Hoppa till huvudinnehållet

Ofredade kollega med grova sexuella meddelanden – Karlstadsbo dömd för brott

Publicerad:
Värmlands tingsrätt nöjde sig med att döma ut dagsböter till den ofredande mannen.
Värmlands tingsrätt nöjde sig med att döma ut dagsböter till den ofredande mannen. Foto: Tommy Andersson

En 54-årig Karlstadsbo har dömts för sexuellt ofredande efter att ha skickat flera meddelanden med grov sexuell innebörd till en kvinnlig kollega.

54-årig man ofredade 24 år yngre kollega sexuellt: ”Har du haft sex med en man”

Jargongen på arbetsplatsen var enligt de inblandade hård och stundtals också grovt sexuell, men alltid med glimten i ögat enligt kvinnan i fråga.

Den 54-årige mannen, som inte var en del av det kompisgäng som hade jargongen, uppskattade inte detta. Han påtalade det för cheferna men ”det var aldrig någon som gjorde något åt saken”. Då började han själv skriva grovt sexuella meddelanden till kvinnan – utanför arbetstid. Under rättegången förklarade att han ansåg sig ha rätt till att göra det, utifrån att hon enligt honom betedde sig på det sättet.

Meddelandena, bland annat ”Jag är barnsligt förtjust i fitta” och ”Så häftigt att glida in i din fitta med kuken”, skrevs ofta på nätter och helger och 54-åringen påstod under rättegången att han aldrig uppfattade att kvinnan tog illa upp.

Men illa upp tog hon och saken lyftes med chefen som uppmanade kvinnan att polisanmäla 54-åringen. Chefen förklarade under rättegången också att samma sak hänt tidigare och att 54-åringen efter det tog bort sina konton på sociala medier.

I oktober förra året åtalades till slut mannen för sexuellt ofredande och i tingsrättens dom från i måndags skrivs att 54-åringen borde ha varit medveten om att hans grova meddelanden varit ovälkomna: ”Då han trots detta skickat meddelandena har han varit likgiltig inför om han sexuellt ofredat NN”, skriver en enig rätt.

54-åringen döms till 40 dagsböter om 250 kronor vardera, alltså 10 000 kronor. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan, samt ränta på det.

Den nu tingsrättsdömde mannen har sedan händelsen omplacerats, enligt egen utsago för att han beskrevs som ett arbetsmiljöproblem.

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättDagsböterOfredandeSexuellt ofredandeVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.