Hoppa till huvudinnehållet

Oliwer, 5, fick inte vara med i gympagrupp – då startade mamma Michelle en egen

Publicerad:
Maria Alipour och Michelle Arnesen Bjerregaard har precis startat Lek och trams – en aktivitetsgrupp där barn med eller utan diagnos träffas varje söndag och leker eller pysslar tillsammans. I mitten syns tvåårige Gunnar Lorentzon-Zerpe som tycker bollar är det roligaste som finns. Foto: Tommy Andersson

Oliwer, 5, fick inte vara med i sin gympagrupp eftersom han har svårt att följa instruktioner på grund av sina diagnoser.

Mamma Michelle Arnesen Bjerregaard såg rött, men sen en lösning. Tillsammans med Maria Alipour startade hon en egen – Lek och trams.

– Här är alla barn är välkomna!

Oliwer är en kille med mycket spring i benen. Inte bara på grund av de myror i brallan som de flesta femåringar har, utan för att han har både autism och adhd-diagnos.

– Vi gick tidigare i en annan gympagrupp, men inför tredje terminen fick jag höra av arrangörerna att han inte fick komma längre eftersom han hade svårt att sitta still och lyssna på instruktioner, berättar Michelle Arnesen Bjerregaard.

Då föddes idén till att starta en egen aktivitetsgrupp där alla barn får vara med, även de som har diagnoser och funktionsnedsättningar.

Michelle Arnesen Bjerregaard och Maria Alipour är grundare och ledare för Lek och trams.
Michelle Arnesen Bjerregaard och Maria Alipour är grundare och ledare för Lek och trams. Foto: Tommy Andersson

Sedan sprang hon av en händelse på Oliwers tidigare gympaledare och berättade om sina idéer.

– Jag sa direkt ”vi kör”, säger Maria Alipour, som inte var den som tog beslutet om att utesluta Oliwer från den tidigare gruppen.

Därefter gick det fort. På bara några veckor fixade de en lokal att hyra, inbjudningar och sociala medier-konton. Lek och trams-gruppen var ett faktum.

Maria Alipour och Michelle Arnesen Bjerregaard har precis startat Lek och trams, men har ännu fler planer med aktivitetsgruppen. Gunnar Lorentzon-Zerpe trixar med bollen.
Maria Alipour och Michelle Arnesen Bjerregaard har precis startat Lek och trams, men har ännu fler planer med aktivitetsgruppen. Gunnar Lorentzon-Zerpe trixar med bollen. Foto: Tommy Andersson

Första träffen var i söndags i Tingvallagymnasiets idrottshall i Karlstad, och under hösten följer ytterligare 14 tillfällen.

– Det blev väldigt lyckat och barnen hittade varandra på en gång. Det var jätteroligt att se hur de klickade med varandra, berättar Maria Alipour och Michelle Arnesen Bjerregaard fortsätter:

– Min son sprang runt i 2,5 timmar. Han hade så roligt, det var ingen som sa till honom ”Nej, gör inte så” eller ”sitt still”, utan han fick lov att springa runt.

Michelle Arnesen Bjerregaard son Oliwer har autism och adhd och är anledningen till att Lek och trams finns. Här svingar han i ribbstolen vid första träffen med gruppen.
Michelle Arnesen Bjerregaard son Oliwer har autism och adhd och är anledningen till att Lek och trams finns. Här svingar han i ribbstolen vid första träffen med gruppen. Foto: Privat

Söndagsförmiddagen fylldes av en massa lekar och barnen hjälpte till att bygga en hinderbana. ”Lava”-lekar blandades med dansstopp och under de kommande tillfällena planeras bollekar, pysselverkstad och ännu fler hinderbanor.

– Vi är bara där för att ha lek och trams som sagt. Vi anpassar oss efter barnen. De med diagnoser ska kunna känna att det är okej att springa runt. Men alla barn är välkomna, inte bara de med diagnoser, säger Maria Alipour.

Vill redan utöka

Responsen har inte velat vänta på sig. Föräldrar har hört av sig och hyllat kvinnornas lekfulla initiativ.

– Vi har fått väldigt mycket reaktioner och mejl från föräldrar som saknat den här typen av kravlös aktivitet för sina barn. Att det inte finns något liknande i Karlstad, säger Michelle Arnesen Bjerregaard.

Bollekar kommer vara ett inslag under höstens schema på Lek och trams.
Bollekar kommer vara ett inslag under höstens schema på Lek och trams. Foto: Tommy Andersson

De nyfunna vännerna fyller i varandras meningar och sprudlar av energi och glädje kring den nystartade föreningen. De har stora planer för framtiden där en vårtermin ligger närmast i tid om de fortsatta träffarna blir lyckade.

– Vi träffas väldigt mycket och skriver till varann på sena kvällar. ”Jag har kommit på den här idén, vad tror du om det?”. Vi vill satsa stenhårt på det här nu. En dröm är att öppna i flera städer, det finns ju barn i hela Sverige som har diagnoser eller funktionsnedsättningar.

Artikeltaggar

adhdAutismBarnDiagnoserFritid och livsstilKarlstadTingvallagymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.