Hoppa till huvudinnehållet

Remiss tappades bort – upptäcktes nio månader senare

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
En remiss hade skickats från Värmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men den kom bort. När den värmländske patienten till slut undersöktes visade det sig att hens tillstånd försämrats.
En remiss hade skickats från Värmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men den kom bort. När den värmländske patienten till slut undersöktes visade det sig att hens tillstånd försämrats. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En värmländsk patient med en neurologisk åkomma fick vänta drygt nio månader på behandling. Detta efter att en remiss kommit bort.

Region Värmland har valt att anmäla sig själv enligt lagen Lex Maria efter incidenten som fick till följd att patientens tillstånd försämrades. Personen hörde själv av sig och undrade varför inget hände just för att hen kände sig sämre.

Då uppdagades att en remiss skickats från Värmland till Akademiska sjukhuset i Uppsala nio månader tidigare, men att den på något sätt kommit bort.

En ny remiss skickades och patienten undersöktes kort därefter med magnetkamera. Undersökningen visade mycket riktigt att patienten blivit sämre och nya undersökningar i Uppsala planerades in.

Nu kommer Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granska det hela.

Artikeltaggar

Akademiska sjukhusetInspektionerIvoLex MariaOmsorgRegion VärmlandUppsalaVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.