Hoppa till huvudinnehållet

Utvisade Blessing och Princess får inte återvända – trots nytt jobb: ”Så ledsna”

Publicerad:
Blessing och Princess är kvar i Nigeria. Migrationsverket har avslagit Blessings ansökan om arbetstillstånd i Sverige.
Blessing och Princess är kvar i Nigeria. Migrationsverket har avslagit Blessings ansökan om arbetstillstånd i Sverige. Foto: Privat

I mitten av juni utvisades Blessing Mmaete Makufi och hennes tioåriga dotter Princess till Nigeria.

Sedan fick Blessing ett nytt jobb i Töcksfors och ansökte om arbetstillstånd i Sverige.

Men nu har Migrationsverket avslagit ansökan.

Sedan Blessing och Princess hämtades i sitt hem i Töcksfors i början av sommaren och utvisades till Nigerias huvudstad Abuja, har de värmländska vännerna kämpat för att familjen ska kunna återvända till Sverige.

Blessing sökte – och fick – en ny tjänst på Flexit i Töcksfors där hon arbetat sedan flera år tillbaka. Anställningsavtalet skickades ner till Nigeria för signering och nytt arbetstillstånd söktes, men nu har hoppet åter bytts till förtvivlan.

– Den information jag har fått från Blessing är att Migrationsverket har synpunkter på anställningsavtalet. Exakt vad som är fel är något oklart, säger Kajsa Resvik som är vän till familjen.

Beslutet är överklagat av familjens advokat och ärendet ligger nu hos Migrationsdomstolen i Malmö.

– Vi hoppas att de ska ta upp överklagan så snabbt som möjligt och vår största önskan är att beslutet ändras, fortsätter Kajsa Resvik.

”Maktlösa och ledsna”

Hon har hunnit prata med Blessing i telefon sedan de fått avslaget.

– Hon är jätteledsen och besviken, och förstår inte vad det är som blivit fel. Vi vill att de ska få komma hem. Det är en pressad situation och vi känner oss maktlösa och ledsna ända in i hjärteroten över det här, säger Kajsa Resvik.

Hon berättar att vännerna i Töcksfors kände en sådan glädje när de fick höra om det nya jobbet, men att oron över framtiden nu är tillbaka.

– Princess har inga vänner där och skulle vid den här tiden egentligen varit i skolan med sina klasskompisar i Sverige. De lever ett helt annorlunda liv i Nigeria, men har i alla fall kunnat flytta från hotellrummet till en lägenhet. De har fått lite större ytor att röra sig på, möjlighet att tvätta kläder och kan laga sin egen mat.

LÄS OCKSÅ:

Princess och Blessing hämtade av gränspolisen: ”Vi får ingen kontakt”Livstecken från Nigeria från utvisade Blessing och Princess: ”Bor på ett hotell”Blessing har fått jobb i Sverige: ”Hoppas vi får komma hem nu”

Artikeltaggar

MalmöMänskligtMigrationMigrationsdomstolenMigrationsverketNigeriaÖverklagandenSamhälleTöcksfors

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.