Hoppa till huvudinnehållet

De ska få bort föroreningar från oljehamnen: ”Redo att bli industrimark”

Publicerad:
Circle K sanerar just nu oljehamnen i Karlstad där en gammal depå förorenat marken.
Circle K sanerar just nu oljehamnen i Karlstad där en gammal depå förorenat marken. Foto: Tommy Andersson

Det tog tio år. Men nu är saneringen efter Circle K:s oljedepå i oljehamnen i gång.

– Oljan är nedbruten om en dryg månad, säger Martin Eriksson, miljöprojektledare på Circle K Sverige.

Just nu arbetas det för fullt på området i oljehamnen i Karlstad där den gamla depån en gång stod. Där lagrades förr petroleum och biodrivmedel innan vidare transport till drivmedelsanläggningar.

– Det är tredje veckan vi är där och jobbar. Det ska bli skönt att bli helt färdiga med våra åtaganden, säger Martin Eriksson.

Miljöprojektledare Martin Eriksson berättar att prover har tagits med grundvattenrör för att kolla var föroreningarna finns.
Miljöprojektledare Martin Eriksson berättar att prover har tagits med grundvattenrör för att kolla var föroreningarna finns. Foto: Tommy Andersson

Oljan bryts ned

Saneringen börjar med att konsultbolaget Ramboll, som anlitats av Circle K, gör markundersökningar för att ta reda på var föroreningarna finns. När det är färdigt schaktas den rena jorden ur, ned till grundvattennivå där föroreningen påträffades. Sedan tillsätts kalk som mixas med oxidationsmedel. Blandningen sätter i gång en process som bryter ned oljan. Entreprenör för det arbetet är Geoserve.

– Saneringen leder till en miljönytta eftersom restprodukten endast blir koldioxid och vatten, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Saneringen leder till en miljönytta eftersom restprodukten endast blir koldioxid och vatten.
Erika Söderlund

Hon fortsätter:

– Med vår metod minskar även transporterna betydligt eftersom vi behandlar den absoluta merparten av den förorenade jorden på plats i stället för att schakta ur och köra bort den. Det innebär också att det går åt betydligt mindre grusmassor för återställning av området.

Kalk och oxidationsmedel sätter igång nedbrytningsprocessen.
Kalk och oxidationsmedel sätter igång nedbrytningsprocessen. Foto: Tommy Andersson

Lämnar tillbaka marken

Oljedepån byggdes 1962 av Uno-X och övertogs på 1990-talet av Norsk Hydro. 2008 övertogs depån av Svenska Statoil som senare blev Circle K och 2009 togs depån ur drift. Mellan 2010 och 2013 utfördes avveckling av all utrustning och installationer.

– Anledningen till att depån lades ned är delvis strukturella förändringar i branschen, såsom sammanslagningar av bolag. Det har på senare år också skett en samordning av depåverksamheten mellan bolag för att effektivisera denna verksamhet, säger Erika Söderlund.

Hur kommer det sig att det tog tio år från det att depåerna försvann till att saneringen utfördes?

– En anledning till att Circle K har avvaktat med att utföra sanering är att vi har väntat in eventuella andra saneringar på angränsande mark, detta för att undvika risken att marken återigen blir förorenad på grund av att föroreningar tränger in från omgivande tomter. En annan anledning är att man inför en sanering i regel behöver utföra relativt omfattande undersökningar i mark och grundvatten, vilket tar tid, säger Söderlund.

Circle K har arrenderat marken av Vänerhamn AB. När arbetet är färdigt återlämnas den.

– När alla föroreningarna är borta är tomten redo att bli industrimark, säger miljöprojektledare Martin Eriksson.

Hur gör ni för att kontrollera att föroreningarna är borta?

– Primärt kommer vi att kontrollera halter av oljeförorening i jord och grundvatten för att säkerställa att saneringen går enligt plan och att vi uppfyller åtgärdsmålen, säger Erika Söderlund som inte vill kommentera kostnaden för arbetet.

Den sanerade marken blir som kvicksand som varningsskyltar gör varse om.
Den sanerade marken blir som kvicksand som varningsskyltar gör varse om. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Bostad och byggenCircle KFöroreningarKarlstadMiljöSaneringVänerhamn

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.