Hoppa till huvudinnehållet

Drack gin och tonic – sen åkte han fast för rattfylleri

Publicerad:

Var det bilens säkerhetssystem som gjorde att han vinglade fram och tillbaka – eller vad det gin och tonic-drinkarna från kvällen före?

Den 67-årige menar att det handlade om det förstnämnda medan polisen som stoppade honom mer lutar åt det andra alternativet, samt att 67-åringen vid fordonsstoppet luktade alkohol och inte kunde gå rakt.

Han var också påverkad av alkohol – när han blåste i polisens mätinstrument visade det på knappt 1,4 promille, klart över gränsen för grovt rattfylleri alltså.

Mannen har ”vidgått de faktiska omständigheterna”, som det heter, men nekat till brott utifrån att han saknade uppsåt att begå något brott.

Tingsrätten menar emellertid att bara det faktum att han kvällen innan drack så pass stora mängder sprit innan han satte sig i bilen i sig innebär uppsåt varför mannen nu också döms för grovt rattfylleri.

Hade han varit lite, lite mer berusad hade straffet mycket väl kunnat bli fängelse men nu nöjde sig tingsrätten med en villkorlig dom kombinerat med 50 timmars samhällstjänst.

Händelsen inträffade i början av maj i år.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättFängelseRattfylleriSamhällstjänst

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.