Hoppa till huvudinnehållet

Bedragare utger sig för att vara polisen – tonåringar uppringda

Publicerad:
Flera yngre personer i Värmland har utsatts för telefonbedrägeri under onsdagen.
Flera yngre personer i Värmland har utsatts för telefonbedrägeri under onsdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Flera personer har fått samtal från bedragare som uppger sig vara polis under onsdagen. Polisen har fått in 15 till 20 samtal om telefonbedrägeri från framförallt yngre personer.

Personerna har blivit uppringda från ett mobilnummer och en ”robotröst” har då sagt att de ringer från ”swedish police headquarters”. Efter det har personen fått göra ett knappval och då har personen fått information om att det pågår en olaglig aktivitet på deras personnummer.

– Jag har ingen exakt ålder, men jag tolkar det som det är tonåringar som drabbats. Man kan tänka sig att de befinner sig mycket på sociala medier och eventuellt skulle kunna bli oroliga för identitetskapningar som skulle kunna vara ett motiv, säger Gabriel Henning, presstalesperson polisregion Bergslagen.

De flesta som blivit uppringda har lagt på luren direkt och därefter kontaktat polisen. I nuläget finns det ingen information om att någon har blivit av med några pengar eller identitetskapning.

– Det är av stor vikt att man ringer polisen och informerar om försök till eller fullbordat telefonbedrägeri. Det hjälper oss i vårt arbete att få fast bedragare och gå ut med information.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättGabriel Henning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.