Hoppa till huvudinnehållet

Så stor är kommunens nota för Robin Dahléns stämning: ”Såklart mycket pengar”

Publicerad:
Robin Dahlén har stämt Arvika kommun på tre miljoner kronor. Hittills har den juridiska processen kostat kommunen en kvarts miljon.
Robin Dahlén har stämt Arvika kommun på tre miljoner kronor. Hittills har den juridiska processen kostat kommunen en kvarts miljon. Foto: Helena Karlsson

För nästan exakt ett år sedan stämde Robin Dahlén Arvika kommun på tre miljoner kronor för hur han behandlats i det omtalade Kevinfallet.

Den juridiska processen har sedan dess kostat Arvika kommun drygt en kvarts miljon kronor.

På våren för fem år sedan friades bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén från alla anklagelser i samband med mordet på fyraårige Kevin 1998. Sedan dess har bröderna kämpat för upprättelse och Robin Dahlén gick för ett år sedan vidare med en stämning mot kommunen för de fel som han anser har begåtts av kommunen.

– Jag vill slåss för min sak när jag tycker att jag har rätt, sa han då till Värmlands Folkblad.

Kvarts miljon

Den juridiska processen har därefter blivit en synnerligen utdragen historia med många vändningar och med utvikningar ända upp i Högsta Domstolen. Tidigare i somras blev det dock klart att den faktiska prövningen av fallet nu slutligen kan komma igång, efter att Arvika kommun nobbat det förlikningsbud som Robin Dahlén lagt fram.

Och trots att själva prövningen av skadeståndskravet alltså egentligen knappt ens har inletts, så har kostnaden för Arvika kommuns juridiska ombud skjutit i höjden. Totalt har ombudet fakturerat kommunen drygt 275 000 kronor för de tjänster han bidragit med.

– Det är såklart mycket pengar, och egentligen vill man använda pengarna till verksamhet och inte till juridiska ombud, visst är det så, säger Per-Joel Sewelén, verksamhetschef för lärande och stöd i Arvika kommun.

”Inte själva drivande”

Men det är enligt Per-Joel Sewelén pengar som kommunen har varit tvungna att lägga ut, för att få hjälp i den pågående juridiska prövningen.

– Man måste sätta det i förhållande till att vi är i en stämningsprocess som vi inte själva är drivande i. Sedan har jag ju hört och läst att somliga tycker att man skulle betala ut pengarna till Robin och sedan skulle det vara frid och fröjd, men det här är något större än så eftersom det handlar om kommunens myndighetsutövning, säger han.

Arvika kommun anser inte att de har gjort några fel i hanteringen av de båda bröderna under utredningen av Kevinfallet.
Arvika kommun anser inte att de har gjort några fel i hanteringen av de båda bröderna under utredningen av Kevinfallet. Foto: HP Skoglund

Och eftersom kommunstyrelsen tidigare har kommit fram till att Arvika kommun har hanterat ärendet lagenligt så anser Per-Joel Sewelén inte att kommunen bara kan betala ut pengarna.

– Att då gå ut i en förlikning eller att betala ett skadestånd skulle sända väldigt konstiga signaler, så i det här fallet är vi inte beredda att göra det. Och det handlar inte bara om pengarna, utan så som förlikningsbudet är framfört, för det blir omöjligt att säga ja till.

Miljonbelopp

Utöver de 275 000 kronor som det juridiska ombudet hittills har kostat under skadeståndsprocessen så har kommunen även redan innan det betalat en hel del pengar för juridisk rådgivning kopplad till Kevinfallet. Där har det framförallt handlat om utredningen av huruvida kommunen gjorde några fel i hanteringen av ärendet för 25 år sedan.

Totalt handlar den juridiska notan hittills om runt miljonen.

– Det har ju varit en lång skadeståndsprocess och många turer redan innan den här stämningen och det har varit ett omfattande material som har tagits fram. Så det blir mycket pengar, konstaterar Per-Joel Sewelén.

Vad kommer slutnotan att landa på för hela den här processen tror du?

– Det kan jag inte svara på, utan nu fortsätter ju processen i Värmlands tingsrätt. Och på något vis känns det ändå bra att det till slut blir avgjort och att det avgörs av det rättsliga systemet, istället för på sociala medier.

Men det kan också bli så att kommunen slipper de här kostnaderna?

– Det beror ju på vad det blir för utfall, och det vill jag inte spekulera i. Men går man in i en stämning så tar man en kalkylerad risk, för om man förlorar så får man stå för kalaset.

Arvika kommun nobbar Dahléns förlikningsbud: ”Tycker det är bedrövligt”Dahlén skickar nytt förlikningsbud till Arvika kommun: ”Begriper inte”HD tar inte upp ärendet – Robin Dahléns skadeståndsmål tillbaka på ruta ettDahlén anser hela domstolen som jävig – kräver att skadeståndsmålet flyttasTingsrätten ändrade sig efter medierapporteringen: ”Det blev bråttom som sjutton”Kronofogden utmäter skadeståndet – låser tre miljoner på kommunens kontoTingsrättens chef om uppmärksammade skadeståndsmålet: ”Jag är jävig”Kräver att miljonskadeståndet betalas ut: ”Tingsrätten gjorde fel igen”Kommunen avvisar skadeståndsanspråk i Kevin-falletRobin Dahlén är fortsatt kritisk: ”Kommunen vägrar erkänna att de gjort fel”Arvika kommun hotas av skadestånd på tre miljonerRobin Dahlén vill ha tre miljoner från kommunen: ”Vill slåss för min sak”

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBrott, lag och rättDomstolarKommunstyrelsenPer-Joel SewelénRobin DahlénSociala medierUtredningarVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.