nytillkomna studenterna tävla med hemmagjorda flottar nedför Klarälven.

Siri Stålbröst och Lukas Albinsson tog en tidig ledning i sitt heat och den höll den sedan hela vägen i mål.
Siri Stålbröst och Lukas Albinsson tog en tidig ledning i sitt heat och den höll den sedan hela vägen i mål. Foto: Morgan Schmidt

En uppgift som somliga klarade bättre än andra. Lukas Albinsson och Siri Stålbröst tog en säker seger i sitt kvalheat med en flotte som, trots att den kallas för pansarvagnen, hade prima flytförmåga.

– Vi har sjukt bra ingenjörer som har hjälpt oss att bygga den. Den flöt hur bra som helst, säger Siri Stålbröst.

Siri Stålbröst och Lukas Albinsson var rätt nöjda efter heatsegern.
Siri Stålbröst och Lukas Albinsson var rätt nöjda efter heatsegern. Foto: Morgan Schmidt

En av utmaningarna med racet är just att få de egentillverkade flottarna att flyta. Hur man lyckas med den utmaningen är lite olika, pansarvagnens stomme bestod till exempel av en gammal skåpsdörr, medan andra letat runt i butiker i Karlstad för att hitta material till farkosterna.

– Vi har nog gått till varenda butik i Karlstad och frågat efter frigolit och dunkar så att vi har kunnat bygga den här, säger Frida Erlandsson, som tillsammans med Isak Havborg från föreningen Krama byggt en rymdskeppsliknande farkost.

Hur bra den flyter kan man ifrågasätta, men Isak Havborg och Frida Erlandsson var i alla fall oerhört nöjda med designen på sin flotte.
Hur bra den flyter kan man ifrågasätta, men Isak Havborg och Frida Erlandsson var i alla fall oerhört nöjda med designen på sin flotte. Foto: Morgan Schmidt

– Hur bra den flyter vet vi inte, men det syns i alla fall att vi är designers, för den är väldigt snygg, säger Frida Erlandsson.

Frigolit verkar vara ett populärt byggnadsmaterial, liksom olika typer av byggslangar och rör. Men i topp ligger nog ändå den gamla klassiska silvertejpen.

– Den här har sjukt mycket silvertejp, säger Anton Stridh som byggt ett slags sjörövarskepp tillsammans med Tilda Danielsson, båda från Linda.

Anton Stridh och Tilda Danielsson satsade på ett klassiskt tema och gick all in på sjörövarstilen.
Anton Stridh och Tilda Danielsson satsade på ett klassiskt tema och gick all in på sjörövarstilen. Foto: Morgan Schmidt

Hur det gick för Anton och Tilda förtäljer dock inte historien, eftersom VF:s utsände lämnade tävlingen innan deras heat började.

– Men vi räknar såklart med att vinna, säger Tilda Danielsson.

Har ni någon koll på vad som är bäst för att få en farkost att flyta då?

– Nej, vi läser it och sånt.

Somliga flottar var mer annorlunda än andra...
Somliga flottar var mer annorlunda än andra... Foto: Morgan Schmidt
Lucie Karlkvist och Jakob Fogelström från Pelikan var väldigt nöjda med sin flotte som var bygd helt och hållet av gammalt skräp.
Lucie Karlkvist och Jakob Fogelström från Pelikan var väldigt nöjda med sin flotte som var bygd helt och hållet av gammalt skräp. Foto: Morgan Schmidt
Plaströr från byggarbetsplatser var en populär produkt för att skapa flytkraft.
Plaströr från byggarbetsplatser var en populär produkt för att skapa flytkraft. Foto: Morgan Schmidt
det var mycket folk på båda sidor om älven som följde de ibland något märkliga flottarnas färd.
det var mycket folk på båda sidor om älven som följde de ibland något märkliga flottarnas färd. Foto: Morgan Schmidt

Artikeltaggar

BåtarButikerKarlstadKarlstads universitetKlarälvenSkola och utbildningStudentenStudenter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.