Hoppa till huvudinnehållet

Ny restaurang i klassisk bokhandel: ”Vi vill locka den breda massan”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
På fredag öppnar den nya restaurangen Pepa Deli dörrarna mot Stora torget i Karlstad. Henrik Borg är en av delägarna i restaurangkonceptet som huserar i den tidigare bokhandeln.
På fredag öppnar den nya restaurangen Pepa Deli dörrarna mot Stora torget i Karlstad. Henrik Borg är en av delägarna i restaurangkonceptet som huserar i den tidigare bokhandeln. Foto: HP Skoglund

I 143 år huserade lokalen på Tingvallagatan en bokhandel.

Nu tar ett nytt restaurangkoncept över.

– Vi är en restaurang, ett kafé och en cocktailbar i ett, säger Henrik Borg, en av delägarna i Pepa Deli.

Lars Hjalmars bokhandel tackade för sig i april 2021. Drygt två år senare öppnar Pepa Deli åter dörren mot Stora torget i Karlstad.

– Även om vi haft lång tid på oss målar vi in i det sista, säger Anders Gustavsson, också en delägare, och skrattar.

När VF hälsar på finputsas det inför torsdagens smygpremiär för inbjudna gäster. Den officiella öppningen är på fredag.

– Vi behöver testa kassasystemet och annat så att allt fungerar, säger Henrik Borg.

Albana Ziric har målat tavlorna som är en del av utsmyckningen i restaurangdelen.
Albana Ziric har målat tavlorna som är en del av utsmyckningen i restaurangdelen. Foto: HP Skoglund

Kafédelen är det första som möter gästerna, längre in i lokalen breder en cocktailbar ut sig.

– Vi vill locka den breda massan. Det kan vara studenten som tar en kaffe och en donut, barnfamiljen där föräldrarna äter en pasta och barnen pannkakor eller kompisgänget som är ute på afterwork, säger Henrik Borg och visar vägen in till restaurangdelen.

– Här är tanken en stilren bakgrund med lekfulla inslag, säger han och pekar på en kreation av hängande taklampor och ett par neonelement på en vägg.

Kafédisken är det första som möter gästerna när de kliver in restaurangen.
Kafédisken är det första som möter gästerna när de kliver in restaurangen. Foto: HP Skoglund

Menyn är densamma oavsett öppettider.

– Här kan du äta brunch sju dagar i veckan. Just brunch tror jag mycket på, säger Anders Gustavsson.

Lokalen rymmer 175 sittande gäster som ska servas av en personalstyrka på 20 till 30 anställda.

– Det motsvarar ungefär 15 heltidstjänster.

Den som vill dricka något gott till maten har en hel vinkällare att välja ur.
Den som vill dricka något gott till maten har en hel vinkällare att välja ur. Foto: HP Skoglund

Att många Karlstadsbor förknippar lokalen med en bokhandel ska inte gå gästerna förbi. I kafédelen kommer det att finnas ett utbud av böcker för den lässugne.

– Meningen är att man ska byta böcker, man tar med sig en hem och lägger tillbaka en som man redan läst, säger Henrik Borg.

Lite längre in i lokalen breder en cocktailbar ut sig.
Lite längre in i lokalen breder en cocktailbar ut sig. Foto: HP Skoglund

Det finns även ett begränsat antal vinylskivor till försäljning. I taket, ovanför ett dj-bås, hänger en klassisk discokula.

– På fredags- och lördagskvällar vill vi ha lite puls, säger Anders Gustavsson.

Förutom Anders Gustavsson och Henrik Borg består delägarna av Johan Borg, Asmir Ziric och James Barjaco. Kvintetten hoppas kunna sprida breddkonceptet till andra medelstora städer i Sverige.

Bakom konceptet Pepa Deli döljer sig en restaurang, ett kafé och en cocktailbar i en och samma lokal. Henrik Borg är en av delägarna.
Bakom konceptet Pepa Deli döljer sig en restaurang, ett kafé och en cocktailbar i en och samma lokal. Henrik Borg är en av delägarna. Foto: HP Skoglund

– Karlstad blir liksom vårt showroom där vi testar vad som fungerar och inte fungerar för oss och våra gäster, säger Henrik Borg.

Pepa är en förkortning för personality, environment, playful och affordable.

Läs också

Artikeltaggar

Asmir ZiricBöckerJames BarjacoKaféerKarlstadMat och dryckRestaurangerStora torgetVinylskivor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.