Hoppa till huvudinnehållet

Dammarna rivs – kommunen står maktlös: ”Är extremt svårt”

Publicerad:
Dammen vid Östra Görsjön är borta och det finns inte mycket som Hagfors kommun har kunnat göra åt det, förklarar Louise Sjöholm.
Dammen vid Östra Görsjön är borta och det finns inte mycket som Hagfors kommun har kunnat göra åt det, förklarar Louise Sjöholm. Foto: Daniel Olausson

Det är inte så enkelt att bara hävda kraftigt modifierat vatten.

Det menar samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm som anser att Hagfors kommun gör det man kan i frågan om dammutrivningar.

– Utifrån den lagstiftning som finns kan inte vi som förvaltning göra så mycket mer, säger hon.

Kommunen har fått en lista på nio punkter innehållande insatser som föreningen Värna Grängen med omnejd anser att kommunen kan göra.

Här framhålls alltså vikten av att hävda kraftigt modifierat vatten, vilket Jan Carlsson förklarar skulle kunna innebära att kraven sänks.

– Alltså, som jag har förstått det så finns det väldigt strikta krav när det anses vara kraftigt modifierat vatten, säger Louise Sjöholm.

– Vi har till och med haft det uppe för diskussion med en jurist och hans bedömning är att det är extremt svårt att hävda det och att det generellt i Sverige är få vatten som klassas som kraftigt modifierat. Ja, man kan prova, men utan sakliga skäl att uppfylla villkoren så ser jag inte riktigt tyvärr att vi skulle klara av att göra det.

Samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm anser att kommunen har gjort det man kunnat när det kommer till frågorna om dammutrivningar.
Samhällsbyggnadschef Louise Sjöholm anser att kommunen har gjort det man kunnat när det kommer till frågorna om dammutrivningar. Foto: Hagfors kommun

Även om det till syvende och sist ska en del till för att stoppa en dammutrivning, om det ens är möjligt, är det upp till dammägaren att genomföra utrivningen på ett sätt som tillfredsställer mark- och miljödomstolen som är den instans som godkänner en ansökan.

Och det är här som Hagfors kommun anser att en skärpning måste till och att hänsyn bör tas ur större perspektiv än de enskilda dammarna.

Men det är frågor som snarare bedrivs på politisk nivå, förklarar Louise Sjöholm.

– Det jag och fler med mig har ifrågasatt är att man medger avveckling av dammar utan någon form av kvarstående reglering. Vi vet ju att klimatet förändras och att många myndigheter aviserar att vi bör vara mer förberedda på skyfall och höga flöden, och i de här fallen kan jag uppleva att man satt förutsättningarna för miljön över förutsättningar för människors liv, hälsa och säkerhet, det är det vi kan ifrågasätta.

– Men utifrån den lagstiftning som finns idag kan vi från förvaltningens sida inte göra så mycket mer. Vi kan bara påtala om vi ser att något behöver utredas mer i underlagen, vi kan ifrågasätta om man har kartlagt konsekvenserna och ifrågasätta vilka åtgärder man väljer för att stävja eventuella negativa konsekvenser och det har vi också tryckt på i större utsträckning i våra yttranden.

Dammen vid Lilla Ullen står näst på tur att rivas ut.
Dammen vid Lilla Ullen står näst på tur att rivas ut. Foto: Daniel Olausson

Frågan om dammen vid Stora Ullen är extra delikat eftersom den sjön förser Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga kommun med dricksvatten.

Här ligger diskussionerna stilla i dagsläget.

– Vi får se vad som händer, men där finns det ett starkt allmänintresse och det är också en prioriterad fråga. Hamnar man i ett läge där dricksvattenuttaget äventyras så ser också länsstyrelsen väldigt allvarligt på det.

Artikeltaggar

DammarFörvaltningHagforsLagstiftningLouise SjöholmMiljöMunkforsStor-UllenVärna GrängenVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.