Hoppa till huvudinnehållet

Stora vägskador efter regnovädret: ”Bland det värre jag varit med om”

Publicerad:
Det kommer bli full upp för Trafikverket under några veckor framöver.
Det kommer bli full upp för Trafikverket under några veckor framöver. Foto: Sanna Stark

Problemen med vägar som översvämmats eller spolats bort efter helgens skyfall fortsätter – och kommer att märkas av en tid.

– Vi upptäcker fortfarande nya skador, säger Jonas Nilsson, enhetschef underhåll på Trafikverket.

Det kraftiga regnovädret i västra Värmland ställde till med skador på många vägar. För Trafikverket har det varit fullt upp, och så lär det förbli under en tid framöver.

– Det är ganska lokalt som det kommer riktigt stora regnmängderna kommit, i gränslandet Dalsland-Värmland. Så det är väldigt omfattande skador på väldigt många vägar, så det är ett återställningsarbete som kommer ta många veckor. Men vi prioriterar att få igång trafiken på de större vägarna, säger Jonas Nilsson.

Under tisdagsförmiddagen är fortfarande ett antal vägar avstängda

– 172:an mellan Gustavsfors och Kyrkerud är avstängd och prognosen är att den kommer vara stängd ytterligare cirka två dygn. Det rör sig om omfattande skador. Även väg 506 Källsbyn-Kyrkerud och väg 508 Källsbyn-Grunnerud är avstängda. Men det händer saker i positiv riktning hela tiden.

Den här typen av skador i samband med oväder hör inte till vanligheterna.

– Det här är bland det värre jag varit med om. Vi upptäcker fortfarande skador, så vi har inte hela bilden av omfattningen klar för oss, konstaterar Jonas Nilsson.

Karita Lettenströms väg spolades bort av regnovädret i helgen.
Karita Lettenströms väg spolades bort av regnovädret i helgen. Foto: Helena Karlsson

En som drabbats hårt av ovädret är Karita Lettenström i Blomskog, något NWT var först att rapportera. När hon kom ut på söndagsmorgonen fick hon se den enskilda vägen till sitt hus bortspolad. Och det bara några veckor efter att hon fått den åtgärdad efter ovädret Hans.

– Det var en kille här och fixade den och bytte vägtrumma bland annat. ”Nu har du så du klarar dig i många år”, sa killen. Men vägtrumman var bortspolad efter det extrema regnet i lördags. Jag hade nog inte räknat med att det skulle bli så här illa.

För Karita Lettenström går det inte att ta sig någonstans med bil, men hon får grannskapets hjälp med att ordna med förnödenheter.

– Parallellt med min väg går en annan väg som är öppnad nu. Så jag kan åka med grannar in till Årjäng om jag behöver handla och så.

Efter två vägskador på kort tid oroar sig Karita Lettenström för framtiden.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, men jag tror tyvärr det kommer bli vanligare. I söndags tänkte jag att jag inte kan bo kvar här, men det gör man ju kanske ändå i det längsta. Man får ta en dag i sänder och se hur det blir, säger hon,

Artikeltaggar

ÅrjängDalslandJonas NilssonOväderTrafikTrafikverketVäderVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.