Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk skog för över 100 miljoner till salu – ”Allt fler vill sälja”

Publicerad:
Det finns gott om värmländsk skog till salu just nu.
Det finns gott om värmländsk skog till salu just nu. Foto: Helena Landstedt/TT

Det finns gott om objekt till salu för den som vill köpa skog i Värmland. På Hemnet finns i dagsläget över 30 skogsfastigheter till ett samlat värde av över 100 miljoner kronor.

– Det är kärvare tider och sitter man då på en fastighet så kan man vilja sälja nu, säger Tomas Karlsson, mäklare på mäklarfirman Areal.

Mäklararbolaget Areal är inriktade på skogs- och jordbruksmark och de har flera olika fastigheter ute till försäljning just nu. Bland annat en fastighet på 480 hektar i Gravol för 16 miljoner kronor och en i Sörmark på 110 hektar för åtta miljoner.

Totalt finns ett 30-tal objekt på sammanlagt över 2 000 hektar av rena skogsfastigheter till salu i Värmland. Den sammanlagda prislappen ligger på en bit över 100 miljoner kronor.

– Det här är en tid på året då många fastigheter kommer ut, så det kan vara en orsak till att det just nu finns så många objekt. Men det är också så att vi har ett stigande ränteläge och då ligger en del objekt ute längre innan de blir sålda, säger Tomas Karlsson.

Stor prisspridning

Tomas Karlsson påpekar också att marknaden just nu är lite mer kräsen än den har varit tidigare.

– Det är stor prisspridning och stor variation i efterfrågan. Marknaden är mer sparsmakad och inte lika urskiljningslös som den var när det var lägre räntor. Man begrundar köpet på ett annat vis nu när lånen kostar tre gånger så mycket som de gjorde för ett par år sedan, säger han.

Ränteläget är också en möjlig orsak till att det just nu har kommit ut förhållandevis många nya skogsfastigheter i olika storlekar. Många av objekten är mindre och ligger runt miljonen i pris, men det finns också en dryg handfull objekt på mellan åtta och 16 miljoner kronor.

– Ser man att räntor och omkostnader ökar så kan det såklart påverka så att allt fler vill sälja för att få loss pengar, säger Tomas Karlsson, som tillägger att skog fortfarande är en bra och förhållandevis säker investering.

– Det är en väldigt stark virkesmarknad just nu, så även om räntorna har ökat så är det fortfarande så att det lönar sig bra. Hade vi inte haft den marknaden som vi har nu så hade vi nog sett betydande prisfall på den här typen av fastigheter, säger han.

Gigantisk skogsfastighet till salu – för 110 miljoner kronor

Artikeltaggar

Bostad och byggenDjur och naturFastigheterHemnetMäklareSkogVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.