Hoppa till huvudinnehållet

Strandman (SD) om Brantingmotionen: ”Tar helt avstånd från krav att riva statyer”

Publicerad:
Bysten av Hjalmar Branting står precis utanför Skoghalls Folkets hus. Och där lär den nu få stå kvar.
Bysten av Hjalmar Branting står precis utanför Skoghalls Folkets hus. Och där lär den nu få stå kvar. Foto: Kent Sjögren

SD Hammarö har dragit tillbaka motionen med kravet att ta bort bysten av Hjalmar Branting. Detta efter en kritikstorm på sociala medier och kraftiga reaktioner från partiets länsledning.

– Inte ens gammelmoderaterna i Djursholm skulle ha kommit med ett sånt förslag, säger distriktsordförande Mikael Strandman.

VF skrev under helgen om frågan som väcktes av SD:s gruppledare på Hammarö, Mats Hagström. Han hade irriterat sig på bysten av den gamle S-partiledaren från början av 1900-talet som står placerad utanför Skoghalls Folkets hus, och att det inte verkade finnas något formellt tillstånd.

Interpellationsfrågan ledde till ett skriftligt svar av kommunalrådet Solweig Gard, där hon förklarade sig stolt över bysten som tillverkades av den kände skulptören Carl Eldh på 1930-talet.

I det läget författade Hagström en ny skrivelse, en motion till fullmäktige, där han krävde att Brantingbysten omedelbart plockas bort. ”Vi lever inte i en Sovjetstat där man sätter upp statyer av Lenin!” skrev han.

Mats Hagström, gruppledare för Sverigedemokraterna Hammarö, vidhåller att han personligen helst skulle vilja bli kvitt Brantingbysten.
Mats Hagström, gruppledare för Sverigedemokraterna Hammarö, vidhåller att han personligen helst skulle vilja bli kvitt Brantingbysten. Foto: Privat

Men på måndagsmorgonen var motionen inte längre kvar på listan till fullmäktiges möte. Förklaringen? Den hade dragits tillbaka av SD Hammarö.

– Hade det varit upp till mig personligen hade den varit kvar, men nu är det inte bara jag som bestämmer. Vi hade uppe frågan i lokala partiföreningen i helgen, och majoriteten tyckte att den skulle dras tillbaka, säger Hagström till VF.

Vad har du emot Hjalmar Branting?

– Han är en socialdemokratisk kultfigur, det är inte okej att S ska ha en egen gräddfil där deras företrädare får stå staty.

Har du läst på om Branting och hans politiska gärning?

– Nej, det har jag inte. Det handlar mer om principen. Men jag har fått svar på min interpellationsfråga och det visar ju också att jag hade rätt, det finns inget nyttjanderättsavtal för bysten. Så det är väl bra om det åtgärdas.

Hagström medger också att han fått samtal från distriktsordförande Mikael Strandman, som starkt rekommenderade att motionen dras tillbaka.

– Ja. Men han bestämmer inte över oss. Men nu ville som sagt majoriteten i SD Hammarö ha det så här.

SD:s distriktsordförande Mikael Strandman anser att Hjalmar Branting representerar en ”bra socialdemokrati”, och att statyer och historiska landmärken rent generellt inte ska rivas.
SD:s distriktsordförande Mikael Strandman anser att Hjalmar Branting representerar en ”bra socialdemokrati”, och att statyer och historiska landmärken rent generellt inte ska rivas. Foto: Lisa Olaison

Till VF säger Mikael Strandman att SD Hammarös krav strider mot partiets officiella linje:

– Att riva gamla statyer och historiska landmärken är inte något vi ska ägna oss åt, det är ju nåt som ”woke-rörelsen” brukar bråka om. Just Hjalmar Branting är dessutom en person vi inom SD inte har något emot, S före 1970 var ett arbetarparti som drev många viktiga frågor. Branting, Per-Albin Hansson, Tage Erlander är viktiga personer för Sveriges moderna utveckling. Det moderna S har däremot blivit ett elitparti som tappat kontakten med verkligheten.

SD Hammarö följde er rekommendation. Vad hade hänt annars?

– Det är bra, alla kan ju begå misstag. Ett sånt här förslag hade inte ens gammelmoderaterna i Djursholm drivit. Men nu är det tillbakadraget, om inte hade man väl fått leva med det, det är en demokrati och alla får stå för sina beslut. Men det går helt på tvärs med partilinjen.

Artikeltaggar

BeslutHammaröHjalmar BrantingMikael StrandmanMotionerPolitikSkoghallSociala medierSocialdemokraternaSolweig GardSverigedemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.