Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Får man inte kritisera S-styret?

Publicerad:
 Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD).
Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD). Foto: Frida Hjerpe

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är så många märkligheter i svaret från S-styret att det inte går att reda ut alla, men några vill vi adressera, så att väljarna får en chans att genomskåda åtminstone en del av vad som pågår, skriver Karlstads borgerliga allians genom Erik Nilsson (KD), Niklas Wikström (L) och Alexander Torin (M).

Replik: Vi försöker föra en faktabaserad debatt – inte skylla ifrån oss

”Vi försöker föra en faktabaserad debatt – inte skylla ifrån oss.” Så skriver S-styret i Karlstad, men det är ju helt enkelt inte sant då de skyller på förra årets budget och på regeringen. Om styret har ångrat sig är det utmärkt, säg det i så fall.

Det stämmer att innevarande år i Karlstads kommun genomförs med den budget som klubbades förra sommaren, alltså en budget från det dåvarande blågröna styret. Men det vi debatterar nu, vilket S-styret såklart vet, är den budget som röstades fram i fullmäktige i år, och i den väljer Socialdemokraterna med stöd av Centerpartiet och Miljöpartiet att prioritera bort lärare och annat kopplat till kärnverksamhet för att kunna behålla administration.

Vi har aldrig påstått att det inte behövs administrativt stöd, det behövs självklart. Men när pengarna inte räcker, vad är då allra viktigast?

Vi anser att det bland annat är lärare och att man får nöja sig med en annan ambitionsnivå avseende sådant som inte är kärnverksamhet. S-styret ser det uppenbarligen på ett annat vis.

Vidare menar de att vi blandar äpplen och päron när vi påstår att man kan ställa badhusbyggen mot insatser riktade till barn.

Ja, själva badhusbygget är en investering och kostnaden tas i investeringsbudgeten. Men den årliga driftkostnaden för badhuset ligger i driftbudgeten, där också löner för lärare och vårdpersonal ligger, och den kostnaden äter upp resurser från skolan och vården i Karlstad.

Om man bygger ett badhus för exempelvis 400 miljoner så ligger den årliga driftkostnaden på runt 30 miljoner (det faktiska beloppet varje år avgörs av elpriser och annat). De 30 miljonerna kan med andra ord läggas på skolan eller vården i stället, om man så önskar, eftersom pengarna tas ur exakt samma påse som lönekostnaderna gör.

Till sist vill vi också säga något om att styret drar fram Trump-kortet när de möter motstånd. Det blir ogörligt att ha en saklig debatt om oppositionen inte får kritisera eller ifrågasätta S-styret utan att automatiskt anklagas för att vara som Donald Trump.

Att Socialdemokraterna inte skyr några medel förvånar oss inte, det har vi sett under en längre tid. Att Centerpartiet och Miljöpartiet åker med på det tåget är desto mer förvånande och en tråkig utveckling att bevittna.

Alexander Torin (M)

Erik Nilsson (KD)

Niklas Wikström (L)

Artikeltaggar

Alexander TorinBudgetarCenterpartietDebatterDonald TrumpEkonomiErik NilssonKarlstadKarlstads kommunKristdemokraternaLärareMiljöpartietModeraternaNiklas WikströmSamhälleSocialdemokraternaVård