Hoppa till huvudinnehållet

Kungen får bänka sig på unik möbel – se schemat för Värmlandsbesöket här

Publicerad:
Schemat är klart för kungaparets besök i Karlstad. Flera av aktiviteterna genomsyras av hållbarhet.
Schemat är klart för kungaparets besök i Karlstad. Flera av aktiviteterna genomsyras av hållbarhet. Foto: Johan Nilsson/TT

Nästa torsdag kommer H.M. Konungen till Karlstad i samband med att han firar 50 år som Sveriges statschef. Då får Carl XVI Gustaf äran att bänka sig på världens första möbel tillverkad i enbart fossilfritt stål.

Den norska företaget Vestre med säte i Torsby är producenten bakom bänken Tellus som presenteras och skänks till värmlänningarna i samband med Kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias besök den 7 september.

– Vi är stolta över att kunna ge en minnesgåva som ska symbolisera att Värmland vill bidra till framtidens hållbara samhälle, säger landshövding Georg Andrén.

Bänken är designad av formgivaren Emma Olbers och namnet Tellus ska påminna oss om våra planetära gränser. Efter kungens besök kommer den att ställas i Residensparken i centrala Karlstad.

– Då kan alla värmlänningar och turister sätta sig på den och kanske fundera över tillvaron med en kopp kaffe i handen, säger Georg Andrén.

Regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S), landshövding Georg Andrén och kommunalråd Linda Larsson (S) presenterade schemat för kungaparets besök.
Regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S), landshövding Georg Andrén och kommunalråd Linda Larsson (S) presenterade schemat för kungaparets besök. Foto: Robin Karlsson Dahlgren

Utställning inleder dagen

Under tisdagen presenterade han hela kungaparets besöksschema (se nedan) tillsammans med kommunalråd Linda Larsson (S) och regionstyrelsens ordförande, Åsa Johansson (S).

Kungen och drottningen kommer att vara med på aktiviteter från klockan 10.10 på förmiddagen till 15.00 på eftermiddagen. Dagen inleds direkt i hållbarhetens tecken med ett besök på Centralsjukhuset.

– Mottagningshuset, som är den första etappen av Nya CSK, byggs helt i en träkonstruktion. Kungen gillar träbyggnader och ska få se en utställning om hur bygget av CSK och framtidens vård ser ut. Den här utställningen ska i framtiden bli publik, säger Åsa Johansson.

Kungen gillar träbyggnader och ska få se en utställning om hur bygget av CSK och framtidens vård ser ut.
Åsa Johansson

Bästa plats för allmänheten att se kungaparet är när de besöker Almentorget, Residensparken, Stora torget och Domkyrkan (dit går det att boka kostnadsfria biljetter).

– Vi är stolta över att kungen kommer till vår residensstad och att värmlänningarna kan komma så nära honom, säger kommunalråd Linda Larsson (S).

Så här ser schemat ut i sin helhet:

Program när kungen besöker Karlstad

10.10. Besök på Centralsjukhuset i Karlstad.

10.45. Scenisk framställning av Karlstads historia vid Almentorget.

11.15. Promenad genom Residensparken.

11.45. Jubileumslunch på Residenset.

14.00. Promenad till Stora torget.

14.15. Besök på Stora torget och överlämning av minnesgåva.

15.00. Jubileumsprogram i Domkyrkan inklusive tal av H.M. Konungen.

Källa: lansstyrelsen.se

Artikeltaggar

Åsa JohanssonGeorg AndrénKarlstadKungligheterLinda LarssonNöje/KulturRegion VärmlandSocialdemokraternaStora torgetVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.