Hoppa till huvudinnehållet

Stor intervju: ”I flera år har vi försökt springa ikapp – nu vill vi blicka fem år framåt”

Publicerad:
Degerfors ordförande Fredrik Rakar beklagar tidpunkten, men menar att den process som styrelsen nu inlett måste få fortsätta.
Degerfors ordförande Fredrik Rakar beklagar tidpunkten, men menar att den process som styrelsen nu inlett måste få fortsätta. Foto: Lisa Olaison

En förening som gått från 15 till 70 miljoner i omsättning – och växt på många plan.

En organisation som ägnat de senaste åren till att släcka bränder – men nu vill blicka mer långsiktigt.

Det har ni – snarare än en sportslig utvärdering – orsaken till Degerfors besked till tränarduon, det berättar ordföranden Fredrik Rakar i en stor VF-intervju.

Skilda vägar med tränarduon Tobias Solberg och Andreas Holmberg efter säsongs slut.

Många Rödvita supportrar satte kaffet i halsen i måndags.

– Jag förstår att det för många kom som en blixt från klar himmel, men så är det inte, säger Rakar två dagar senare.

Han berättar om hur reaktionerna de senaste dagarna varit tredelade.

Kring det faktiska beslutet: De som tyckt att Degerfors borde bytt tränare tidigare som nu är nöjda – de som tycker man tagit fel beslut.

Det tredje: Kring sättet beslutet till sist meddelades på, via mejl.

– Vi har fått bemöta den bilden väldigt mycket snarare än sakfrågan. Men självklart är det inte så att styrelsen, utifrån tabelläget plötsligt valde att avskeda sina tränare. Den bilden är direkt falsk – allt är betydligt mer komplext än så.

För framför allt pratar Rakar, när han nu lägger ut orden på allvar kring beskedet, om processen som ledde fram till det.

Man skulle kunna säga att allt inleddes i våras när den sittande styrelsen valdes, man egentligen behöver man backa bandet betydligt längre än så.

– Vi har försökt lyfta oss från en klubb som omsatt 11-15 miljoner till 70. Vi har fått in ungdomar, damer, e-sport och parasport. Vi är en långt större förening än vi var för några år sedan då herrlag och tre akademilag var de enda som fanns.

Vill blicka framåt

Rakar pratar om hur uppflyttningen till allsvenskan inneburit extremt många frågor som behövt lösas där och då, och ett förhållningssätt som handlat snarare om att överleva morgondagen än att lyfta blicken mot framtiden.

– Det styrelsen nu vill göra är att blicka tre-fem år framåt. Hur bygger vi nästa nivå istället för att bara försöka klara av nästa nivå. I flera år har vi försökt springa ikapp – vi har byggt det vi måste. Nu kan vi utgå från de åren vi har bakom oss, bygga en kravprofil och anställa eller förändra organisationen så den uppfyller det vi vill framåt.

Degerfors IF är en helt annan förening nu jämfört med för några år sedan.
Degerfors IF är en helt annan förening nu jämfört med för några år sedan. Foto: Lisa Olaison

– Nu har vi en styrelse som äntligen fått tid och kraft att i höst göra det arbetet. Men just i den skarven i den stora omställningsprocess vi är inne i ville tränarna ha besked – och precis nu kunde vi inte ge ett besked till två nyckelpersoner. Jätteolyckligt – men ingen av oss kunde göra något åt det.

Han fortsätter:

– Deras position, att de ville ha besked, förstår jag fullt ut. Men ur vår synvinkel: Vi kan inte låsa upp oss i ett långvarigt avtal nu när vi håller på med den här förändringsprocessen.

Ser över hela klubben

”Degerfors IF har för avsikt att se över hela sportkontoret” var skrivningen man själv använde i måndags.

– Men egentligen handlar det om att de över hela våran organisation. Vi gör tvärt om nu mot vad vi gjort hittills. Vi behöver sätta verksamheten, rutiner, mål och utvecklingsområden – och utifrån det titta på vad vi saknar i dag. Ett normalt arbete som alla styrelser, när de kan och hinner, är att se över hur de vill att föreningen ser ut om några år.

– Vi har vuxit enormt, gjort ett otroligt jobb som klarat av det. Men nu måste vi kunna pusta ut, inse att vi gör vårt tredje år i allsvenskan. Blicka framåt mot vad vi vill.

Rakar fortsätter:

– När vi tar beslut nu kommer vi blicka flera år framåt. Vad vi tror är bäst för föreningen, verksamheten och lokalsamhället.

Hur svårt är det att ta såna beslut och blicka så långt framåt när en helt annan ekonomisk verklighet väntar om ni åker ur?

– Det är en av de parametrar vi måste ha med oss. Det är det som är den stora utmaningen, att ändå orka hålla fast vid en genomtänkt strategi och värderingsgrundsbaserade beslut som håller i framtiden – även om vi skulle byta ekonomiska förutsättningar.

– Det är precis det vi vill uppnå. Att som styrelse vara så starka att vi kan leda klubben in i framtiden oavsett de yttre omständigheterna. Vi hade kunnat luta oss tillbaka, låta verkligheten diktera var klubben befinner sig om fem år. Men vi vill verkligen försöka, för klubbens bästa, att tänka långsiktigt. Våga göra planer och utvecklingsmål. Det är det som är vår passion.

Håller du med mig om att nyckeln för Degerfors överlevnad i elitfotbollen är att bygga upp en organisation som överlever även om ni åker ur?

– De premisserna håller jag helt med om. Men jag saknar en grej i det resonemanget. Om man som självidentitet har att man gjort ett fantastiskt jobb om man klarar sig kvar i allsvenskan, vilket jag är medskyldig till, så är det den lättaste utgångspunkten att ha.

– Om vår utgångspunkt är ”vi har egentligen inte resurser för det här, vi är glada för varje år vi får i allsvenskan”, om vi planerar efter det kommer det i bästa fall bli sant. Någonstans vill vi nu inte bara acceptera omständigheterna, vi vill vara loket som skapar vår egen verklighet.

Hade velat vänta

Rakar pratar om hur han vill komma bort från resultattänk.

– För mig är föreningens arbete mycket större och viktigare än så. Vilken serie vi spelar i ska inte diktera hur vi förhåller oss till barn och ungdomar, alla ledare och i våra sociala engagemang. Vi behöver anpassa det efter de resurser vi har – men det är inte de som ska diktera vad vi ägnar oss åt.

– Det är därför vi inte nu kan ge ett besked till två oerhört värdefulla och förtjänstfulla medarbetare. Vi kan inte bara blicka bakåt och säga ”ni har gjort så mycket för föreningen” och ge ett beslut långt fram. För vi har alla de andra parametrarna att ta hänsyn till.

En av osäkerhetsfaktorerna för Rakar och Degerfors nästa år, om den nya läktaren hunnits byggas och man får spela på Stora Valla.
En av osäkerhetsfaktorerna för Rakar och Degerfors nästa år, om den nya läktaren hunnits byggas och man får spela på Stora Valla. Foto: Lisa Olaison

Degerforsbasen menar att han helst av allt hade velat ta hela frågan efter säsongens slut.

– Men vår verklighet att processen vi är inne i gör att vi inte kan ge ett besked nu krockar med deras önskan, som jag har full förståelse, att få ett besked just nu. Det var inte optimalt att gå in i en säsong med dem på utgående kontrakt – för styrelse bytte vi först i mars. Att kontraktsslutet hängde över oss nu, att vi tvingades ta ett icke-beslut i att vi just nu inte kunde erbjuda kontrakt, är jätteolyckligt.

I en drömvärld hade tränarna haft kontrakt till 2024, ni hade sluppit ta ett beslut nu och ni hade hunnit längre i styrelsens visionsarbete innan ni behövde ta ett tränarbeslut?

– Exakt! Och då hade fått tydligt för sig vad det är den här styrelsen vill driva klubben mot, vad det är de ska passa in i. Fått känna själva om det är något de tycker att de passar in i.

Rakar blickar både bakåt och framåt då han säger:

– Vi har varit fullt upptagna med att överleva. Fullt upptagna att ha näsan över vattenytan. Men om man fortsätter så kommer man aldrig komma ikapp. Man måste våga ställa om någon gång – och för det är det aldrig rätt tid.

– Nu bestämde vi att ”till hösten sätter vi de långsiktiga målen, sen jobbar vi utifrån det”. Därefter kommer alla de små bränderna vi behövt släcka bli färre. Det stora arbetet måste få ta sin tid, annars kommer vi aldrig ur ekorrhjulet där vi utefter tv-pengarna tar beslut kortsiktigt – låter det styra vår värld. Då styr vi inte, då låter vi omvärlden styra oss.

Degerforsbasen avslutar:

– Och att arbeta så är inte styrelsens uppdrag, inte utifrån hur vi uppfattar det. Men vi kan ju bli bortröstade nästa år, då är allt det här en icke-fråga.

”Styrelsen spelar ett högt spel – där Degerfors överlevnad i elitfotbollen står på spel”Snart stänger fönstret – Degerfors vill sälja spelare: ”Diskussioner pågår”

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerforsDegerfors IF HerrFotbollFredrik RakarPatrik Werner

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.