Hoppa till huvudinnehållet

Så blev ”Torparrock” en del av Färjestad: ”Då tänker man på seger och guldfirande”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Niklas Lindqvist var med och såg till att ”Torparrock” ekade bland fansen på ståplats.
Niklas Lindqvist var med och såg till att ”Torparrock” ekade bland fansen på ståplats. Foto: FREDRIK KARLSSON

Den har spelats som mållåt, efter segrar och på guldfester.

Sven-Ingvars ”Torparrock” har blivit en synonym med Färjestads framgång.

Artisten Oscar Magnusson och supporterprofilen Niklas Lindqvist berättar nu om hur klassikern blev en del av Färjestad BK.

Den har spelats in i studion ett antal gånger, men det dröjde fram till början av 80-talet innan den första utgåvan av ”Torparrock” kom till världen.

Sven-Ingvars, då med Sven-Erik Magnusson som frontfigur, hade inspirerats av Gunde Johanssons visa ”Torparvisan”, men ville sätta sin egen prägel på den. Bandet valde att göra en rockigare version.

Resultatet blev ”Torparrock”.

– Låten har levt sitt egna liv kan man säga. Från början var det kanske ingen jättehit, men sedan hände något i samband med Hultsfredsfestivalen 1991, berättar Oscar Magnusson.

Livespelningen i Småland för över 30 år sedan gjorde att låten nådde nya höjder.

– Man får väldigt många svar på livespelningar och just denna gång insåg Sven-Ingvars att ”Torparrock” fastnade hos publiken. Det är ingen jättesvår refräng, sen är den väldigt peppig och med skön värmländska. Efter spelningen i Hultsfred började vi köra låten lite oftare på våra spelningar, sen växte den mer och mer.

”Gripa tag i halmstrået”

Sven-Ingvars och Färjestad har förknippats med varandra sedan slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Delar av det värmländska bandet var med och spelade in den gamla dängan ”Färjestad, Färjestad”.

Från början sjöngs den av Ulf Sterner, Conny Evensson, Nicke Johansson och Björn Fagerlund – men blev sedan uppumpad av Sven-Erik Magnusson, Christer Sjögren och Thore Skogman.

Sven-Erik Magnusson, här tillsammans med Färjestadslegendarerna Claes Eriksson och Jörgen Jönsson i samband med guldfirandet 2002.
Sven-Erik Magnusson, här tillsammans med Färjestadslegendarerna Claes Eriksson och Jörgen Jönsson i samband med guldfirandet 2002. Foto: VF Arkiv

– Sven-Ingvars har genom åren haft väldigt mycket med Färjestad att göra. Det har blivit Värmlandssymbolen för alla guldfester och kopplingen mellan oss kommer alltid att finnas. När det kommer till ”Torparrock” så kan det nog till och med vara så att den låten blev än mer förknippad med Färjestad och ännu större efter att pappa gick bort, säger Oscar Magnusson och fortsätter:

– För oss som band handlade det då också om att gripa tag i halmstrået och ge oss fan på att den här låten ska vi banne mig ha kvar.

Klacken startade traditionen

Färjestads guldfirande på Stora torget i Karlstad 2006 var första gången som Sven-Ingvars spelade ”Torparrock” för fansen i ett sådant sammanhang.

Både det året och 2009 fick supporterprofilen och dåvarande hejaklacksledaren, Niklas Lindqvist, äran att värma upp den stora folkmassan innan spelarna anlände till scenen.

Han gjorde det direkt efter att Sven-Ingvars upprätt.

– Det var ett jäkla drag när Sven-Erik Magnusson fick med sig hela publiken. Han är en stor inspiration för mig, en grym människa och musiker som jag imponerats stort av. Jag tänkte efter guldfirandet 2009 att vi borde göra något med ”Torparrock” som verkligen fick alla i publiken att sjunga med.

Niklas Lindqvist och Sven-Erik Magnusson i samband med SM-guldfirandet på Stora torget i Karlstad 2006.
Niklas Lindqvist och Sven-Erik Magnusson i samband med SM-guldfirandet på Stora torget i Karlstad 2006. Foto: Arkivbild

Att skapa en ramsa av en låt är inget nytt bland supportrar, men att få med sig de mest inbitna på kortsidan i Löfbergs Arena till tonerna av ”Torparrock” var i början inte helt lätt, berättar Niklas Lindqvist.

– Jag fick ett stort nej av mina ”coola” kompisar, de tyckte att det var lite töntigt. Men jag kände att det verkligen gick att göra något väldigt bra av det.

Under mellandagarna 2009, i samband med utomhusmatchen på Ullevi mot Frölunda, började FBK-fansen sjunga på hitlåten.

– Det blev ganska mycket just den säsongen, framför allt i samband med bortamatcher. Det tog ett tag innan den arbetade in sig.

”Försökte håna oss”

När FBK-fansen reste till en bortamatch mot rivalen HV71 hösten 2009 valde DJ:n i Kinnarps Arena att spela ”Torparrock” i samband med en Färjestadsutvisning.

Ett sätt att psyka Karlstadslaget? Kanske.

Men det var inget som skapade irritation hos de grönvita fansen på bortasektionen.

– Det var ju inget negativt om man säger så, det blev ju ett stôlldrag i stället. Både HV71 och Frölunda har försökt håna oss med att spela ”Torparrock” genom åren. Jag följer lite HV71- och Frölundafolk på sociala medier och där ser man att ”Torparrock” spelas lite här och var. Vi ser det inte som något negativt att de försöker håna oss, varsågoda. Det är en del av jargongen.

Färjestadsfansen kom i tusentals till Ullevi i december 2009
Färjestadsfansen kom i tusentals till Ullevi i december 2009 Foto: Håkan Strandman

Man brukar säga att Färjestad är dansband...

– Självklart är vi det. När vi varit i Gävle har vi fått en egen bar och tillgång till att spela egen musik, då blev det dansband deluxe. Folk stod och buggade och hade sig. Ordningsvakterna och publikvärdarna kollade på oss som om vi vore idioter.

– ”Där står de hetsiga och farliga fansen som är så fula i munnen och buggar helt plötsligt”, lär de ha tänkt.

Vad betyder låten för FBK-fansen?

– Enormt mycket. Det är ett stycke värmländsk kärlek där man känner samhörighet. Det är också ett sätt för oss att hylla Sven-Erik Magnusson. Alla vet vad som gäller när man hör ”Torparrock”, det är seger eller guld på torget.

Musikgenre som Niklas förknippar andra hockeyklubbar med

Frölunda: ”De är så töntiga. Det känns som ett enda stort barnkalas tycker jag. Sjung och var glad med Black-Ingvars, det är typ så det känns”.

HV71: ”De känns också lite dansband, men de vill inte erkänna det. Vi kan stå för att vi är dansband och hårdrock, de är så självgoda där nere och har självdistans som en sten. Den är obefintlig”.

Örebro: ”Det enda de gör är att sno från alla andra, en copycat av allting. Men ja, Örebro känns som plastig tuggummi-pop”.

Leksand: ”De är sköna. Det är både dansband, hårdrock och fioler”.

Djurgården: ”Ja du... Djurgården är skit. Här måste jag tänka till lite, men jag skulle ändå säga att de är lite punkiga, speciellt när man tänker tillbaka på Coca-Carola. De känns också lite house med tanke på att de ska framstå som coola killar i solglasögon”.

Första spelningen efter covid

Ett av Oscar Magnussons starkaste minne tillsammans med Färjestad är hemmapremiären i Löfbergs Arena 2021, den första hemmamatchen inför en fullsatt arena sedan covidrestriktionerna försvann.

Framför ståplatsläktaren och en fullsatt arena som fyllde 20 år fick Oscar Magnusson i majestätisk stil spela ”Torparrock” innan spelarentrén.

– Det kändes som att det var en propp som gick ur för alla, det blev markeringen för en nystart. Det sattes igång en framtidstro och jäklar vilken tur att vi inte förlorade den matchen, haha.

– Vi ville inte inleda med en fest och sedan få storstryk, då kanske låten hade tagits bort för alltid. Det är ju trots allt en segerlåt och förknippas med glädje, så det var tur att vi inte jinxade för mycket.

Sven Ingvars sångare Oscar Magnusson uppträder inför matchen mellan Färjestad och Leksand den 2 oktober 2021.
Sven Ingvars sångare Oscar Magnusson uppträder inför matchen mellan Färjestad och Leksand den 2 oktober 2021. Foto: FREDRIK KARLSSON

Ett annat stort minne som ligger nära tillhands är från Stora torget förra året.

Det var också första gången som Oscar Magnusson leda bandet i samband med ett guldfirande, utan sin pappa Sven-Erik som gick bort 2017.

– Det finns något fint i att Färjestad BK och Sven-Ingvars fortsätter bära det kulturella arvet. Färjestads andas fortfarande Kjell Glennert, även fast det är andra människor på de höga posterna nu. Samma sak gäller för oss i Sven-Ingvars när vi valde att fortsätta efter pappas bortgång. Vi vill att det som varit ska fortsätta leva vidare.

– Det är fint att saker och ting kan fortlöpa, även fast tiderna förändras. Färjestads hjärta bultar för Sven-Ingvars och vårt hjärta bultar för Färjestad.

LÄS MER FBK-DNA

Del 1:

”Hade varit idiotiskt att anställa någon – och sen ändå inte lyssna på honom”

Del 2:

Kallstapôjkera vill lägga stan för sina fötter – och fira guld på torget: ”Otrolig sporre”

Del 3:

Kulturbärarna förnyas – men vinnarkulturen består: ”Behöver spelare med stoltheten”

Artikeltaggar

BryggerietFBK-DNAFärjestad BK HerrIshockeyOscar MagnussonSHLSven-Erik MagnussonSven-IngvarsThe Wolfpack

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.