Hoppa till huvudinnehållet

Efter branden vid forsen – kommunen vill återuppbygga i utökad form

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Huvudbyggnaden vid Forshagaforsen brann ned till grunden. Nu vill Forshaga kommun bygga upp det hela – och kanske i en utökad form.
Huvudbyggnaden vid Forshagaforsen brann ned till grunden. Nu vill Forshaga kommun bygga upp det hela – och kanske i en utökad form. Foto: Forshaga kommun

Strax före Valborg brann huvudbyggnaden vid Forshagaforsens camping ned till grunden. Nu vill kommunen återuppbygga – eventuellt i en utökad form.

– Kanske kan man få in ett museum över flottningen, säger kommunalrådet Per Lawén.

Exakt vad som orsakade branden under natten mot den 30 april är inte känt, men hela anläggningen gick om intet i lågorna. Däri fanns bland annat utställningslokalen Klarälvsrummet och lokaler för sportfiskeverksamheten.

På tisdagen var ärendet uppe på kommunstyrelsens bord för behandling, och ambitionen är tydlig, säger Per Lawén:

– Ja, vi vill absolut bygga upp igen, men vi tänker att det kanske går att hitta en lösning där vi står på flera ben. Det kan finnas fler aktörer som kan vara villiga att vara med, exempelvis Värmlands museum med ett museum om flottningen i Klarälven, liknande det som tidigare fanns vid Dyvelsten.

Fastighetschefen Joakim Bååth har därför fått i uppdrag att sondera intresset brett, såväl bland andra myndigheter och organisationer som i det privata näringslivet.

– Det är alltid bra att stå på flera ben. Ska man ha ett flottningsmuseum behövs båtar som användes på den tiden, då krävs kanske en större byggnad. Men vi får se vad sonderingarna ger, säger Lawén och fortsätter:

– Vi har ju också sportfisket vid forsen och Forshagaakademiens behov, det är viktiga verksamheter för kommunen. Klart är att vi vill ha en modern, tillgänglig byggnad som står sig över tid.

Artikeltaggar

BränderCampingDyvelstenForshaga kommunKlarälvenKommunstyrelsenMuseumPer LawénSamhälleVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.